Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ismét éles lőszerrel fenyegetik a belarusz tüntetőket


Munkások és diákok is csatlakoztak a sztrájkhoz 2020. október 26-án.
Munkások és diákok is csatlakoztak a sztrájkhoz 2020. október 26-án.

Az ország belügyminisztere azt mondta, éles lőszert is bevetnek azok ellen, akik „szabotázst” követnek el, eközben az ellenzék sztrájkba hívja az embereket.

A belarusz belügyminiszter bejelentette, hogy a biztonsági erők éles lőszert is bevethetnek azok ellen, akik „szabotázsban vagy terrortámadásban” vesznek részt. Hetek óta tartanak a tiltakozások az országot autoriter módszerekkel irányító Aljakszandr Lukasenka rezsimje ellen.

Az országban az ellenzék általános sztrájkra szólított föl, mivel a választási csalással vádolt Lukasenka a kiterjedt tüntetések ellenére sem hajlandó lemondani. Lukasenka az ellenzék sztrájkfelhívásait „szervezett bűnözői csoportok akcióinak” minősítette, és azt mondta, hogy az ország „terrorfenyegetéssel” néz szembe.

A békés tüntetőket állítólag nem bántják

Jurij Karajev belügyminiszter, aki rajta van az EU tiltólistáján a tüntetések elleni erőszakos fellépésben játszott szerepe miatt, azt mondta, a békés tiltakozók ellen nem fognak fegyvert használni. „Ha valaki szabotázst követ el, vagy terrortámadást, vagy megtámad egy rendőrt, akkor természetesen minden módon meg kell állítani, ami egy rendőr rendelkezésére áll, kezdve a fizikai erőtől egészen a fegyverekig” – mondta a belügyminiszter.

Belaruszban folyamatosak a tüntetések az augusztus 9-i elnökválasztás óta, amit az ellenzék szerint elcsalt a 26 éve hatalmon lévő Lukasenka. A tüntetők a politikus lemondását követelik. A megmozdulások kezdete óta több mint 12 ezer embert tartóztattak le, közülük több százat megkínoztak.

Az ellenzék szerint a félelem miatt csatlakoztak kevesebben a sztrájkhoz

Nem mondott le Aljakszandr Lukasenka, így miután ultimátuma lejárt, az ellenzék október 28-ával sztrájkot hirdetett. A tiltakozáshoz több gyár és egyetem is csatlakozott. Szvjatlana Cihanouszkaja, az ellenzék vezetője azt mondta, hogy elégedett a sztrájkkal, bár kevesebben vettek részt rajta, mint arra eredetileg számítottak. Ennek szerinte az az oka, hogy az emberek félnek a rendőrségtől és az esetleges munkahelyi következményektől.

Belaruszban a gazdaság nagy részét az állam irányítja, így az előző sztrájkok nem voltak tartósak, a munkásokat megfélemlítették, elbocsátással fenyegették meg. Egy, a norvég külügyminiszterrel, Eriksen Soreidével tartott videókonferencia után Cihanouszkaja hősöknek nevezte a tiltakozókat. Arra is kitért, hogy „mennyire erőszakosak a rohamrendőrök”, szerinte ezért nem volt akkora a sztrájk „mint arra számítottak”.

Október 25-én több mint százezer ember vonult utcára Belarusz fővárosában, hogy a Lukasenka-rendszer ellen tiltakozzon. Az országban az ellenzék legtöbb vezetőjét letartóztatták vagy menekülniük kellett, ahogyan magának Cihanouszkajának is, aki a választások után Litvániába utazott.

Készült a Szabad Európa belarusz szerkesztőségének, az AFP és az Interfax tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG