Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Izrael tovább bombázza Gázát, nő a nézeteltérés az Egyesült Államokkal


Menekülni kényszerülő palesztinok vízre várnak a Gázai övezet déli részén, Rafahban 2024. január 18-án
Menekülni kényszerülő palesztinok vízre várnak a Gázai övezet déli részén, Rafahban 2024. január 18-án

Izrael pénteken is bombázta Gáza déli részét, miután látványosan összetűzésbe keveredett fő szövetségesével, az Egyesült Államokkal egy palesztin állam lehetőségének kérdésében. Washington a palesztin állam létrehozását tartja az egyetlen útnak a tartós békéhez.

Szemtanúk lövöldözésekről és légicsapásokról számoltak be pénteken hajnalban Hán Júniszból, a Gázai övezet déli részének legnagyobb városából, ahol Izrael szerint a Hamász palesztin iszlamista mozgalom számos tagja és vezetője bujkál.

A Palesztin Vörös Félhold intenzív tüzérségi tűzről adott hírt az al-Amal kórház közelében, a Hamász által vezetett gázai egészségügyi minisztérium szerint 77 ember meghalt az éjszaka folyamán, a sebesültek száma több tucat.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy Givati dandárja olyan mélyen harcol délen, ameddig csak el tudtak jutni az izraeli csapatok a hadjárat során.

„A katonák több tucat terroristát öltek meg közelharcban és harckocsitűz, valamint légi támogatás segítségével” – áll a közleményben.

Az ENSZ szerint a háború, amely a Hamász példátlan Izrael elleni támadásaival kezdődött október 7-én, Gáza 2,4 milliós lakosságának nagyjából 85 százalékát kényszerítette otthona elhagyására.

Sokan menedékhelyeken zsúfolódtak össze, ahol nehezen jutnak élelemhez, vízhez, fűtőanyaghoz és orvosi ellátáshoz. Az ENSZ-ügynökségek szerint sürgősen javítani kell a hozzáférést a segélyekhez, máskülönben éhínség és betegségek fenyegetnek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) éjjel közölte, hogy 24 hepatitis A-esetet és több ezer, sárgaságban szenvedő beteget vettek nyilvántartásba, ezek valószínűleg összefüggésbe hozhatók a vírusos májfertőzés terjedésével.

„Az embertelen életkörülmények – szinte egyáltalán nincs ivóvíz, tiszta vécé vagy esély a környezet tisztán tartására – lehetővé teszik a hepatitis A további terjedését” – tette közzé Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO vezetője X-en, a korábbi Twitteren, és robbanásveszélyesnek jellemezte az egészségügyi válságot.

Az AFP hivatalos adatokon nyugvó összesítése szerint a Hamász október 7-i támadásai mintegy 1140 ember halálát okozták Izraelben, többségében civilekét.

A fegyveresek a támadásokban mintegy 250 túszt is ejtettek, közülük Izrael szerint körülbelül 132-en vannak még Gázában. Az AFP izraeli adatokon alapuló összesítése szerint legalább 27 túszt meggyilkoltak.

Izrael megfogadta, hogy válaszul megsemmisíti a Hamászt. Könyörtelen légi, valamint szárazföldi offenzívája a Hamász irányítása alatt álló egészségügyi minisztérium adatai szerint legkevesebb 24.620 palesztint ölt meg, akiknek körülbelül hetven százaléka nő, gyermek és serdülő.

„Nem érjük be kevesebbel a teljes győzelemnél” – mondta Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján, és arra figyelmeztetett, hogy „a győzelem még sok hónapba telhet”.

A teljes győzelem „a terroristavezetők kiiktatását, a Hamász hadműveleti és katonai képességeinek megsemmisítését, túszaink hazatérését” jelenti, valamint Gáza demilitarizálását – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Kormányzási reformokat vár a Palesztin Hatóságtól az amerikai külügyminiszter

Palesztin állam?

Washington támogatja Izrael gázai hadjáratát, de az egyébként szoros kapcsolatok ellenére a két szövetséges ezen a héten ismét nyilvánosan megszellőztette nézeteltéréseit a továbblépést illetően.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Svájcban, a davosi Világgazdasági Fórumon ismét „a palesztin állam felé vezető út” keresésére szólított fel.

Ám Netanjáhú csütörtökön ismét határozottan elutasította a javaslatot.

„Izraelnek biztonsági ellenőrzést kell gyakorolnia a Jordán folyótól nyugatra lévő teljes terület felett – mondta. – Ez egy olyan szükséges feltétel, amely ellentmond a palesztin szuverenitás eszméjének.”

Netanjáhú kijelentette: „Egy izraeli miniszterelnöknek képesnek kell lennie arra, hogy nemet mondjon még a legjobb barátainak is.”

Washington úgy véli, hogy egy életképes palesztin állam létrehozása és elismerése kell ahhoz, hogy Izrael biztonságban legyen.

„Nyilvánvalóan másképp látjuk a dolgokat” – mondta John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, amikor Netanjáhú megjegyzéseiről kérdezték.

Ehhez kapcsolódóan: Davos: Blinken szerint Izrael biztonságához a palesztin államon keresztül vezet az út

Netanjáhú kijelentéseire reagálva Mahmúd Abbász palesztin elnök hivatalos szóvivője azt mondta, hogy független palesztin állam nélkül „nem lesz biztonság és stabilitás a térségben”.

„Az egész régió a vulkánkitörés küszöbén áll az izraeli megszálló hatóságok agresszív politikája miatt a palesztin nép és törvényes jogai ellen” – idézte Nabil Abu Rudejnehet a Wafa hivatalos hírügynökség.

Abbász Palesztin Hatósága korlátozott vezetést gyakorol a megszállt Ciszjordániában, ahol az izraeli hadsereg szintén hajtott végre rajtaütéseket éjjel, mindenekelőtt Tulkarmban.

A palesztin egészségügyi minisztérium szerda óta legalább hat halálos áldozatról számolt be a városból.

Húti támadások

A nemzetközi közösség már most attól tart, hogy a gázai háború a tágabb térségre is átterjedhet – naponta lőnek át az izraeli–libanoni határon, szaporodnak a húti lázadók támadásai kereskedelmi hajók ellen a Jemen-környéki vizeken, és felerősödtek az Egyesült Államok válaszcsapásai is.

Az Irán támogatását élvező hútik támadásokat indítottak a szerintük Izraelhez köthető hajók ellen a Vörös-tenger és az Ádeni-öböl létfontosságú hajózási útvonalain a gázai palesztinok támogatására.

Azt is mondták, hogy az Egyesült Államokhoz és Nagy-Britanniához kötődő hajókat egy tisztességes játék részeként támadják, mivel a két ország az elmúlt héten légicsapásokat intézett jemeni célpontok ellen.

A hútik péntek hajnalban bejelentették, hogy ők a felelősek egy amerikai tulajdonú és üzemeltetésű hajó elleni újabb támadásért az Ádeni-öbölben.

Az amerikai hadsereg központi parancsnoksága közölte, hogy két rakétát lőttek ki a Marshall-szigetek lobogója alatt közlekedő Chem Rangerre, de a hajó és legénysége biztonságban van, és a következő kikötőbe tart.

Miközben a lázadók fogadkoznak, hogy folytatni fogják a támadásokat, egy magas rangú húti tisztviselő biztonságos átkelést ígért a Vörös-tengeren az orosz és a kínai hajóknak az Izvesztyija orosz lapnak adott és pénteken közzétett interjúban.

Kik a húti lázadók, és milyen kapcsolatuk van Iránnal?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:29 0:00
Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG