Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jánosháza polgármestere: „Ha megfizetnék az embereket, nem Ausztriában dolgozna fél Vas megye”


Kiss András polgármester
Kiss András polgármester

„Hihetetlen árak vannak Magyarországon, havonta-kéthavonta mi is kijárunk Ausztriába vásárolni, és olcsóbban veszek mosóport, élelmiszert vagy sört, ráadásul jobb minőségben. Ez engem nagyon zavar. De van sok minden egyéb is, amit másként csinálnék, ha én lennék a miniszter” – nyilatkozta a Nyugat.hu-nak adott interjúban Kiss András, a Vas megyei Jánosháza fideszes támogatással megválasztott polgármestere.

Kiss Andrásról korábban a Főkefe-ügy kapcsán írtunk, amikor a polgármester határozottan kiállt az állami cég által cserben hagyott, megváltozott munkaképességű dolgozók mellett. Most arról is kérdeztük, milyen témákról vitatkozik a képviselő-testület és hogy mennyire szükséges a politikai hátszél a helyi fejlesztésekhez.

Amikor először beszéltünk telefonon, ön elkezdte magyarázni, merre található Jánosháza. Ennyire nem tudják az emberek?

Valahogy bennem van, hogy ilyenkor mindig elmondom, hogy a 8-as és a 84-es út kereszteződése, hogy GPS nélkül is el lehet hozzánk indulni. Volt már arra példa, hogy egy magas rangú budapesti tisztviselő elindult hozzánk tornaterem átadására, és Jánoshalmán kereste az iskolát. És van még Jánoshida és Jánossomorja is. Néha kevernek bennünket, már gondoltunk arra, hogy valami közös programot szervezünk a Jánossal kezdődő városok számára.

Éppen most hétvégén volt a városnap, ugye?

Itt valami tévedés van, az idei városnap csak augusztus 12-én lesz. Ilyenkor a civil szervezetek főznek, megvendégelik a lakosságot. Most tizenöt csapat lesz, a vadászok vadat, a horgászok halászlevet, erdélyi barátaink bárányhúst készítenek majd. Sok finom étel lesz.

A rendezvényen fellépőkről ki dönt?

A művelődési házban dolgozó programfelelősök, a szociális bizottság, és valamennyire én is beleszólok. Az elmúlt évtizedben szinte az összes nagy együttes megfordult nálunk. A Kowalsky-koncerten több mint ezer autó és 6500 ember jelent meg. El lehet képzelni, mi volt itt, Jánosházán 2500-an laknak.

A képviselő-testület ilyenekről is vitatkozik?

Majdnem mindenről vannak viták, és szerintem ez így van jól.

Mind az ön, mind az összes többi képviselő neve mellett a független jelző van feltüntetve a település honlapján. Ez így is van? A valóságban mennyire van jelen a pártpolitika a településen?

Én jobboldali vagyok, azt sem tagadom, hogy nem kedvelem a baloldalt. Nem vagyok párttag, de a Fidesz támogatott a 2019-es választáson úgy, hogy 2014-ben egy fideszes polgármestert győztem le. A testületi tagoknak különbözők a politikai nézetei, vannak, akik nem értenek egyet a kormány vonalával, de ezek ritkán jönnek elő. Az üléseken inkább gyakorlati ügyekkel foglalkozunk. Van olyan ülés, amikor 16 napirendi pontot tárgyalunk, és mindig vannak egyéb ügyek, nincs arra időnk, hogy azon vitatkozzunk, hogy éppen mit csinál jól vagy rosszul a kormány.

Mi volt a téma a legutóbbi ülésen?

Egyetlen hivatalos téma volt: a szociális tűzifa. Arról már korábban döntés született, hogy részt veszünk a pályázaton, most arról kellett dönteni, hogy elfogadjuk-e az erdészet ajánlatát. Emiatt kellett összeülnünk, de ha már ülés volt, beszéltünk a csapadékvíz-elvezetésről, a kiépülő optikai kábeles hálózatról és arról, hogy augusztus végén megszűnik a jánosházi tévé. Ez utóbbi nagyon sok lakost érdekel.

Ehhez kapcsolódóan: Megváltozott munkaképességű dolgozók kerülnek bajba a milliárdos támogatást kapó állami cégnél

Mi történik a tévével?

A régi tulajdonos eladta a céget, az új tulajdonos pedig nem akar ezzel foglalkozni, bejelentette, hogy megszünteti az adást. Ez valójában egy kábelhálózat volt, ami a DIGI TV csomagját sugározta, és emellett volt egy saját csatorna a saját gyártású műsoroknak. Ez szűnik meg, a lakókat pedig most arról értesítjük, hogy milyen más szolgáltatókra tudnak átállni. A korábban elkészült saját műsorokat folyamatosan töltjük fel a YouTube-ra.

Ön 2014-ben csak néhány szavazattal győzte le az elődjét, de a 2019-es választáson már több mint 75 százalékot kapott. Nem egy kreatív kérdés, de biztos mások is szeretnék tudni, mi a népszerűség titka.

Az itt lakók látták, hogy az első ciklusom alatt nagyot változott Jánosháza. Ez persze nemcsak nekem volt köszönhető, de én mentem a pályázatok után, hajtottam a dolgokat, és sok minden megvalósult, aminek már régebben meg kellett volna valósulnia.

Felújítottuk a báziskonyhát, korábban 250 főre tudtak főzni, most hatszázra. Felújítottuk az óvodát, a Batthyány iskolát, energetikailag felújítottuk a városházát, a kultúrházat, zebrákat festettünk, elkészült a buszforduló, felújítottuk az átmenő utakat, hat utcában rendbe tettük a járdákat, nekiláttunk a bölcsődének. Hirtelen ennyi jut eszembe. És fontos a kommunikáció is – abban az értelemben, hogy kimegyek az emberek közé, és köszönök mindenkinek.

A fejlesztésekhez kell politikai hátszél?

Amikor 2014-ben polgármester lettem, teljesen új voltam, a megyei napilap azt írta rólam, hogy annyira új vagyok, hogy fotójuk sincs rólam. Akkor elmentem bemutatkozni a megyei politikusokhoz, akik azt mondták, ha látják, hogy dolgozom, akkor segítenek. Én valójában nem akartam politikus lenni, saját kereskedelmi cégem van.

Akkor hogyan keveredett ebbe bele?

2014-ben sokan megkerestek, hogy induljak el, támogatnak, biztos le tudom győzni az akkori polgármestert, akivel egyébként nekem is voltak vitáim.

Kibékültek azóta?

Nem, nem is beszélünk, azóta is én vagyok a fő ellensége.

A hatfős testületben három női képviselő is van. Magyarországon szokatlan ez a masszív női jelenlét.

Két hölgy már elég régóta tagja a testületnek, a harmadik a legutóbbi választások alkalmával került be. A munkájukkal megszolgálták a választók bizalmát.

Kiss András polgármester
Kiss András polgármester

Milyen a kapcsolata a megyei kormánypárti politikusokkal?

Nagyon jó a munkakapcsolat közöttünk, de azt is nyíltan elmondom nekik, ami nem tetszik.

Például?

Például hogy miért Ausztriába kell járnunk élelmiszert vásárolni, amikor korábban ők jártak hozzánk.

Az inflációra céloz?

Persze. Hihetetlen árak vannak Magyarországon, havonta-kéthavonta mi is kijárunk, és olcsóbban veszek mosóport, élelmiszer vagy sört, ráadásul jobb minőségben. Ez engem nagyon zavar. De van sok minden egyéb is, amit másként csinálnék, ha én lennék a miniszter. De nem én vagyok.

Mi okozza mostanában a legtöbb fejfájást önnek?

A munkahelyek megtartása. Jánosházán van egy cég, amely a hátán vitte a foglalkoztatást, de most nehézségekkel küzd. Régen nyolcszáz embert foglalkoztatott, most háromszázat. Tudom, hogy Szombathelyen lenne munkahely, hogy papíron munkaerőhiány van, de ha valaki megszokta, hogy helyben dolgozik, akkor nem olyan egyszerű a napi egy-másfél óra utazásra átállni. A település pedig azt érzékeli, hogy a kisebb termelésből kevesebb iparűzési adó folyik be.

Egy másik, nagyobb céget szeretnénk idecsábítani, meg is kerestük őket a lehetőséggel, hogy itt ez a kiváló adottságú iparterület a kedvezményekkel. Az egyik nagy szombathelyi cég érdeklődött is, aztán mégis inkább Szombathelyen épített egy újabb gyáregységet. Ötven-hatvan kilométerről hordják oda az embereket, itt meg helyben lenne a munkaerő. Nem is értem. Mondjuk azt sem értem, hogy miért nem fizetik meg az embereket, hiszen akkor nem Ausztriában dolgozna fél Vas megye…

A posta megvan még Jánosházán?

Igen. Éppen tegnap egyeztettem erről. Néhány szolgáltatást, mint például az értékpapír-kereskedelmet, visszavontak, de a posta megmaradt. A takarékszövetkezet viszont nálunk is bezárt, és elvitte a bankautomatát is, így most már csak egy maradt.

Van még, amit hiányolnak az emberek?

Az éttermet hiányolták, de közben nyílt egy pizzéria. A tévét is hiányolni fogják, de remélem, hogy még ebben a hónapban elindul az optikai kábeles szolgáltatás. De biztos még van olyan ember, akinek valami hiányzik vagy nem tetszik.

Melyik volt a legjobb időszak Jánosháza számára?

Jánosháza sokáig Vas megye egyik legfontosabb települése volt, fénykora a második világháború előtt, a nagy gazdasági válság után volt. Angliából jártak ide lovat, marhát és gabonát venni, az itteni árakat bemondta a rádió, ehhez igazították a tőzsdei számokat. Ekkor közel ötezer ember lakott itt. A vasúti csomópontot is itt akarták megépíteni, de nem tudtak megegyezni a gazdákkal, így Celldömölkön épült meg, és ott indult el a fejlődés. A kommunizmus alatt is jobban feküdt a pártnak Celldömölk, Jánosháza pedig árnyékba került.

Mire a legbüszkébb?

A 2019-es választási eredményemre és arra, hogy ha kilépek a lakásomból, látom a fejlesztéseket, amelyek az én közreműködésemmel készültek el. Nagyon büszke vagyok arra, hogy Magyarországon itt van az egyetlen szoborparkja az aradi vértanúknak ember nagyságú alakokkal. Büszke vagyok rá, hogy húsz év után ismét elindult a bölcsőde, hogy olyan jó híre van az óvodának, hogy messzebbről ide hordják a gyerekeket, és hogy mind a két iskolánk jól megy.

Az aradi vértanúk egyike, Gróf Vécsey Károly szobra Jánosházán
Az aradi vértanúk egyike, Gróf Vécsey Károly szobra Jánosházán

Azt mi is megírtuk, hogy az egyházi fenntartású iskola megújult. De mi a helyzet az állami intézménnyel?

A Batthyány iskola épülete önkormányzati tulajdonban van, valamikor 2016 környékén pályáztunk az energetikai felújításra, és nyertünk is, új lett a fűtés, a szigetelés, a nyílászárók, napelemek kerültek a tetőre. Most éppen a villamos hálózat felújítása folyik az épületben, és már jeleztük a tankerületnek, hogy olyan sok gyerek van, hogy itt is építeni kellene tantermeket.

Honnan ez a sok gyerek? Helyiek vagy betelepülők gyerekeiről van szó?

Sok betelepülő is van. Amikor polgármester lettem, hetven ház volt eladó, most három-négy. Közel a határ, jó az infrastruktúra, még a megszűnésekkel együtt is vannak munkahelyek. Minden van kicsiben, ami egy nagyobb városban nagyban. Korábban az alacsony ingatlanárak is vonzók voltak, most már nem annyira.

Hol tart most a város leghíresebb épülete, az Erdődy–Choron-várkastély felújítása? Lapunk 2021-ben foglalkozott vele. Azóta történt előrelépés?

Sajnos nem. A kastélyprogramban még 2015-ben nyertünk 1,3 milliárd forintot a felújításra. Volt nagy bejelentés, ünnepség, öröm, aztán egy év múlva egy kormányrendelettel visszavonták az összeget. Később a fenntartóval közösen sikerült pénzt szerezni arra, hogy közmunkával megtisztítsuk, rendbe tegyük az épület környékét, de most sajnos megint kezdi benőni a gaz.

Józing Antal írása.
  • 16x9 Image

    Nyugat.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Nyugat.hu Szombathely és Vas megye híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG