Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Iványi Gábort és Gurmai Zitát hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítja az ügyészség


Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke Budapesten, a Műegyetem rakparton 2022. március 15-én
Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke Budapesten, a Műegyetem rakparton 2022. március 15-én

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt hallgatta ki gyanúsítottként Iványi Gábort és az MSZP-s Gurmai Zitát csütörtökön – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség. A gyanúsítottak tagadták a bűncselekmény elkövetését, és panasszal éltek a gyanúsítás ellen.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatósága előtt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folytatott nyomozásban a nyomozó hatóság tagjai 2022. február 21-én Budapesten, a VIII. kerületben, egy egyesület központjaként működő ingatlanban kutatást és lefoglalást végeztek – ismertette az ügyészség.

Az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai központjáról van szó, ahol mintegy harminc NAV-os jelent meg az említett nap reggelén házkutatási paranccsal.

Az ügyészség szerint a pénzügyőrök tájékoztatták Iványi Gábort, a szervezet vezetőjét, hogy a büntetőeljárásról szóló törvény alapján a házkutatáson a hatóság tagjain és a jegyzőkönyvvezetőn kívül csak az érintett szervezet vezetője és jogi képviselője lehet jelen.

Korábbi cikkünk a témában: Iványi Gábor egyháza tönkretételéről: „Ez mind Orbán Viktor”

A megalapozott gyanú szerint Iványi Gábor a többször elhangzott tájékoztatás ellenére a sajtó képviselőivel és az ott megjelent más emberekkel együtt kívánt bemenni a kutatás helyszínére – írja az ügyészség.

„Iványi Gábor és felhívására a jelenlévők – köztük Gurmai Zita országgyűlési képviselő és egy európai parlamenti képviselő – a helyszínt biztosító pénzügyőröket jogszerű eljárásukban erőszakkal akadályozták” – közölte az ügyészség.

A nyomozó ügyészség csütörtökön gyanúsítottként hallgatta ki Iványi Gábort és Gurmai Zitát csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt, Iványi Gábort mint a csoport vezetőjét. A gyanúsítottak tagadták a bűncselekmény elkövetését, és panasszal éltek a gyanúsítás ellen.

Ehhez kapcsolódóan: A templom már a zaciban – az eladósodott MET egyház és a kormány csatája

A Büntető törvénykönyv (Btk.) szerint aki a hivatalos személyt jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályozza, intézkedésre kényszeríti, vagy eljárása alatt, illetőleg emiatt bántalmazza, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a hivatalos személy elleni erőszakot csoportosan vagy felfegyverkezve követik el.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a héten az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) tíz másik vezető munkatársát tanúként idézte be a NAV Bűnügyi Főigazgatóságának Központi Nyomozó Főosztálya, egy másik kollégánál pedig adóellenőri vizsgálatot tartanak.

A MET szerint az összehangolt hatósági vizsgálatsorozat, illetve a tizenhárom éve tartó diszkriminatív kormányzati intézkedések az egyházüldözés gyanúját vetik fel.

A MET szerint az állam szándékosan adósságcsapdába kergette őket, most pedig a kivéreztetésük a cél. Ezer munkatársuk és húszezer, szegénységben élő ellátott sorsa forog kockán – közölték korábban.

A NAV mind az oktatási, mind a szociális intézményeik működtetését fedező normatívából elkezdte levonni azokat a köztartozásokat, amelyek azért keletkeztek, mert – többek között az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint is jogtalanul – elvették egyházi státuszukat, megfosztva őket költségvetésük csaknem negyven százalékától.

Az intézményeik működtetése után járó normatívából legutóbb minden eddiginél nagyobb összeget, több mint 175 millió forintot tartottak vissza, ezért nem tudtak fizetést adni a munkatársaiknak.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG