Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden: Az Egyesült Államok nem szállít olyan fegyvereket Izraelnek, amelyeket felhasználhatna Rafah megtámadásához


Izraeli légicsapásban megsemmisült lakásából menti egy palesztin férfi azt, amije megmaradt. 2024. május 9.
Izraeli légicsapásban megsemmisült lakásából menti egy palesztin férfi azt, amije megmaradt. 2024. május 9.

Joe Biden szerda este közölte: nem szállítanak olyan támadófegyvereket, amelyekkel Izrael teljes körű offenzívát indíthatna Rafah, a Hamász utolsó nagy gázai fellegvára ellen. Az amerikai elnököt annak a több mint egymillió civilnek a sorsa aggasztja, akik a városban leltek menedékre.

Biden a CNN-nek adott interjúban azt mondta, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett Izrael biztonsága mellett, ezután is szállít majd rakétaelfogókat a Vaskupolához, és más védelmi fegyvereket, de ha Izrael bevonul Rafahba, „nem fogjuk ellátni olyan fegyverekkel és tüzérségi lövedékekkel, amilyeneket eddig használtak ott”.

Az Egyesült Államok történelme során hatalmas katonai segítséget nyújtott Izraelnek. Ez csak felgyorsult a Hamász október 7-i támadása után, amely mintegy 1200 embert ölt meg Izraelben, és körülbelül 250-en kerültek a fegyveresek fogságába. Biden megjegyzései és múlt heti döntése az Izraelbe irányuló bombaszállítmányok szüneteltetéséről a leginkább szembetűnő jele annak, hogy nő a nézeteltérés az amerikai adminisztráció és Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök kormánya között. Biden szerdán azt mondta, hogy Izrael Rafah körüli akciói „még nem” lépték át a vörös vonalat, de megismételte, hogy Izraelnek sokkal többet kell tennie a gázai civilek védelme érdekében.

Az említett szállítmány 1800 darab 900 kilogrammos és 1700 darab 225 kilogrammos bombából állt volna – közölte az amerikai adminisztráció egy magas rangú tisztviselője, aki az ügy kényes voltára tekintettel név nélkül nyilatkozott. Az Egyesült Államok leginkább amiatt aggódik, milyen következményei lennének a nagy hatású robbanóanyagok felhasználásának sűrűn lakott városi területen.

„Civilek haltak meg Gázában azoktól a bombáktól és más eszközöktől, amelyeket lakóterületeken vetettek be – mondta Biden a CNN-nek. – Egyértelművé tettem, hogy ha bemennek Rafahba – ez még nem történt meg –, ha bemennek Rafahba, akkor nem látom el őket azokkal a fegyverekkel, amelyeket eddig használtak Rafah esetében, a városok esetében a probléma kezelése során.”

„Nem távolodunk el Izrael biztonságától – folytatta Biden. – Attól távolodunk el, hogy Izrael háborúzni tudjon ezeken a területeken.”

Lloyd Austin védelmi miniszter szerda délután megerősítette a fegyverszállítások késleltetésének hírét, és közölte a szenátus védelmi albizottságával, hogy az Egyesült Államok leállított „egy bombaszállítmányt”.

„Továbbra is meg fogunk tenni minden tőlünk telhetőt annak biztosítására, hogy Izraelnek meglegyenek az eszközei az önvédelemhez – mondta. – Ám most felülvizsgálunk néhány közeljövőben tervezett biztonsági segélyszállítmányt annak függvényében, hogy mi történik Rafahban.”

Ehhez kapcsolódóan: Biden szerint téves Netanjáhú hozzáállása a háborúhoz, mélyül a szakadék a két ország között

Nagy a nyomás Bidenen

A Biden-adminisztráció a héten hozza meg a maga nemében első hivatalos döntését arról, hogy a gázai légicsapások és a segélyszállítmányok korlátozása megsértett-e olyan nemzetközi és amerikai törvényeket, amelyek célja, hogy megkíméljék a civileket a háború legszörnyűbb borzalmaitól. Egy Izraelt elmarasztaló határozat növelné a nyomást Bidenen az izraeli hadseregnek nyújtott fegyver- és pénzsegélyek visszafogása érdekében.

Biden múlt héten küldte meg döntését a felfüggesztésről a Pentagonnak – közölték amerikai tisztviselők, akiket nem hatalmaztak fel arra, hogy kommentálják az ügyet. A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa néhány napig igyekezett bizalmasan kezelni a döntést, amíg nem tájékozódott részletekbe menően arról, hogy Izrael milyen mértékben fokozza katonai műveleteit Rafahban, illetve míg Biden elmondta régóta tervezett keddi beszédét a holokauszt emléknapján.

Ehhez kapcsolódóan: Izrael és a Hamász háborúja beárnyékolta az Élet Menetét

Biden kormánya áprilisban kezdte a jövőbeli katonai segélyszállítások felülvizsgálatát, amikor úgy tűnt, hogy Netanjáhú kormánya egyre közelebb kerül egy rafahi invázióhoz, hiába ellenzi hónapok óta a Fehér Ház. A bombaszállítmány felfüggesztését múlt héten határozták el, és még nincs végleges döntés arról, hogy egy későbbi időpontban folytatják-e a szállítást – közölte a már idézett tisztviselő.

Az Egyesült Államok illetékesei napokig nem kommentálták a transzfer leállítását, amelyről Biden kedden úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok Izraelnek nyújtott támogatása „sziklaszilárd még akkor is, amikor valamiben nem értünk egyet”.

Izrael ENSZ-nagykövete, Dzsilad Erdan az izraeli 12-es tévécsatorna híradójának adott interjúban azt mondta, hogy a szállítás felfüggesztéséről hozott döntés „nagyon kiábrándító, sőt frusztráló volt”. Azt sugallta, hogy a lépés hátterében a kongresszus részéről Bidenre nehezedő politikai nyomás, az amerikai egyetemi tiltakozások és a közelgő választások állnak.

A döntést Mike Johnson képviselőházi elnök és Mitch McConnell, a szenátus republikánus vezetője is élesen bírálta. Azt mondták, hogy csak sajtóhírekből értesültek a katonai segélyek visszatartásáról, jóllehet a Biden-adminisztráció többször is arról biztosította őket, hogy nem készül ilyesmire. A republikánusok levélben szólították fel Bident arra, hogy sürgősen vessen véget a szállítások blokkolásának, mert „azt kockáztatja vele, hogy felbátorítja Izrael ellenségeit”, valamint arra, hogy tájékoztassa a törvényhozókat a politika felülvizsgálatának természetéről.

Bidenre nyomás nehezedik több baloldali szereplő részéről is, miközben jobboldali bírálói elítélik, amiért szerintük mérsékelte fontos közel-keleti szövetségese támogatását.

Az izraeli csapatok kedden átvették az irányítást a Gázai övezet létfontosságú rafahi határátkelőhelye felett. Az akciót a Fehér Ház olyan korlátozott katonai műveletnek minősítette, amely megállította a város elleni teljes körű izraeli inváziót, amitől Biden többször is óvott, legutóbb Netanjáhúval folytatott hétfői beszélgetésén.

Ehhez kapcsolódóan: Izrael elrendelte a lakosság átmeneti evakuálását Rafah egyes részeiből

Izrael elrendelte százezer palesztin evakuálását a városból. Az izraeli erők „célzott csapásokat” is végrehajtottak Rafah keleti részén, és elfoglalták a rafahi átkelőt, amely a humanitárius segélyek meghatározó csatornája a gázai–egyiptomi határon.

Itamar Jár, az izraeli Nemzetbiztonsági Tanács volt helyettes vezetője szerint az Egyesült Államok lépése nagyrészt jelképes, de gondokat jelez, és még nagyobb problémát jelenthet, ha fenn is tartják.

„Ez nem valamiféle amerikai embargó az amerikai katonai támogatásra, hanem szerintem egyfajta diplomáciai üzenet Netanjáhú úrnak, hogy jobban figyelembe kell vennie az amerikai érdekeket, mint az elmúlt hónapokban tette – mondta. – Ez legalábbis egyelőre nem befolyásolja az izraeli képességeket, de egyfajta jelzést jelent, hogy »csak óvatosan«.”

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG