Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Irán szerint jelentős előrelépés történt a bécsi nukleáris tárgyalásokon


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

„Jelentős előrelépés” történt az iráni nukleáris megállapodás újjáélesztéséről szóló nagyhatalmi tárgyalásokon – közölte a teheráni külügyminisztérium szóvivője hétfőn.

Szaíd Katibzade ennek ellenére kijelentette, hogy „semmiről nincs megegyezés, amíg nincs mindenről megegyezés”, és úgy vélekedett, hogy a fennmaradó vitás kérdések a legnehezebbek.

A szóvivő emellett rámutatott, hogy a bécsi tárgyalásokon Iránt a közvetlenül Ali Hámenei ajatollahnak, az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjének felelős legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács képviseli.

Utóbbi szervezet főtitkára, Ali Samháni eközben azt mondta, hogy jelenleg is zajlanak és folytatódni fognak az egyeztetések az európai partnerekkel, ugyanakkor közvetlenül az amerikaiakkal nem terveznek tárgyalni, attól ugyanis nem várható „semmifajta áttörés”.

A Reuters hírügynökség előző héten arról számolt be, hogy a tavaly április óta tartó közvetett amerikai–iráni egyeztetések nyomán körvonalazódik a megállapodás a felek között az atomalku felélesztéséről. A szerződéstervezetben e jelentések szerint más témákat is érintenek, például a dél-koreai bankokban lévő iráni vagyonok zárolásának feloldását, illetve az iszlám köztársaságban bebörtönzött nyugati állampolgárok szabadon bocsátását.

Az iráni külügyminiszter szombaton közölte, hogy országa kész a fogolycserére az Egyesült Államokkal. Továbbá kiemelte, hogy a „lehető leghamarabb” nyélbe üthetik az egyezséget a nukleáris tevékenység korlátozásáról, amennyiben Washington meghozza az ehhez szükséges politikai döntéseket.

Nukleáris tárgyalások

A 2015-ös nukleáris egyezmény helyreállításáról szóló egyeztetések Joe Biden amerikai elnök tavalyi hivatalba lépését követően kezdődtek meg, miután elődje, Donald Trump egyoldalúan felmondta a szerződést 2018-ban, részben az iráni rakétaprogramra hivatkozva.

A megállapodás értelmében a nagyhatalmak feloldották az Iránnal szembeni szankciók jelentős részét, cserébe pedig Teherán korlátozta nukleáris tevékenységét. Az amerikai szankciók visszaállítása után azonban Irán is elkezdte felmondani vállalt kötelezettségeit, és a szerződés szerint tiltott fejlesztésekbe kezdett.

Az atomalku újjáélesztését célzó bécsi tárgyalások hosszú időn keresztül nem vezettek eredményre, amiért az Egyesült Államok és Irán kölcsönösen egymást hibáztatja.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG