Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Izraelben meghosszabbították az al-Dzsazíra betiltását


Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió központja Katarban, Dohában 2024. május 5-én
Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió központja Katarban, Dohában 2024. május 5-én

Egy izraeli bíróság megerősítette és 35 nappal meghosszabbította a katari székhelyű al-Dzsazíra hírtelevízió kormány által elrendelt működési tilalmát – közölte pénteken az igazságügyi minisztérium.

Az arabul és angolul sugárzó al-Dzsazíra adását múlt hónap elején blokkolták, eredetileg 45 napra.

Benjámin Netanjáhú miniszterelnök kormánya régóta ellenséges az al-Dzsazírával szemben. A helyzet a gázai háború októberi kitörése óta csak súlyosbodott.

„A tel-avivi kerületi bíróság jóváhagyta a kommunikációs miniszter utasítását az al-Dzsazíra csatorna adásainak leállítására, izraeli irodái bezárására, weboldalai blokkolására és berendezései lefoglalására” – közölte az igazságügyi minisztérium.

A tárca honlapja szerint az ügyészi kérésre csütörtökön kiadott végzés újabb 35 napra szól.

A leállás nem érinti az Izrael által megszállt Ciszjordániából vagy a Gázai övezetből érkező adásokat, az utóbbi helyszínről az al-Dzsazíra továbbra is tudósít Izrael és a Hamász háborújáról.

A parlament áprilisban fogadott el egy biztonsági törvényt, amely lehetővé teszi a belbiztonságot aláásó külföldi médiumok műsorainak betiltását Izraelben.

A kormány május 5-én hagyta jóvá azt a határozatot, amely betiltja az al-Dzsazíra adásait Izraelben, és 45 napra bezárja az irodáit.

Június 9-én azonban a legfelsőbb bíróság az Izraeli Polgári Jogok Szövetségének beadványára válaszolva egy tel-avivi kerületi bíróság elé utalta az ügyet.

A kormány ezután arra kérte a bíróságot, hogy 45 napra hagyja jóvá a tilalmat. A bíró jogi hibákra hivatkozva 35 napos eltiltást engedélyezett.

Slomo Karhi kommunikációs miniszter közleményben reagált erre, „a terrorizmus Hamász szolgálatában álló szócsövének” nevezve az al-Dzsazírát.

„Abszurd jogi okokból kénytelenek vagyunk 45 naponta kérni Izraelben a betiltását. Továbbra is mindent megteszünk, hogy megtisztítsuk a régiót a terrorizmustól és az erőszakra való felbujtástól” – tette hozzá.

Januárban Izrael közölte, hogy az al-Dzsazíra egyik munkatársa és egyik külsőse, akik egy gázai légicsapásban vesztették életüket, „terrorista ügynökök” voltak.

A következő hónapban a csatorna egy másik újságíróját, aki szintén egy légicsapásban sebesült meg, azzal vádolták, hogy a Hamász századparancsnok-helyettese volt.

Az al-Dzsazíra tagadta a vádakat

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) médiafigyelőszervezet a tilalom visszavonására szólított fel. Az ENSZ, az Egyesült Államok és Németország is ellenezte az intézkedést.

Izrael a 180-ból a 101. helyen áll az RSF 2024-es globális sajtószabadság-indexén.

A tel-avivi bíróság közölte, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága „különösen fontos háború idején. Ha azonban jelentős mértékben sérti az állam biztonságát, akkor ez utóbbi megfontolás élvez elsőbbséget.”

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG