Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jobboldali koalíció nyert Csehországban, Babiš kormányfő elismerte vereségét


Andrej Babiš, cseh kormányfő
Andrej Babiš, cseh kormányfő

A hárompárti Spolu (Együtt) koalíció nyerte Csehországban a szombaton zárult képviselőházi választást. Száz éve most először nem került a törvényhozásba kommunista erő, de kudarcot vallottak a szociáldemokraták is. A választási részvétel a 65,5 százalék volt, magasabb mint négy éve.

Szoros eredménnyel szorította le a második helyre a jobboldali hárompárti összefogás a kormányzó centrista ANO-t. Az előbbi 27,75%-os eredményt ért el, az utóbbi a szavazatok 27,17 százalékát kapta. harmadik hely a szintén jobboldali kétpárti Polgármesterek-Kalózok koalícióé lett 15,57 százalékkal. Negyedikként bejutott a parlamentbe a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) 9,58 százalékkal.

Az előzetes számítások szerint a 200 tagú alsóházban a Spolu koalíciónak 71, a Polgármesterek-Kalózok koalíciónak pedig 37 mandátuma lesz, ami többséget jelent. Az ANO mozgalom mandátumainak száma 72, az SPD-nek pedig 20 képviselője lesz a testületben. A kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), illetve a kormányt kívülről támogató Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) öt százalékon aluli támogatással kiestek a képviselőházból, 4,6, illetve 3,6 százalékos eredménnyel.

A két jobboldali koalíció már bejelentette, hogy közösen akar kormányozni, Petr Fiala, a polgári demokraták elnökének vezetésével. Hasonló tervekről beszélt a választások után megtört hangon megszólaló Andrej Babiš eddigi kormányfő, aki elismerte vereségét, mégsem zárta ki, hogy Milos Zeman államfő őt fogja megbízni kormányalakítással. Szerinte erre az adná az alapot, hogy az ANO 72 mandátumot szerzett, míg a hárompárti Spolu koalíció keretén belül induló Polgári Demokratikus Pártnak, a második legerősebb pártnak, 34 képviselője lesz csak a parlamentben.

Az első elemzői értékelések szerint az eredmények arra mutatnak, hogy a cseh választók egyre nagyobb mértékben utasítják el Andrej Babiš eddigi kormányfő Magyarországhoz és Lengyelországhoz tartó, az európai értékekkel többször szembeforduló politikáját.

A csehországi parlamenti választások előtt kerültek nyilvánosságra a Pandora-iratok, amelyekben oknyomozó újságírók nemzetközi csoportja offshore befektetésekkel és cégekkel összefüggésbe hozható politikusokat nevezett meg. A szervezet szerint Babiš cseh miniszterelnök akkor még csak milliárdos üzletemberként 2009-ben 22 millió dollár értékben tizenhat ingatlant, köztük egy kastélyt vásárolt a francia Riviérán egy offshore vállalaton keresztül. Ez azonban nem szerepelt későbbi vagyonnyilatkozatában, mint azt a konzorcium cseh partnere, az Investigace.cz megállapította.

Babiš tagadta a bűnösségét, azt hangoztatva, hogy az ügy mögött álló személyek pusztán az esélyeit akarják rontani a választáson. „Nincs semmilyen offshore cégem, nincs semmilyen ingatlanom Franciaországban. Piszkos, hamis vádakról van szó, amelyek célja a választás befolyásolása, ez minden” – mondta.
Az amerikai Forbes magazin a héten hozta ki a 100 leggazdagabb cseh állampolgár listáját. Az összeállításból kiderül, hogy Andrej Babis cseh kormányfő vagyona egy év alatt egymilliárd koronával 74,9 milliárd koronára (1048,6 milliárd forint) nőtt. A kormányfő ennek ellenére a listán a tavalyi negyedik helyről az idén az ötödik helyre csúszott vissza.

Kvíz: Milyen mesés vagyont rejtett Pandóra szelencéje?

Kvíz: Milyen mesés vagyont rejtett Pandóra szelencéje?

Indítsa el a kvízt, ha többet akar megtudni

Készült az MTI tudósításainak felhasználásával.
  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG