Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kongó és Argentína szintje között a magyar sajtószabadság


Li Ko-csiang korábbi kínai miniszterelnök, Orbán Viktor és Bojko Boriszov korábbi bolgár miniszterelnök 2017. november 27-én Budapesten
Li Ko-csiang korábbi kínai miniszterelnök, Orbán Viktor és Bojko Boriszov korábbi bolgár miniszterelnök 2017. november 27-én Budapesten

Ismét tovább romlott a kormányoktól független szerkesztőségek helyzete átlagosan – áll az RSF 2024-es sajtószabadság-indexében. Ez döntően a politikai dimenzió miatt van így, az illiberális politikusok szerte a világon próbálják felvásárolni, anyagilag szétverni vagy elérhetetlenné tenni a tőlük független médiát. Magyarország pontszáma lényegében nem változott, de sok fejlődő országé bezuhant, így Magyarország a 67. helyre lépett előre a vizsgált 180-ból.

Tavaly globálisan tovább romlott a sajtószabadság általános szintje – derül ki az RSF (Reporters sans frontières – Riporterek Határok Nélkül) 2024-es sajtószabadság-indexéből. A legelismertebb iparági index 180 országban méri fel a sajtó működési körülményeit. Az élen továbbra is Norvégia áll, megelőzve Dániát és Svédországot. Az elérhető száz pontból 7,6 pontot esett vissza a világátlag.

Magyarországon a szervezet szerint az előző évhez képest lényegében nem változtak a körülmények, így a pontszám is csak elhanyagolható mértékben. Az ország relatív pozíciója viszont erősödött, mivel számos fejlődő ország komolyan visszaesett. Magyarország így a 67. helyre került az előző évi 72. után, ezúttal Argentína és a Kongói Köztársaság közé.

Szerbián kívül az összes környező ország messze megelőzte Magyarországot, Ukrajnát is beleértve. Az orosz és a magyar kormánypárti politikusok által rendszeresen leszólt és elnyomottnak beállított német sajtószabadsági körülményeket a világon tizedik legjobbnak ítélték.

Magyarországot olyan országok előzték meg jelentősen, mint Moldova, Montenegró, Gambia, Elefántcsontpart vagy Örményország. Az EU-ban Magyarország, Málta és Görögország a három legrosszabbul teljesítő ország.

Ehhez kapcsolódóan: Ahol a kormány fel akarja számolni a sajtószabadságot, ott nem sokat lehet ellene tenni

Magyarországon a felmért öt fő terület közül különösen a politikai körülményeket értékelték nagyon hátráltatónak, Kuvait, Kenya vagy Zimbabwe szintjére. Ennél a részindexnél azt mérték fel, hogy mennyire fogadják el a politikai szereplők a független média működését, mennyire próbálják őket nyomás alá helyezni, vagy mennyire támogatja a társadalom politikusai elszámoltathatóságát a média által.

Emellett gyengének értékelték a gazdasági körülményeket is Magyarországon, ahol lényegében az előzőket a gazdasági típusú nyomásgyakorlás területén nézték. A részletes módszertant itt találja. Más hasonló indexekhez hasonlóan az aktuális pontszámoknál sokkal pontosabb képet mutatnak a hosszabb távú, sokéves trendek.

Általánosan is egyébként leginkább a politikai környezet esett vissza globálisan. Ezt a szervezet kifejezetten aggasztónak találta, annál is inkább, mivel 2024-ben szinte fél világon választások jönnek.

Ehhez kapcsolódóan: A közmédia újságírói színvonala is gyászos, és nem is csak Magyarországon

Számos fejlődő országban már a 2023-as választásokat is az újságírók elleni durva erőszakhullámmal vezették fel, mint Nigériában vagy a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

Más helyeken katonai hatalomátvétel történt, mint Nigerben vagy Burkina Fasóban, ahol ennek folytán jelentősen romlottak az újságírók lehetőségei, és nőttek a munkájuk során felmerülő kockázatok. A média szempontjából a világ legrosszabb helyei nagyjából a nyíltan kommunista államok: Kína, Vietnám vagy Észak-Korea. Ezeken a helyeken garantálható a börtönbüntetés azért, ha valaki egyáltalán megpróbál valódi újságírói munkát végezni.

Ehhez kapcsolódóan: A Szabad Európa Oroszországban bebörtönzött újságírója hírt tudott adni magáról

A világ legnagyobb gazdasági hatalma, az USA is komoly visszaesést mutatott, tíz pozícióval hátrébb kerülve az 55. helyre sorolták. Egyes politikai szereplők komoly indulatokat próbálnak gerjeszteni a tőlük független média ellen, akár börtönnel is fenyegetik az újságírókat. Számos esetben a helyi rendőrség is komoly erőszakkal próbálta akadályozni az újságírók munkáját.

„Világszinten egy dolog teljesen világos: a sajtószabadságot éppen azok fenyegetik, akiknek a sajtószabadság biztosítékának kellene lenniük – a politikai szervek, hatóságok” foglalta össze Rebecca Vincent, az RSF kampányigazgatója.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG