Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Irán a saját vakcináját dicséri, de kénytelen külföldi szérumokkal oltani


Egy iráni egészségügyi dolgozó az iráni COV Iran Barkat vakcinával egy sajtótájékoztató előtt, amelyen bejelentették a hazai gyártású oltóanyaggal folytatott klinikai kísérletek második és harmadik fázisának kezdetét 2021. március 15-én
Egy iráni egészségügyi dolgozó az iráni COV Iran Barkat vakcinával egy sajtótájékoztató előtt, amelyen bejelentették a hazai gyártású oltóanyaggal folytatott klinikai kísérletek második és harmadik fázisának kezdetét 2021. március 15-én

Iráni tisztviselők büszkén emlegetik a hazai fejlesztésű vakcinákat, mondván, hogy azok azt példázzák, hogy az iszlám köztársaság megáll a saját lábán. Teherán azonban növeli a külföldi oltóanyagok importját, mivel valójában akadozik a saját vakcina gyártása.

Irán nagy felhajtás közepette mutatta be saját gyártású Fahra koronavírus-vakcináját, amely a tisztviselők szerint „kiváló minőségű”.

A vakcinát a novemberben Teherán közelében meggyilkolt és nemzeti hősként ünnepelt Mohzen Teherán, 2021. március 16. A meggyilkolt tudós, Mohzen Farizadeh fia Fahra koronavírus-vakcinát kap. A médiaeseményen részt vett Amir Hatami tábornok, védelmi miniszter (balra) és Szaíd Namaki egészségügyi miniszter (balról a második) iráni nukleáris tudós tiszteletére nevezték el.

Hét hónappal a Fahra első klinikai tesztjeinek elindítása után azonban leállították az oltóanyag gyártását, mivel egy tisztviselő a héten azt mondta, nincs rá kereslet.

Mindez újabb pofon az iráni vakcinaprogramnak, amelyet széles körű bizalmatlanság övez, és amelyet késések és korrupciós vádak fékeznek.

Teherán, 2021. március 16. A meggyilkolt tudós, Mohzen Farizadeh fia Fahra koronavírus-vakcinát kap. A médiaeseményen részt vett Amir Hatami tábornok, védelmi miniszter (balra) és Szaíd Namaki egészségügyi miniszter (balról a második)
Teherán, 2021. március 16. A meggyilkolt tudós, Mohzen Farizadeh fia Fahra koronavírus-vakcinát kap. A médiaeseményen részt vett Amir Hatami tábornok, védelmi miniszter (balra) és Szaíd Namaki egészségügyi miniszter (balról a második)

Iráni tisztviselők korábban azzal dicsekedtek: az ország önellátó képességét példázza, hogy képes koronavírus-vakcinát előállítani. Márciusban az egészségügyi miniszter azt állította, hogy az iszlám köztársaság hamarosan világelső lesz a Covid–19-szérum gyártásában.

A valóság azonban az, hogy Irán fokozta a külföldi oltóanyagok importját.

A sokasodó kudarcok kiváltották a közvélemény haragját. Sok iráni szerint az oltóanyag-önellátás forszírozása késleltette a lakosság beoltását, amivel több ezer életet lehetett volna megmenteni.

A Közel-Keleten épp Iránra csapott le a leginkább a Covid–19. A hivatalos adatok szerint közel 125 000 ember halt meg a fertőzés nyomán. Az egészségügyi hatóságok elismerték, hogy a halálesetek valós száma valószínűleg kétszerese a ténylegesnek.

Megfigyelők szerint Irán hazai vakcinára épülő átláthatatlan oltási kampányát inkább a pénzügyi önérdek, mint a közegészségügy vezérelte.

„Kezdettől fogva világos volt, hogy különböző csoportok versengenek, hogy ki állít elő saját gyártású vakcinát, hogy hozzáférjen az állami forrásokhoz” – mondta Mohamad Kazem Attari Egyesült Államokban élő iráni orvos a Szabad Európához tartozó Radio Fardának.

Attari szerint az iráni saját fejlesztésű vakcinák gyártói kevés részletet közöltek az oltásokról, ami tovább mélyítette a közvélemény bizalmatlanságát.

„Nemzeti büszkeség”

A legalább öt saját fejlesztésű vakcina közül csak egy jutott el a tömeggyártásig.

A Barekatból, Irán fő koronavírus-vakcinájából a jelentések szerint mintegy négymillió adagot adtak be.

A gyártó, a Barekat Intézet azt ígérte, hogy szeptemberig ötvenmillió adagot szállít le.

A szérumot a nagy hatalmú Szetad nevű szervezet fejlesztette ki. Ezt közvetlenül Ali Hámenei ajatollah, Irán legfőbb vezetőjének hivatala ellenőrzi. A Szetad több milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, amelyet az 1979-es iszlám forradalom utáni kisajátítások során szerzett meg.

Hámenei, aki maga is Barekat vakcinát kapott, azt mondta, hogy a saját fejlesztésű oltás „a nemzet büszkesége”, amelyet meg kell becsülni.

Ali Hámenei ajatollah, Irán legfelsőbb vezetője megkapja a hazai gyártású COVIran Barekat koronavírus-vakcina első adagját Teheránban 2021. július 23-án
Ali Hámenei ajatollah, Irán legfelsőbb vezetője megkapja a hazai gyártású COVIran Barekat koronavírus-vakcina első adagját Teheránban 2021. július 23-án

A legfelsőbb vezető megtiltotta a nyugati gyártású vakcinák importját, megbízhatatlannak nevezve azokat. Kabinetfőnöke, Mohamad Mohamadi Golpajegani ajatollah – tévesen – azt állította, hogy a Pfizer–BioNTech-vakcina több ember halálát okozta, és hogy „néhány ország nem hajlandó elfogadni”.

Ennek ellenére sok iráni tette le a garast a külföldi vakcinák mellett, és kínai, orosz és indiai oltást vett fel.

„A központ, ahol beoltottak, Barekatot és Sinopharmot kínált – mondta a Szabad Európának egy teheráni lakos a kínai gyártmányú vakcinára utalva. – A Barekatért nem álltak sorba.”

Két másik hazai gyártású iráni vakcina, a Razi COV Pars és a Noora státusza nem világos. A Noorát jelentések szerint a nagy hatalmú Iszlám Forradalmi Gárdista Hadtest (IRGC) fejlesztette ki.

Az állami média arról számolt be, hogy a Razi Cov Pars nem kapott hivatalos engedélyt, míg a Noora még mindig klinikai vizsgálatok alatt áll.

Eközben a Fahra-vakcinaprogram vezetője október 19-én az iráni ILNA hírügynökségnek azt mondta, hogy a vakcina gyártását leállítják, bár nem részletezte, hogy mikor.

Ahmad Karimi azt mondta, hogy a Fahrából egymillió adagot állítottak elő, de azt sugallta, hogy belföldön nincs kereslet rá.

Karimi hozzátette, hogy a Fahra-programot kidolgozó védelmi minisztérium nem tudott elegendő önkéntest találni a kísérletekhez.

A közvélemény haragja

Az iráni hazai oltóanyag-előállítás nyilvánvaló kudarca felszította a közvélemény haragját, és néhány iráni megkérdőjelezte, hogy a kormány miért fordított annyi erőforrást a hazai oltások fejlesztésére, amikor külföldi oltóanyagokat is importálhatott volna.

„A Barekat kudarcnak bizonyult, míg a Fahra-projektet hamarosan leállítják – írta Amir Reza Nazari iráni újságíró Twitteren. – Nincs jogunk megkérdezni, hogy miért késik a külföldön gyártott vakcinák behozatala, miközben a hazai vakcinákra próbálunk támaszkodni?”

„Komolyan azt hitték, hogy jobb vakcinát tudnak előállítani, mint a Pfizer?” – kérdezte még Nazari.

Szimin Kazemi szociológus szerint a közegészségügy átpolitizálása bizalmatlansághoz és kétségbeeséshez vezetett Iránban.

„Az olyan kérdések, mint a többféle, többnyire homályos hatékonyságú hazai vakcina előállítása (…) azt az üzenetet közvetítették a társadalom felé, hogy a közegészségügy nem elsődleges fontosságú, és a közegészségügyért felelős személyek a saját érdekeiket próbálják megvalósítani” – mondta Kazemi a Sargh című lapnak.

Mosztafa Tazszadeh reformpárti politikus augusztus végén felvetette, hogy az igazságszolgáltatásnak bíróság elé kell állítania azokat a tisztviselőket, akik szerinte bűnrészesek „több tízezer polgár halálában”.

Ali Hámenei, az ország legfőbb vallási vezetője is hazai gyártású vakcinát kapott
Ali Hámenei, az ország legfőbb vallási vezetője is hazai gyártású vakcinát kapott

A viszonylag mérsékelt Haszan Rúháni korábbi elnök alatt az oltási kampány csak lassan haladt. Jelentések szerint keményvonalas ellenfelei megpróbálták megakadályozni, hogy kormánya nyugati vakcinát importáljon.

Rúhánit a júniusi választások után a keményvonalas Ebrahim Raiszi elnök váltotta.

Bahram Ejnollahi, a jelenlegi egészségügyi miniszter egyike volt annak a 2500 orvosnak, akik figyelmeztették Rúhánit, hogy ne importáljon az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában gyártott vakcinát.

Raiszi alatt Irán viszont egyre több külföldi, többségében kínai oltóanyagot importált.

Amikor Raiszi augusztusban hivatalba lépett, a lakosságnak csak mintegy három százaléka volt beoltva. Az állami média által közzétett adatok szerint ez az arány most 18 százalék körül jár.

A hatóságok jóváhagyták az amerikai Johnson & Johnson által gyártott koronavírus-vakcina használatát is, annak ellenére hogy Hámenei betiltotta a nyugati oltóanyagokat.

Iránban az elmúlt hetekben megugrott a napi halálesetek és fertőzések száma, és a tisztviselők egy hatodik hullám lehetőségére figyelmeztettek.

Golnaz Eszfandiari írása Merdad Gaszemfar, a Radio Farda tudósítója jelentésének felhasználásával.
XS
SM
MD
LG