Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb kormányellenes tiltakozások Irán-szerte


Tüntetés Dastiban 2022. december 26-án
Tüntetés Dastiban 2022. december 26-án

A karhatalmi erőszak ellenére ismét demonstrációk voltak az iszlám köztársaság számos városában.

Többen utcára vonultak a déli Hormozgán tartománybeli Dastiban, így emlékezve meg arról a 35 éves, kétgyermekes tüntetőről, akit a városban a biztonsági erők november 17-én agyonlőttek. A tömeg azt skandálta, hogy „Nem akarunk gyerekgyilkos kormányt!”

A szóban forgó személy egyike annak a csaknem ötszáz embernek, köztük mintegy hatvan kiskorúnak, akiket az iráni hatóságok meggyilkoltak az utóbbi hónapok megmozdulásai során.

Hasonló forgatókönyv zajlott előző nap az északnyugati Mahabadban is, ahol a demonstrálók eltorlaszoltak több belvárosi utcát, tüzet gyújtottak és kormányellenes jelszavakat skandáltak.

A Teherán melletti Bomehanban transzparenst akasztottak ki, amelyen a novemberben meggyilkolt, tízéves Kian Pirfalakra célozva az volt olvasható, hogy „Apa, rájöttél végre, hogy megöltek?”

A hatóságoknak negyven napjukba telt, hogy értesítsék fia haláláról Kian apját, aki ugyancsak súlyosan megsebesült, amikor a biztonsági erők tüzet nyitottak az autójukra.

Tiltakozások voltak egyebek mellett a fővárosban és az északkeleti Mesedben is.

Ehhez kapcsolódóan: Nem hagyhatta el az országot az iráni futball-legenda családja

Az ország vezetése a Nyugatot okolja a helyzetért, a kormány egyes tisztségviselői pedig a korábbinál is keményebb fellépést helyeztek kilátásba. Hasonló léptékű tüntetésekre nem volt példa az 1979-es iszlám forradalom óta.

Eközben a bíróság kilenc év börtönbüntetésre ítélt egy ismert szociológust, amiért „kormányellenes csoportokat szervezett és propagandatevékenységet folytatott az Iráni Iszlám Köztársaság ellen”.

Egyes források arról számoltak be, hogy a Szaíd Madani elleni vádakat elsősorban az iráni társadalom különböző aspektusait leíró és magyarázó, általa publikált tanulmányokra alapozták.

A 61 éves férfinak januárban megtiltották, hogy elhagyja az országot, és részt vegyen egy kutatási programban az amerikai Yale Egyetemen. A kutatónak több könyve is tiltólistán van a perzsa államban.

Madanit korábban többször letartóztatták, amiért tagja volt a Nemzeti-Vallási Szövetség nevű, betiltott ellenzéki szervezetnek, és „államellenes propagandát terjesztett”. 2016-ban száműzték a déli Bandár-Abbász kikötővárosba, miután letöltötte a rá kirótt nyolcéves szabadságvesztés felét a hírhedt teheráni Evin börtönben.

Az iszlám köztársaságban onnan indult az őszi tiltakozáshullám, hogy szeptember 13-án a kurd régióból származó, 22 éves Mahsza Aminit lazán megkötött hidzsábja miatt feltartóztatta a rettegett erkölcsrendészet. Szemtanúk szerint megverték, feltehetőleg ennek hatására kómába esett, majd három nappal később meghalt.

Ehhez kapcsolódóan: Irán fokozza a tiltakozások véres leverését a kurdisztáni térségben

A történtek hírére tüntetések kezdődtek országszerte, az ügy azonban túlmutatott önmagán, sokan általánosságban tiltakoztak a másként gondolkodók elleni egyre keményebb hatósági fellépés, a nőkkel szemben fokozódó állami erőszak ellen. A megmozdulásokon számos nő levette a fejkendőjét, levágta a haját. A hatóságok végül vérbe fojtották a demonstrációkat.

XS
SM
MD
LG