Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Iránt sejti a teherhajóján elkövetett robbantás hátterében Izrael


Az MV Helios Ray teherhajó a dubai Mina Rashid (Port Rashid) sétahajózási terminálon 2021. február 28-án
Az MV Helios Ray teherhajó a dubai Mina Rashid (Port Rashid) sétahajózási terminálon 2021. február 28-án

Valószínűleg Irán áll a Helios Ray izraeli teherhajón két nappal ezelőtt történt robbanás mögött a zsidó állam védelmi minisztere szerint.

„A hajó viszonylagos közelsége Iránhoz felveti a gyanút, hogy Teherán a felelős, de ezt még meg kell erősíteni” – mondta Beni Ganz az izraeli állami televíziónak. „Jelenleg, az előzetes értékelések alapján, a közelséget, illetve a kontextust figyelembe véve ez az álláspontom” – tette hozzá.

Izrael legmagasabb katonai és politikai vezetői tanácskozást tartottak az ügyben vasárnap. Helyi sajtójelentésekben névtelenséget kérő tisztségviselőket idéztek, akik szerint Teherán most „átlépett egy vörös vonalat”.

Irán egyelőre nem reagált a történtekre.

Az Egyesült Arab Emírségek illetékes hatóságai bejelentették, hogy hétfőn át fogják vizsgálni a hajót a dubaji kikötőben, ebben izraeli szakértők is részt vesznek majd.

Pénteken történt a robbanás a tel-avivi székhelyű Ray Shipping cég tulajdonában lévő, bahamai zászló alatt hajózó Helios Rayen az Ománi-öbölben, egyelőre ismeretlen okból. A legénység tagjai közül senki nem sérült meg, a kapitánynak azonban a legközelebbi kikötő felé kellett vennie az irányt.

Az utóbbi időben több támadás is történt a fontos hajózási útvonalon. Az Egyesült Államok Iránt vádolja a térségben kereskedelmi hajók ellen elkövetett támadásokkal, amit Teherán tagad.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG