Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Izrael a fegyverszüneti tárgyalások befejeztével újabb csapásokat mért Gázára


Sűrű fekete füst száll fel egy épületből az izraeli bombázások után a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2024. május 10-én
Sűrű fekete füst száll fel egy épületből az izraeli bombázások után a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2024. május 10-én

Izrael újabb légicsapásokat intézett pénteken a Gázai övezet ellen, miután a fegyverszüneti megállapodásról tárgyaló delegációk ismét eredmény nélkül távoztak a kairói megbeszélésekről.

Az AFP újságírói szemtanúi voltak péntek hajnalban a Gázai övezet déli részén egy tüzérségi támadásnak az egyiptomi határon fekvő Rafah ellen, míg más szemtanúk légicsapásokról és harcokról számoltak be az északabbra fekvő Gáza városból.

Az egyiptomi hírszerzéshez kapcsolódó Al Qahera News azt jelentette, hogy Izrael és a Hamász tárgyalócsoportjai csütörtökön elhagyták Kairót, ahol az egyiptomi házigazdák szerint kétnapos fordulón tárgyaltak közvetítők útján egy gázai fegyverszünet feltételeiről.

A Gázai övezetet irányító Hamász, amelynek október 7-i, Izrael elleni példátlan támadásai robbantották ki a háborút, közölte, hogy küldöttsége Katarba indult, ahol a politikai vezetői élnek.

„A tárgyalódelegáció Kairóból Dohába indult. Gyakorlatilag a megszálló (Izrael) elutasította a közvetítők által benyújtott javaslatot, és több központi kérdésben is kifogást emelt ellene” – fogalmazott a Hamász a többi palesztin frakciónak küldött üzenetében, hozzátéve, hogy kiáll a javaslat mellett.

„Ennek megfelelően most már teljesen a megszállóknál van a labda.”

A Hamász hétfőn jelentette be, hogy elfogadta a közvetítők által előterjesztett tűzszüneti javaslatot.

A csoport tájékoztatása szerint az egyezség tartalmazta az izraeli erők kivonását Gázából, a háború elől elmenekült palesztinok hazatérését, valamint a fegyveresek által fogva tartott túszok kicserélését Izraelben bebörtönzött palesztin foglyokra „tartós tűzszünet” érdekében.

Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök hivatala ugyancsak hétfőn közölte, hogy a javaslat „messze áll Izrael alapvető követeléseitől”, de hozzátette, hogy a kormány ennek ellenére elküldi a tárgyalóit Kairóba.

Izrael már régóta elveti a tartós tűzszünet ötletét, és kitart amellett, hogy be kell fejeznie a Hamász felszámolását.

Előrevezető ösvény

A közvetítő Egyiptom szerint mindkét félnek rugalmasságot kell tanúsítania annak érdekében, hogy megállapodásra jussanak a fegyverszünetről és a túsz-, illetve fogolycseréről a hét hónapja folyó háborúban – áll a külügyminisztérium közleményében.

William Burns, a CIA igazgatója, aki szintén részt vesz a fegyverszüneti erőfeszítésekben, pénteken visszatér az Egyesült Államokba a Közel-Keletről – közölte a Fehér Ház.

„Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folynának még megbeszélések” – mondta John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője.

„Még mindig hiszünk abban, hogy van egy előrevezető út, de ez mindkét oldalról igényel némi irányítást.”

A fókuszban Rafah áll

Az elmúlt hetekben minden szem Rafahra szegeződött, ahol a lakosság száma másfél millióra duzzadt, miután palesztinok százezrei menekültek oda Gáza más területeiről, kétségbeesetten keresve biztonságot.

A világ országai – köztük Izrael legjelentősebb támogatója, az Egyesült Államok – arra kérték Izraelt, hogy ne terjessze ki szárazföldi offenzíváját Rafah felé; attól félnek, hogy sok áldozatot szedne a civilek között.

Izrael azonban ragaszkodik ahhoz, hogy háborús céljai elérése érdekében szárazföldi csapatokat kell küldenie a városba, ahol állítása szerint a Hamász magas rangú katonai vezetői rejtőznek.

Izrael kedd óta folytat katonai műveleteket Rafah egyes részein, és átvette az ellenőrzést az Egyiptomba vezető kulcsfontosságú határátkelőnél. A lépést a segélyszervezetek elítélték, mert az átkelőt használják a segélyek Gázába juttatására.

A CNN-nek adott szerdai interjúban Joe Biden amerikai elnök a háború kezdete óta legélesebb figyelmeztetést küldte Izraelnek; azt mondta, leállítja bizonyos amerikai fegyverek szállítását, ha Izrael végrehajtja a szárazföldi támadást, amivel régóta fenyegetőzik.

Biden azt mondta a CNN-nek: „Ha bemennek Rafahba, akkor nem látom el őket azokkal a fegyverekkel (…) amelyeket eddig használtak a városok ellen.”

„Nem fogunk szállítani ilyen fegyvereket és tüzérségi lövedékeket” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Biden: Az Egyesült Államok nem szállít olyan fegyvereket Izraelnek, amelyeket felhasználhatna Rafah megtámadásához

Benjámín Netanjáhú miniszterelnök nem reagált közvetlenül az Egyesült Államok fenyegetésére, ugyanakkor közleményben jelentette ki: „Ha egyedül kell helytállnunk, egyedül fogunk helytállni.”

Csütörtökön egy segélyekkel megrakott amerikai konténerhajó hagyta el Ciprust Gáza felé – közölte a ciprusi kormány. A hajó egy új tengeri folyosót tesztel a segélyszállításokhoz.

Amerikai hadi mérnökök ideiglenes mólót szereltek össze a segélyszállítmányok kirakodására, de a munkát késleltette a nagy hullámzás.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy a móló jelentősen megnöveli a Gázába érkező segély mennyiségét, de nem helyettesítheti a jóval nagyobb szárazföldi szállításokat Izraelen keresztül.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG