Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ismét közösségimédia-oldalakat büntettek meg Oroszországban


Kézben tartott mobiltelefon Facebook-alkalmazással Moszkvában 2021. június 10-én
Kézben tartott mobiltelefon Facebook-alkalmazással Moszkvában 2021. június 10-én

Egy moszkvai bíróság újabb pénzbírságot szabott ki a Facebookra, a Twitterre és a Telegramra, amiért nem törölt több, az orosz törvények értelmében tiltott tartalmat.

A Taganka körzeti törvényszék kedden 21 millió rubelre (84 millió forintra) büntette a Facebookot, kilencmillió rubelre (36 millió forintra) a Telegramot és ötmillió rubelre (húszmillió forintra) a Twittert, amiért nem tettek eleget az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) felszólításának bizonyos tartalmak eltávolítására vonatkozóan.

Az utóbbi hónapokban több alkalommal is kiszabtak hasonló bírságokat a fent felsorolt internetes platformok mellett a Google-ra, a WhatsAppra és a TikTokra is.

Január óta a Facebookot összesen már több mint kilencvenmillió rubelre (360 millió forintra) büntették, míg a Twittert hatvanmillió rubelre (240 millió forintra), a Telegramot pedig negyvenmillió rubelre (160 millió forintra).

Vlagyimir Putyin orosz elnök az ország törvényeinek megsértésével vádolta a közösségimédia-oldalakat és az IT-cégeket. Sokak szerint ugyanakkor ezek a pénzbüntetések is annak a hadjáratnak a részét képezik, amellyel a hatóságok még erősebben próbálják elfojtani a másként gondolkodók hangját a szeptember 17-én kezdődő parlamenti választás előtt.

Készült az Interfax és a TASZSZ tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG