Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Japán és a NATO szorosabbra fűzi kapcsolatait Oroszország ukrajnai inváziója miatt


Az amerikai tengerészgyalogság nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszerével tűzfeladatot hajtanak végre a Noble Jaguar 2021 gyakorlaton, az Okinava mellett lévő kiképzési területen Japánban 2021. szeptember 29-én
Az amerikai tengerészgyalogság nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszerével tűzfeladatot hajtanak végre a Noble Jaguar 2021 gyakorlaton, az Okinava mellett lévő kiképzési területen Japánban 2021. szeptember 29-én

A katonai együttműködés és a közös gyakorlatok fokozásáról állapodtak meg Japán és a NATO tisztviselői kedden, miután mindkét fél aggódik amiatt, hogy Oroszország ukrajnai invázióját követően romlik a biztonsági helyzet Európában és Ázsiában.

Japán reméli, hogy megerősíti kapcsolatait az európai országokkal, és üdvözli a NATO kiterjesztett szerepvállalását az indiai-, csendes-óceáni térségben – mondta Nobuo Kisi japán védelmi miniszter, miután tárgyalt Rob Bauerrel, a NATO Katonai Bizottságának vezetőjével.

„Európa és Ázsia biztonsága szorosan összefonódik, különösen most, amikor a nemzetközi közösség komoly kihívásokkal néz szembe” – fogalmazott Nobuo Kisi.

Rob Bauer azután látogatott Tokióba, hogy a japán tengeri önvédelmi erők részt vesznek a NATO haditengerészeti gyakorlatain a Földközi-tengeren.

Japán Kína erősödése miatt növeli katonai képességeit és együttműködését Európával, az Egyesült Államokkal és az indiai-, csendes-óceáni térség más országaival kötött szövetsége mellett.

Japán és amerikai vadászgépek közös repülési gyakorlatot hajtottak végre kedden a Japán-tenger felett „az egyre súlyosabb biztonsági helyzet, például Észak-Korea ismételt ballisztikusrakéta-kilövései miatt” – jelentette be a japán védelmi minisztérium.

A közös gyakorlat, amelyen négy japán F–15-ös vadászgép és két amerikai F–16-os vett részt, jól mutatja a két hadsereg „erős elkötelezettségét és szoros együttműködését a reagálásra bármilyen vészhelyzet esetén, miközben tovább növelik az erős szövetséget” – áll a közleményben.

Kisida Fumio miniszterelnököt meghívták a júniusi NATO-csúcstalálkozóra, aki a beszámolók szerint fontolgatja a részvételt, amellyel ő lenne az első japán vezető, aki ilyet tesz.

Májusban Koji Jamazaki japán katonai vezérkari főnök először vett részt a NATO-partnerek találkozóján Belgiumban.

Rob Bauer kiemelte fokozott elkötelezettségüket a „közös biztonsági kihívások” kezelésében.

Japán gyorsan csatlakozott az Egyesült Államokhoz és Európához az Oroszország elleni szankciók bevezetésében és az Ukrajnának nyújtott támogatásban, mondván, hogy a válság nemcsak Európát érinti, hanem tovább bátoríthatja Kínát, hogy növelje befolyását az indiai-, csendes-óceáni térségben.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG