Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Izrael célzottabb támadásokat jelentett be a Hamász vezetői és fegyveresei ellen


Joáv Galant sajtótájékoztatója Tel-Avivban 2023. december 18-án
Joáv Galant sajtótájékoztatója Tel-Avivban 2023. december 18-án

Új szakaszba lép a háború a Gázai övezetben, amelynek fókuszában a területet uraló terrorszervezet elleni célzottabb akciók állnak – közölte az izraeli védelmi miniszter.

Joáv Galant tájékoztatása szerint a palesztin enklávé északi részén folytatódni fognak a szárazföldi és a légicsapások, a rajtaütések, a különleges erők műveletei és az alagútromboló akciók. Délen pedig, ahol a lakosság nagy része tartózkodik, a Hamász vezetőinek kiiktatására fognak összpontosítani, miközben továbbra is mindent megtesznek a még a radikálisok fogságában lévő, nagyjából 130 túsz kiszabadítása érdekében.

Aláhúzta: a háború után nem a Hamász fogja irányítani az övezetet, hanem más palesztin szervezetek, de csak addig, amíg nem jelentenek fenyegetést Izraelre.

A súlyosbodó humanitárius katasztrófa miatti fokozott nemzetközi nyomás hatására Izrael kivonta Gázából katonáinak egy részét, ami gazdasági szempontból is előnyös a zsidó állam számára, minthogy így több ezer tartalékos visszatérhet polgári foglalkozásához.

Előző nap izraeli harckocsik és repülőgépek támadtak számos célpontot Gázában, több menekülttábort és várost is csapások értek. Többtucatnyi ember életét vesztette, köztük gyerekek is.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön újabb közel-keleti körutat kezdett a feszültségek csillapítása érdekében, miután a napokban dróntámadás végzett a Hamász második számú vezetőjével Libanonban, illetve Iránban mintegy száz ember vesztette életét robbantásos merényletben.

Ehhez kapcsolódóan: A Közel-Keletre látogat az amerikai külügyminiszter a háború kiterjedésének megelőzése érdekében

Izrael azután indította meg háborúját Gázában, hogy a Hamász terrorszervezet tagjai a határkerítésen áttörve október 7-én mintegy 1140 embert megöltek, és körülbelül 250 túszt ejtettek, akik közül 129-et továbbra is fogva tartanak.

Jeruzsálem előbb pusztító légicsapásokba, majd szárazföldi műveletekbe kezdett a radikális iszlamista csoport uralmának felszámolása érdekében a palesztin enklávéban.

Ehhez kapcsolódóan: Amerikai hírszerzés: Palesztin terroristák Izrael elleni támadásokra használták fel a legnagyobb gázai kórházat

A gázai hatóságok szerint az áldozatok száma már meghaladta a 22 ezret. Az izraeli fél azt állítja, hogy nagyjából nyolcezer fegyveressel végeztek eddig, erre azonban nem mutattak be bizonyítékot. A harcokban több mint 170 izraeli katona vesztette életét.

A Gázai övezet 2,3 milliós lakosságának több mint 85 százaléka, 1,9 millió ember kényszerült lakóhelye elhagyására. Vannak, akik attól tartanak, hogy nem is térhetnek már vissza.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG