Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

RTL: Több száz dolgozóját küldi el az iváncsai akkugyár


Drónfelvétel az iváncsai üzemről 2023. február 14-én
Drónfelvétel az iváncsai üzemről 2023. február 14-én

A még csak tesztüzemben működő iváncsai akkumulátorgyár több száz dolgozójától vált meg pénteken az RTL tájékoztatása szerint. A szakszervezet több mint ezer főről tud, bár információk alapján ebben a körben csak kölcsönzött munkaerőt bocsátottak el. A gyár nem reagált a tévé megkeresésére.

„Délután kettőkor jött a műszakvezetőnk. Kiabált, hogy jöjjön mindenki ide, mert baj van” – idézte fel elbocsátásuk körülményeit az iváncsai akkumulátorgyár egyik dolgozója az RTL Híradójának. A tévé információi szerint több száz embert küldtek el hirtelen pénteken a gyárból, döntően külföldieket. A gyár nem válaszolt az RTL megkeresésére.

Székely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti szövetségének elnöke szerint másfél hete tárgyaltak a céggel a dolgozói bérekről, de nem sikerült megállapodni. A szakszervezet szerint kizárólag kölcsönzött munkaerőt bocsát el a gyár, több mint ezer főről tudnak.

A tévének az egyik ottani dolgozó hideg zuhanyként írta le a pénteki helyzetet; volt, akire már az esti műszakban sem számítottak. Egy másik dolgozó szerint hallottak pletykákat várható elbocsátásokról, de meglepte őket, hogy ilyen hirtelen és ilyen sok embert küldtek el. Mások úgy tudták, hogy hétfőn folytatódnak az elbocsátások.

A tévé megkereste Bod Péter Ákos közgazdászt, aki szerint a kirúgások mögött az állhat, hogy a koreai cég a ténylegesnél jóval több eladott elektromos autóval számolt Európában. A Magyarországra telepített összeszerelő fázisban van egy olyan kockázat, hogy hirtelen sok munkás kell, amikor meglódul termelés, ha pedig csökken, akkor elküldik a dolgozókat.

Az iváncsai akkumulátorgyár a koreai SK tulajdonában van, akiknek van két másik akkumulátorgyáruk is Komárom közelében. Az iváncsai óriásgyár jelenleg is csak tesztüzemben működik, de már többször szerepeltek az országos hírekben, tavaly többek között a munkásaik tüntetésével és egy mérgezésgyanús esettel a gyárban.

Ehhez kapcsolódóan: „Azt mondták, hogy ne keltsünk pánikot, mert jön az audit” – jegyzőkönyvek a hazai akkumulátorgyári balesetekről

A magyarországi akkumulátorgyárak helyzetéről és kilátásairól a Szabad Európa februárban részletes vitát közölt két, a témára eltérő várakozással tekintő szakemberrel.

Az egyik fél Éltető Andrea, a KRTK Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa volt, a másik Kaderják Péterrel, a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője, aki 2018 és 2021 között államtitkárként felelt az energiaügyek más minisztériumok által nem átvett részéért.

A vita első részét ide kattintva vagy alább tudja meghallgatni, a másodikat pedig ide kattintva.

A nagy akkuvita, 1. rész
please wait
BEÁGYAZÁS

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:42:29 0:00
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG