Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ismét száz fölött a halottak száma, 6500-nál több új fertőzött Magyarországon


A 18 év alattiak negyede sem kapott két vakcinát Magyarországon.
A 18 év alattiak negyede sem kapott két vakcinát Magyarországon.

Továbbra is emelkedőben van az új fertőzöttek száma az omikron megjelenésével Magyarországon. Szakértők közben arról beszélnek, hogy miután a gyermekek körében alacsony az átoltottság, egyik napról a másikra teljes osztályok, évfolyamok betegedhetnek meg.

Magyarországon az elmúlt 24 órában 6524 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1.282.957 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 101 beteg, velük az elhunytak száma 39.780 főre emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma a hivatalos tájékoztatás szerint 105.529. A kórházban ápoltak száma ugyanakkor nem emelkedett, 3070, egy nappal korábban még 301 volt. 291-en vannak lélegeztetőgépen, ez a szám csütörtökön még 307 volt.

Teljes iskolai osztályok betegedhetnek meg

A Népszava arról ír, hogy Magyarországon december utolsó hetében indult el az ötödik járványhullám, és noha az omikron enyhébb tüneteket okoz, nagyobb számban betegíti meg a fiatalokat és az oltottakat is.

A 18 év alattiak negyede sem kapott két vakcinát, ezért félő, hogy a gyerekek alacsony átoltottsága miatt nem fog megállni a járványhullám az iskolák kapuinál.

A lap emlékeztet arra, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ elemzése szerint a hazai fertőzések 11 százalékát már az omikron vírusvariáns okozza, és ez a változat másfél-három nap alatt megduplázhatja a napi fertőzöttek számát.

A szakértők úgy látják, hogy a gyerekek esetében magas a kockázat, mert az 5-18 éves korosztálynak alig negyede kapott eddig két oltást, és 30 százalékuk egyet. Vagyis az ő átoltottságuk nem fogja megállítani a járványt az iskolák kapuinál, egyik-napról a másikra teljes osztályok, évfolyamok betegedhetnek meg.

XS
SM
MD
LG