Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megváltozott munkaképességű dolgozók kerülnek bajba a milliárdos támogatást kapó állami cégnél


Irattartót gyártanak a FŐKEFE Közhasznú Nonprofit Kft. megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató, megújított ceglédi üzemében 2021. december 8-án (képünk illusztráció)
Irattartót gyártanak a FŐKEFE Közhasznú Nonprofit Kft. megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató, megújított ceglédi üzemében 2021. december 8-án (képünk illusztráció)

Tavaly ősszel derült ki, hogy valami gond van az állami tulajdonú, országosan 122 telephelyet működtető, kilencezer munkavállalót foglalkoztató Főkefe-cégcsoporttal. A cég leépíti vidéki telephelyhálózatát, nehéz helyzetbe hozva a kiszolgáltatott alkalmazottakat. A cégvezetés nem kommunikál, egy Vas megyei polgármester viszont felszólalt az ügyben.

Kerekesszékes, látássérült embereket utaztatna naponta munkába az állami tulajdonú Főkefe–Kézmű–Erfo-cégcsoport. A telephelybezárásokról és leépítésekről hónapok óta terjedő hírek miatt lapunk kérdéseket küldött ki országgyűlési képviselőknek, polgármestereknek a megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztató Főkefe ügyében. Kiss András, a Vas megyei Jánosháza polgármestere volt az első, aki reagált. A városvezető megerősítette, amit a dolgozóktól már hallottunk: a Főkefe–Kézmű–Erfo-cégcsoport (továbbiakban: Főkefe) kisebb telephelyeinek bezárására készül.

„A dolgozók kerestek meg azzal, hogy hatalmas gondban vannak, próbáljunk meg valamit csinálni. A múlt hetünk arról szólt, hogy kitaláljuk, hogyan tudunk segíteni. A cég budapesti vezetősége eddig egyszer sem vette fel a telefont.”

Csökkentett munkaidő

A súlyos milliárdokkal megtámogatott Főkefe százszázalékosan állami tulajdonú, országosan 122 telephelyet működtet és kilencezer embert foglalkoztat, több mint 83 százalékuk megváltozott munkaképességű.

Először tavaly ősszel, a kőszegi üzemből jöttek a hírek, hogy egységesen négy órára csökkentik az alkalmazottak munkaidejét, ezzel párhuzamosan a fizetését, majd kiderült, hogy gyakorlatilag az ország összes telephelyén ez történik.

Ehhez kapcsolódóan: Csökkentik a megváltozott munkaképességű dolgozók munkaidejét és fizetését

A korlátozások miatt több megváltozott munkaképességű dolgozó már tavaly nehéz anyagi helyzetbe került, pont akkor, amikor az országban elszabadult az infláció. Nem sokkal ezek után kiderült, hogy a telephelyek javát a fűtési szezonra bezárja a cég, miközben a dolgozóknak álláspénzt fizet.

A Főkefe szombathelyi üzeme
A Főkefe szombathelyi üzeme

Leépítések a milliárdos támogatások ellenére

A kiesett hónapok alatt az üzemek elveszítették korábbi üzleti partnereik egy részét, így gondok voltak az újraindulással. Szombathelyen így esett ki a Főkefe egyik legfontosabb partnere és segítője, a TDK. Közben egyre több olvasó azzal kereste meg lapunkat, hogy a Főkefe június 1-jétől több tucat telephely bezárására készül. Forrásaink szerint az ott dolgozóknak felajánlják, hogy munkát kapnak egy másik üzemben, ehhez azonban utazniuk kell. Ha nem írják alá az így módosított szerződést, elveszítik az állásukat.

Ehhez kapcsolódóan: További korlátozások a megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztató állami cégnél

A négyórás munkaidő miatti ingázás eleve kérdőjeleket vet fel, ráadásul látássérült, kerekesszékes, esetenként pszichiátriai problémákkal küzdő embereket utaztatna napi szinten a cég, pedig több milliárd forint támogatást kap évente a központi költségvetésből arra, hogy foglalkoztassa a kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket. Lapunk az utóbbi időben számos elkeseredett alkalmazottal beszélt, akik tragédiaként élik meg az átszervezést, és nagyon félnek a jövőtől.

Vas megyében három telephely marad

A jánosházi polgármester információi szerint Vas megyében mindössze három telephelye marad a cégnek: Szombathelyen, Kőszegen és Körmenden, az összes többit – köztük a jánosházi üzemet – bezárják.

Itt jelenleg 27 megváltozott munkaképességű dolgozik, közülük ketten nyugdíjba mennek. Így maradnak 25-en, akik a telephely bezárásával nagyon nehéz helyzetbe kerülnek. Vannak köztük olyanok, akik a városon belül is nehezen közlekednek önállóan, nemhogy naponta be tudnának utazni Szombathelyre, amit lehetőségként felajánlott az állami cég.

A Főkefe korábban írt egy levelet a jánosházi önkormányzatnak, de ennek tartalma érthetetlen és értelmezhetetlen volt, csak annyi derült ki egyértelműen belőle, hogy leáll az üzem – közölte a polgármester.

Az állami cég helyett az önkormányzat segít

Jánosháza vezetői most megpróbálnak elébe menni az eseményeknek és munkahelyet szerezni a huszonöt megváltozott képességű dolgozónak. Felvették a kapcsolatot több környékbeli cég vezetőjével, illetve egyeztetéseket kezdtek politikai döntéshozókkal is. Eddig nyolc embernek találtak munkát. A polgármester bízik benne, hogy mindenki helyzetét sikerül rendezni.

Az általunk megkeresett többi polgármestertől nem érkezett visszajelzés. Információink szerint ugyanakkor most már a terület kormánypárti országgyűlési képviselői is foglalkoznak a bezárásokkal és a következményeivel.

Nehezíti a helyzetet, hogy a bezárni nem tervezett üzemekben is korlátozásokat vezetnek be: Szombathelyen például leállították a melegvíz-szolgáltatást, és úgy tudjuk, Kőszegen sem folyik érdemi munka.

Semmitmondó válaszok

Lapunk folyamatosan igyekszik információkat kapni arról, mi és miért történik a Főkefénél, de megkereséseinkre a vezetőség vagy nem reagál, vagy semmitmondó választ ad, így nem tudni, miért van szükség a sokakat súlyosan érintő átszervezésekre, ahogy azt sem, hogy a leépítések hogyan érintik a cég vezetőinek szerződését.

A leépítések egyik oka lehet, hogy a cégcsoport nagyon rossz pénzügyi éveket zárt az utóbbi időben. Az Opten cégadatbázis szerint a Főkefe–Kézmű–Erfo hármas mind 2020-ban, mind 2021-ben másfél milliárd forint körüli veszteséget termelt.

Józing Antal írása.
  • 16x9 Image

    Nyugat.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Nyugat.hu Szombathely és Vas megye híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG