Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Izrael nagy hatótávú amerikai katonai repülőket vett


Izraeli Sikorsky CH–53K helikopter
Izraeli Sikorsky CH–53K helikopter

Izrael mintegy 3,1 milliárd dolláros megállapodást írt alá az Egyesült Államokkal katonai repülőgépek vásárlásáról. Az izraeli média arról spekulál, hogy a gépekkel iráni nukleáris létesítményeket is célba vehetnek.

Az izraeli védelmi minisztérium december 31-én jelentette, hogy szerződést kötöttek az Egyesült Államokkal tizenkét CH–53K helikopter és két Boeing KC–46 üzemanyag-utántöltő repülőgép vásárlására. A jelentések szerint a szerződés további hat helikopter megvásárlására vonatkozó opciót is tartalmaz.

Iráni hadműveletről spekulál az izraeli média

A helikopterek szállítása várhatóan 2026-ban kezdődik, míg az üzemanyag-utántöltő repülőgépeké 2025-ben.

Simon Centsziper izraeli dandártábornok az izraeli hadsereg rádiójának nyilatkozva elmondta, az ország reméli, hogy a tervezettnél korábban leszállítják a KC–46-osokat. Tervei szerint még további négy gépet szereznének be.

Az izraeli média azt találgatta, hogy az utántöltő repülőgépek kulcsfontosságúak lehetnek az iráni nukleáris létesítmények elleni nagy hatótávolságú bevetések végrehajtásához. A napokban az Egyesült Államok és más nagyhatalmak a 2015-ös nukleáris megállapodás újraélesztéséről tárgyaltak Iránnal, amely a Biden-adminisztráció egyik fő külpolitikai célkitűzése. Azonban az új, keményvonalas iráni kormány beiktatása óta a tárgyalások rendkívül lassan haladnak, és sok szakértő kétli, hogy sikerül új megállapodást kötni.

Izrael a múltban azzal fenyegetőzött, hogy ha Irán képessé válna nukleáris fegyverek fejlesztésére, katonai csapásokat indítana az ilyen létesítmények ellen. Irán azt állítja, hogy nukleáris programja békés célú, bár urándúsító létesítményei az atomerőművekben használt fűtőanyagnál jóval nagyobb tisztaságú hasadóanyagot állítanak elő.

XS
SM
MD
LG