Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Iránban az elnök és a külügyminiszter is meghalt a helikopter-balesetben


Ebrahim Raiszi üres széke az iráni kormány ülésén, miután 2024. május 20-án megerősítették, hogy meghalt a helikopter-balesetben
Ebrahim Raiszi üres széke az iráni kormány ülésén, miután 2024. május 20-án megerősítették, hogy meghalt a helikopter-balesetben

Holtan találták Ebrahim Raiszi iráni elnököt és utastársait, köztük Hosszein Amir-Abdollahian külügyminisztert a vasárnapi helikopter-baleset helyszínén, Irán északnyugati részén.

Az iráni állami televízió május 20-án közölte, hogy a helikopter a rossz időjárási körülmények miatt zuhant le.

Raiszi kormánya rendkívüli ülést tart – közölte az állami média.

Az iráni törvények azt írják elő, hogy az elnök halála esetén a hatalom az első alelnökre száll át. Az új elnök megválasztását ötven napon belül kell megszerveznie egy tanácsnak, amely a parlament elnökéből, az igazságszolgáltatás vezetőjéből és az első alelnökből áll.

Irán jelenlegi első alelnöke Mohammad Mokber.

A kutató-mentő csapatok több külföldi kormány segítségével nagy erőkkel keresték a helikoptert, miután május 19-én délután rossz időjárási körülmények között balesetet szenvedett az ország egyik hegyvidéki részén.

Raiszi helikoptere Tebriz városa felé tartott, amikor Jolfa közelében lezuhant. Az állami televízió kényszerleszállásról beszélt, de több másik híradás kormányzati forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a helikopter lezuhant egy fákkal sűrűn borított hegyvidéki területen.

Az iráni kormány közlése szerint a helikopter egy három járműből álló konvoj tagja volt, a másik két gép biztonságosan földet ért Tebrizben.

Ehhez kapcsolódóan: Balesetet szenvedett az iráni elnök helikoptere

Az ultrakonzervatív Raiszi Amir-Abdollahiannal együtt Azerbajdzsánból tartott haza, ahol Ilham Aliyev azeri elnökkel egy gátat avattak fel. Aliyev az X-en azt írta: Azerbajdzsánt „mélyen elszomorította” a hír, hogy Raiszi helikoptere lezuhant.

Raiszit 2021-ben választották meg elnöknek, és azóta számos korlátozást rendelt el az irániakkal szemben, például szigorította az erkölcsrendőrség hatáskörébe tartozó törvények betartatását. Elnöksége alatt véres kézzel verték le a kormányellenes tüntetéseket, amelyeket Mahsza Amini halála váltott ki. A fiatal nő rendőri őrizetben halt meg, amelyet azért rendeltek el, mert állítólag megsértette a fejkendőviselés szabályait.

Keményen lépett fel a világhatalmakkal folytatott nukleáris tárgyalásokon is, miközben engedte, hogy Irán jelentős lendületet adjon urándúsítási programjának.

Ehhez kapcsolódóan: A keményvonalasok jelöltje és az ajatollah bizalmasa lett Irán új elnöke

XS
SM
MD
LG