Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Népességnövelő projekt Iránban: hadjárat az abortusz ellen


Iráni nők sétálnak az utcán az erkölcsrendőrség újjáéledése idején Teheránban 2023. július 16-án
Iráni nők sétálnak az utcán az erkölcsrendőrség újjáéledése idején Teheránban 2023. július 16-án

Letartóztattak egy iráni szülésznőt az ország középső részén fekvő Komban, miután állítólag illegális terhességmegszakítást végzett, és bezárták a klinikáját is. Az iráni igazságszolgáltatás egyre nagyobb mértékben veszi fel a harcot az abortusz ellen.

Madzsid Mohabi, a Komi Orvostudományi Egyetem illetékese azt mondta, hogy a szülésznő tárgyait lefoglalták, jövőbeli működését az egyetem betiltotta.
Maszúd Szetajesi, a bíróságok szóvivője a közelmúltban átfogó tervet mutatott be a témával kapcsolatban. Ez kártérítés fizetésétől és börtönbüntetéstől kezdve az orvosi engedélyek visszavonásáig tartalmaz szankciókat.
Abbasz Maszdzsedi, a Jogi Orvosi Szervezet vezetője tavaly 1437 terhességmegszakítással kapcsolatos panaszról adott hírt, ezek körülbelül harmadában bírósági ítélet is született.
2021-ben az iráni hatóságok új jogi szabályozást fogadtak el, amely tovább korlátozza az abortuszt, megtiltja a fogamzásgátlók ingyenes terjesztését az állami egészségügyi rendszerben, és újabb állami juttatásokat biztosít a többgyermekes családoknak.
Az új törvénnyel a hatóságok arra tesznek kísérletet, hogy fellendítsék a népességnövekedést a 84 millió lakosú Iránban.

Egyre kevesebb gyerek születik

Az utóbbi években egyre több iráni nő dönt úgy, hogy kevesebb gyermeket vállal, vagy egyáltalán nem szül – főként a gazdasági nehézségek, a változó nemi normák, a nők oktatásának térhódítása és a családtervezési programok miatt.
A Világbank szerint Irán népességének növekedési üteme a nyolcvanas évek több mint négy százalékáról 2020-ra 1,29 százalékra esett vissza, és ez a fejlemény megrémítette az iszlám állam vezetőit.
Ám komoly kétségek merülnek fel a szigorú iráni abortuszellenes törvények hatékonyságát illetően.
Mohszen Zakarian, a kormány abortusz elleni küzdelmet célzó úgynevezett Nafasz-tervének titkára azt állítja, hogy naponta ezer illegális abortuszra kerül sor, ami évente háromszáz–ötszázezer közötti terhességmegszakítást jelent.
„Az országban naponta elvégzett ezer abortuszból csak körülbelül tíz legális” – tette hozzá.
Jogvédők és egészségügyi szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az új törvény korlátozza a nők hozzáférését az abortuszhoz, nem kívánt terhességhez és veleszületett rendellenességekkel világra hozott gyermekekhez vezet, növeli a szexuális úton terjedő betegségek, köztük az AIDS terjedését.

Fordulat: engedés után tiltás

Iránt egykor dicsérték az Irakkal 1980–88-ban vívott pusztító háborút követő hatékony népesedési politikájáért, amely elutasította a kiskorú lányok terhességét, ingyenóvszert és államilag támogatott vazektómiát kínált, és arra ösztönözte a családokat, hogy két vagy kevesebb gyermeket vállaljanak.
Ez a politika azután változott meg, hogy Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hámenei hibásnak minősítette a korábbi népességszabályozási gyakorlatot, és ez olyan irányelvekhez vezetett, amelyek korlátozták a hozzájutást a fogamzásgátláshoz.
Egy 2020-as beszédében Hámenei azt mondta, hogy „csak akkor történhet bármilyen lépés vagy intézkedés a lakosság számának csökkentésére, ha eléri a 150 milliót”.
XS
SM
MD
LG