Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Iráni béke-Nobel-díjas: Teherán az ellenőrzés erősítésére használhatja az Izraellel fennálló feszültséget


Sirin Ebádi
Sirin Ebádi

Sirin Ebádi attól fél, hogy az iráni kormány ürügyként használhatja fel a jelenlegi helyzetet arra, hogy még szigorúbban lépjen fel a másként gondolkodók ellen.

A 76 éves író, emberi jogi aktivista emlékeztetett rá, hogy az iráni papi vezetés korábban többször is „a néppel szemben vívott háborúja” igazolására használta a katonai konfrontációkat, konfliktusokat.

Példaként hozta fel az 1980–1988-as iráni–iraki háborút, amikor a hatóságok a vádak szerint politikai foglyok és ellenzékiek ezreit végezték ki.

Az utóbbi napok kölcsönös támadásai nyomán felerősödtek azok a félelmek, hogy háború törhet ki Irán és Izrael között.

A zsidó állam április 19-én csapást mért az iszlám köztársaságra, miután Irán példátlan módon egy héttel azelőtt több száz rakétát és drónt lőtt ki Izraelre, megtorlásként egy április 1-jei, hét iráni katona halálát okozó, Szíriában elkövetett támadásra.

Ehhez kapcsolódóan: Elemzés: Izrael korlátozott iráni válaszcsapásának célja a feszültség csillapítása lehetett

„Attól függetlenül, hogy kirobban-e a háború Izraellel, mi mindig háborúban álltunk: gazdasági háború, háború az iráni nép ellen, háború a nők ellen, háború Izrael ellen, háború az Egyesült Államok ellen” – mondta Ebádi, aki az 1979-es iszlám forradalom óta Iránban uralkodó papi rendszer határozott bírálója.

A korábban emberi jogi ügyvédként dolgozó, régóta emigrációba kényszerült nő kitért a hidzsábviselést megtagadó nőkkel szembeni fellépés szigorítására. Sokak szerint az iráni rendőrök túlzott erőszakkal lépnek fel az öltözködési szabályokat megsértő nők ellen.

Mahdieh Golru egy politikai fogollyal, Vahid Lalipurral
Mahdieh Golru egy politikai fogollyal, Vahid Lalipurral

A béke-Nobel-díjas Ebádi ennek kapcsán aláhúzta, hogy az „igazi háború” az iráni városok utcán zajlik.

Ezzel az utóbbi évek tüntetéseire utalt, amelyek során tömegek követelték a papi irányítás végét, így nagyobb szabadságot.

Ehhez kapcsolódóan: A Nobel-díjas Ebádi szerint visszafordíthatatlan Irán „forradalmi folyamata”

A Svédországban élő iráni politikai aktivista, Mahdieh Golru ugyancsak attól tart, hogy Teherán a még szigorúbb fellépés igazolására használhatja fel a helyzetet.

Aláhúzta: az emberek jogai, illetve a szabadság és a demokrácia iránti vágyuk lehetne az egyik legnagyobb áldozata egy Irán és Izrael közötti háborúnak.

Az elmúlt években számos emberi jogi aktivistát, újságírót és ügyvédet börtönöztek be az országban.

XS
SM
MD
LG