Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ismét vakcinát adunk kölcsön, és megint Pfizert


Százezernél is több Pfizert küldünk a cseheknek.
Százezernél is több Pfizert küldünk a cseheknek.

Ismét Csehországba megy a szállítmány, oda, ahová májusban már küldött a magyar kormány 41 ezer adag Pfizer vakcinát. Most azonban ennek a mennyiségnek több mint a kétszereséről van szó.

Kedd este jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely szerint 100 620 adag Comirnaty (Pfizer) vakcina kölcsönbe adásáról döntött a kormány.

Május 28-án döntöttek az első szállítmányról, akkor a Magyar Közlöny szerint egészen pontosan 40 950 adag Pfizer-vakcinát küldtünk a Cseh Köztársaság részére.

Egyelőre kizárólag ezzel a vakcinával lehet oltani koronavírus ellen a 12-18 éves korosztályt, és a Moderna mellett ezt kapják várandósok is. Ez az a vakcina amelynek a következő uniós beszerzési köréből Magyarország kimarad.

Vakcinaegyenleg

A kormányzati tájékoztatás szerint Magyarország összesen 24 millió adag oltóanyagot vár az uniós beszerzésből, ennek eddig a 40%-a érkezett meg négy gyártótól

  • Pfizer,
  • Moderna,
  • AstraZeneca,
  • Janssen.

A legtöbb vakcinát (6 millió adagot) a Pfizer szállított. Az uniós beszerzésből még 14 millió adagot vár Magyarország.

A kormány szerint az unión keresztül lassan és kevés vakcina érkezett, ezzel indokolták, hogy Magyarország további 7 millió adag orosz és kínai oltóanyagot is vásárolt.

Mint írják, a 2 millió adag Szputnyikból mára az összes beérkezett, ebből az oltóanyagból már csak korlátozott mennyiség van a kórházi oltópontokon. A kínai Sinopharm vakcinából megrendelt 5 millió adag is megjött. Ebből további 200 ezer adagot is kapott adományként Magyarország.

Az elmúlt napokban több vakcinaszállítmány is érkezett, és a héten még újabbak is várhatók.

Magyarországon nagyon lelassult az oltás, a hivatalos tájékoztatás szerint is már hetek óta jóval több a vakcina, mint az oltásra váró. A belengetett újabb lazítási intézkedések sem gyorsítottak egyelőre a tempón, még mindig nem jött össze az 5,5 millió legalább egyszer beoltott és becslések szerint legkevesebb 3 millió olyan magyar van, akit egyszer sem oltottak még be koronavírus ellen.

XS
SM
MD
LG