Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ismét lelassult az oltási tempó


Kórházban oltanak be egy pácienst a Szputnyik V orosz termék első dózisával Békéscsabán, 2021. március 25-én.
Kórházban oltanak be egy pácienst a Szputnyik V orosz termék első dózisával Békéscsabán, 2021. március 25-én.

Az újabb 220 elhunyttal együtt már csaknem 20 ezer közvetlen áldozattal járt a járvány Magyarországon. Több mint 11,8 ezer koronavírusos beteg van már kórházban, 1527-en lélegeztetőgépen. 33 ezer olyan ember kapott oltást vasárnapra, aki az első oltását kapta.

A járvány újabb 220 halálos áldozatát jelentette be az állam vasárnap. Durván két tucat ember híján húszezer közvetlen áldozatnál tart az ország.

Kicsit több mint 9 ezer új fertőzöttet regisztráltak, de ezt Magyarországon meghatározhatja a hétvége és az elvégzett tesztek száma is. Az elmúlt napokban jellemzően az elvégzett tesztek nagyjából negyede lett pozitív.

Félig sincsenek a kórházi kapacitások?

11 805 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, ami csekély, 26 fős növekedés a szombati számhoz képest. Közülük 1527-en küzdenek az életükért lélegeztetőgép segítségével, ami 15 fős növekedés az előző naphoz képest.

Orbán Viktor pénteken egyébként bejelentette, hogy duplaennyi koronavírusos beteget is el tud látni az állami egészségügy, lélegeztetőgépre szorulóból pedig még több mint még egyszer ennyit is akár.

Orbán Viktor állításaival ellentétes számos orvos és kórházigazgató beszámolója, akik szerint már most is bőven túlterhelt az ellátórendszer.

"Rettenetes a helyzet, a vírushelyzet ... Azokat a felvételeket tessék szíves lenni elképzelni az ózdi kórházban, mint annak idején az olasz helyzettel kapcsolatban láttunk. Ezt éljük meg nap mint nap, óriási terhet ró a dolgozókra, mind fizikálisan, mind pedig szellemileg. Hogy mást ne mondja ka normális egykapus sürgősségi ellátásunk helyett most hármat kell, hogy működtessünk"

-mondta például a városi tévének. Bélteczki János, az Almási Balogh Pál Kórház főigazgatója.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság viszont másnap egyértelműen megcáfolta a kórházigazgatót. "Hazugságnak" nevezeték Bélteczki János beszámolóját és közölték, hogy az intézményben "túlterheltség nem áll fenn", írták az ATV-nek.

Mindezek mellett a kormány egy kedd esti rendeletével lehetővé tette, hogy a kórházak egyedi felmentéseket kapjanak az eddigi szakmai minimumfeltételek alól. Emellett csütörtöktől a kórházakhoz rendelhetik a háziorvosokat és az önkormányzati szakrendelők dolgozóit is.

Újra visszaesett az oltási tempó

Szombatról vasárnapra nagyjából 33 ezer olyan ember beoltását sikerült megszervezni, akik még egy oltást sem kaptak. A kormány céljai az elmúlt héten módosultak, Orbán Viktor már nem tartja reálisnak. hogy húsvétig 2,5 millió embert beoltsanak.

Az új cél már kevésbé konkrét, már a nagyhétre vagy vagy az azutáni hétre tervez ennyi beoltottal a kormány. Eddig egyébként pontosan 1 903 498 ember kapott legalább egy oltást az országban.

A kormány céljaihoz tartósan 50 ezer feletti újabb beoltottra lett volna szükség, de ezt csak ritkán sikerült elérni az elmúlt hetekben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG