Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Joe Biden a bebörtönzött amerikai újságírók szabadon bocsátására szólította fel Oroszországot


Alszu Kurmaseva a kazanyi bíróságon 2024. április 1-jén
Alszu Kurmaseva a kazanyi bíróságon 2024. április 1-jén

Az amerikai elnök a bebörtönzött újságírók azonnali szabadon engedését sürgette a sajtószabadság világnapján, külön kitérve ennek kapcsán a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) és a The Wall Street Journal Oroszországban raboskodó munkatársaira.

„Az újságírásnak sehol a világon nem kellene bűncselekménynek lennie” – szögezte le Joe Biden.

„Oroszországban az amerikai Evan Gershkovich és Alszu Kurmaseva is börtönbe került a The Wall Street Journalnak és a Szabad Európa Rádiónak végzett munkája miatt” – tette hozzá.

A Szabad Európa tatár–baskír szolgálatának dolgozó Alszu Kurmaseva immár tavaly október 18. óta van rács mögött. Az RFE/RL prágai irodájában tevékenykedő, amerikai–orosz kettős állampolgár nő még májusban utazott a szülőföldjének számító oroszországi Tatár Köztársaságba családi vészhelyzet miatt.

Ártatlannak vallja magát a Szabad Európa Oroszországban bebörtönzött amerikai újságírója
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:20 0:00

A 47 éves Kurmasevát azzal vádolják, hogy nem vetette nyilvántartásba magát külföldi ügynökként az újságírókat és civil aktivistákat célkeresztbe helyező orosz törvény alapján. Azzal is megvádolták, hogy hazugságokat terjesztett az orosz hadseregről. Ha elítélik, akár tíz év börtönbüntetést is kaphat.

A bírálók szerint a Kreml a másként gondolkodók elnémítására használja a külföldiügynök-törvényt.

Öt négyzetméteres a kétfős zárka – börtönkörülményeiről beszélt a Szabad Európa Oroszországban fogva tartott újságírója
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:56 0:00

„A sajtószabadság világnapján az Egyesült Államok minden olyan újságíró haladéktalan, feltétel nélküli szabadon bocsátására szólít fel, akik pusztán azért kerültek rács mögé, mert a munkájukat végezték” – jelentette ki az amerikai elnök, aki megemlítette a Szíriában elrabolt és 2012 óta fogva tartott Austin Tice-t is.

Aláhúzta: az amerikai kormányzat hamarosan konkrét lépéseket fog bejelenteni az újságírók jogellenes bebörtönzése ellen, ugyanis szavai szerint a sajtószabadság elnyomása súlyos fenyegetést jelent hazája nemzetbiztonságára.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb újságírókat tartóztattak le Oroszországban

„Különböző intézkedéseket, köztük szankciókat és vízumtilalmat fogok jóváhagyni azok ellen, akik elnyomó módon lépnek fel a sajtó elnémítása érdekében” – mondta.

„Ma és mindennap elismerjük a bátorságukat, támogatjuk a munkájuk végzéséhez fűződő jogaikat, és kiállunk mellettük a sajtószabadságért” – fűzte hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Az oroszországi ellenvélemények elnyomása: a Szovjetunióban működött, ahogy most is

Nyugati vezetők és jogvédő szervezetek rendszeresen bírálják a független média elleni támadásokat és a másként gondolkodók elnyomását Oroszországban.

Moszkva a vád szerint alkualapnak használja az amerikai állampolgárok fogva tartását, hogy szabadon bocsátásukért cserébe bebörtönzött oroszokat tudjanak hazahozni az Egyesült Államokból.

XS
SM
MD
LG