Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán: Rengeteg Covid-beteget elbír még az egészségügy, a kapacitások felénél járhatunk


Orbán Viktor miniszterelnök és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője érkezik a Kossuth Rádióba, Orbán rendszeres, péntek reggeli közrádiós tájékoztatására. 2021. március 5.
Orbán Viktor miniszterelnök és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője érkezik a Kossuth Rádióba, Orbán rendszeres, péntek reggeli közrádiós tájékoztatására. 2021. március 5.

A mostani állapotokhoz képest csaknem duplaannyi koronavírusos beteget el tudnak látni a hazai kórházak a miniszterelnök pénteki bejelentése szerint. Lélegeztetőgépre szoruló betegből még többet is, még egyszer ennyit. Tovább lesznek nyitva a boltok, viszont kevesebb ember mehet majd be. Az iskolák nyitását április 19-re tervezik.

A tartalékok nem néznek ki rosszul. Ágyból van 10 343 tartalékágyunk, és lélegeztetőgépből is van 1693. Ez a kapacitások körülbelül fele. És élőerőből is vannak tartalékaink, habár ezek egyáltalán nem végtelenek” ‒ tájékoztatott Orbán Viktor péntek reggel a közrádióban.

Vannak olyan orvosok, ápolók, akik azt választották, hogy nem a magyarokon segítenek

Elmondta még, hogy ötszáz olyan ember jelentkezett önkéntes munkára, akiknek valamilyen egészségügyi képzettsége van. Emellett 1200 orvostanhallgatót is munkába állítottak. Az orvostanhallgatók közül ráadásul „még sokan jelentkeznek” a miniszterelnök szerint. Orbán Viktor szerint így a „végső tartalékhoz” még hozzá sem kellett nyúlni.

„Ezek az ingázók. Hiszen sok olyan egészségügyi dolgozónk van, különösen a nyugati határszélen, akik naponta mennek át Ausztriába, és ott vesznek részt az egészségügyi munkában. Ha lehet, akkor őket ... nem akarjuk bevonni a magyar védekezésbe. Hiszen ha be akartak volna vonódni, akkor eddig is megtehették volna. Nem akarjuk őket kibillenteni a megszokott életritmusukból. Hacsak nem kényszerülünk rá erre” – magyarázta a miniszterelnök.

Orbán Viktor még korábban, március 14-én azt is bejelentette, hogy hiányzó szakemberek kapcsán nem gondolkoznak külföldi segítségkérésben. „​Úgy látjuk, megvagyunk, inkább segítséget fogunk adni másoknak”, érvelt akkor, és a múlt hetet „​valószínűleg az egész járvány legnehezebb hetének” becsülte.

Orbán Viktor most azt is újra elmondta, szerinte azért nem sikerül gyorsabban beadni az oltásokat, mert még mindig nincs elég oltás készleten. „​Azért nem tudunk több embert beoltani, mert nincs elegendő vakcina”, mondta erről.

Ennek kapcsán a hivatalos adatok a következők: a kormány legutóbbi tájékoztatása szerint eddig több mint 3,8 millió adag vakcinát vettek át, amelyekből péntekig kevesebb mint 2,4 millió adag beadását sikerült megszervezni. A felhasználatlan vakcinák száma így múlt héthez képest is jelentősen nőtt, már több mint 1,4 millió dózis áll a kormány raktáraiban.

Ebből Orbán Viktor pénteki bejelentése szerint 250 ezer vakcinát ellenőriz éppen a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), ennyi vár feloldásra. Ez az ellenőrzés időnként több napot is igénybe vesz Orbán Viktor elmondása alapján. De szerinte egy szállítmány ellenőrzése akár több hetet is igénybe vehet, ha a gyártótól esetleg nem kapnak elég alapos dokumentációt az adott szállítmány mellé.

Orbán Viktor erről elmondta még, hogy „májusban lesz a legtöbb vakcinánk”, és „látja az újraindítás ütemezését”. A vakcinaszállítmányok folyamatosan érkeznek addig is. Azonban a pontos menetrendet nem árulja el, mert „mindenki mond mindent”, és „annak az ellenkezőjét is”, főleg a közösségi médiában.

Csak Orbán Viktornak és Müller Cecíliának szabad hinnie

Emellett felszólította a lakosságot, hogy senki ne higgyen el semmit, ami megcáfolná őt vagy Müller Cecíliát, mert minden mindig úgy történik, ahogy ők mondják.

„​Mert az fog történni, amit Müller Cecília mond, illetve heti bontásban az, amiről én tudom őket tájékoztatni”– érvelt a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy ő és Müller Cecília folyamatosan és hitelesen tájékoztatják az embereket, a kellő időpontokban.

Kiemelte még, hogy a várandósokat is elkezdik oltani majd a Pfizer- és Moderna-vakcinákkal, ezek biztonságosak számukra is. Ezért várják a regisztrációjukat is.

Utólag inkább árversenyt akart volna a nagy országokkal

A miniszterelnök szerint rossz döntés volt a közös vakcinabeszerzés, megbánta már. Most már úgy ítéli meg, hogy Magyarország jobban járt volna, ha árversenybe bocsátkozott volna a világ összes többi országával az oltásokért.

Úgy látja most, hogy a „brüsszeliek” nem dolgoznak olyan sokat és olyan gyorsan mint ők, és nekik kevésbé volt fontos az oltás beszerzése. Ezért hiába szorították le a vakcinaárakat, Orbán Viktor szerint nem volt nekik elég fontos, hogy időben meg is kapják a termékeket.

A magyar miniszterelnök szerint „ők” egyébként azért látják jobban a helyzetet a „brüsszeli buborékban ülőknél”, mert mindennap találkoznak a választókkal, jobban „érzik az életet”. A közös uniós beszerzés irányítóbizottságában egyébként Magyarország is részt vett a kezdetektől fogva.

Tovább lesznek nyitva a boltok, de kevesebb ember lehet majd benn

Egyelőre átállítják a boltokat a „négyzetméteralapú” működésre, a vásárlótér 10 négyzetméterén csak egy ember lehet majd egyszerre. Ez lassabb vásárlást jelent, ezért a boltok tovább lesznek valószínűleg nyitva, és a kijárási korlátozás is későbbre tolódhat emiatt.

A részleteket azonban még nem tudják pontosan, vagy ma, vagy holnap derül ki a Magyar Közlönyből. Ahogy az is, hogy a „szépségipari szakemberek” hogyan dolgozhatnak ezentúl.

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy egyetlen kérdésben nem ad elsőbbséget a járványügyi szakemberek véleményének: nem hajlandó előbb nyitni, mint hogy a 65 éven felüli regisztráltak be legyenek oltva. Az viszont nem derült ki, hogy melyik járványügyi szakembere érvelt volna a mielőbbi nyitás érdekében.

Azt azonban közölte a miniszterelnök, hogy a 65 év feletti regisztráltak 71 százaléka már kapott oltást. Azt is elmondta, hogy 2,5 millió beoltottat már nem húsvétra, hanem a nagyhétre vagy az azutáni hétre tervezik. Ez egyben azt jelenti, hogy a kormány már nem számol az oltási ütem érdemi gyorsulásával. Erről alább bővebben is olvashat.

Az iskolákat akkor nyitják újra, ha beoltják az iskolai dolgozókat. Ezt április 10-ig tervezik végrehajtani. Így április 19-én újraindulhatnak az óvodák és az iskolák.

Millió elemből álló adatbázissal lehetetlen hibátlanul dolgozni

„​Sok százezeres, milliós adatbázisokat kezelünk ... Nem kerülhető el ilyen hatalmas adatbázismennyiség esetén, hogy ne csússzon be egy-egy hiba”– mondta el az eddig hibákról Orbán Viktor.

Ezért arra kér mindenkit, feltételezzenek jóindulatot a döntéshozókról, ügyintézőkről, legyenek velük türelmesek.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG