Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

"A rasszizmus régóta elszakít egymástól” – Biden fogadta George Floyd családját


George Floyd rokonai a washingtoni Fehér Házban 2021. május 25-én
George Floyd rokonai a washingtoni Fehér Házban 2021. május 25-én

Joe Biden amerikai elnök fogadta George Floyd családját a rendőri erőszak áldozatává vált, afroamerikai férfi halálának első évfordulóján. Az elnök reményét fejezte ki, hogy a törvényhozás hamarosan elfogadja a rendőrségi reformról szóló törvényt.

„Cselekednünk kell. Fordulóponthoz érkeztünk. Az Amerika lelkéért folytatott harc állandó huzavona azon amerikai eszme között, hogy mindannyian egyelőnek lettünk teremtve, illetve a durva realitás között, hogy a rasszizmus régóta elszakít minket egymástól”emelte ki május 25-én kiadott közleményében Biden.

Tavaly május 25-én Minneapolisban a rendőrök elő akarták állítani a 46 éves George Floydot, miután bejelentést kaptak, hogy a férfi hamis pénzzel akart fizetni. Az intézkedés során Floyd nem tett eleget a felszólításuknak, ezért a földre teperték. Az egyik rendőr, a fehér Derek Chauvin ezt követően a földön fekvő, megbilincselt férfi nyakán térdelt több mint kilenc percen keresztül. Az esetről videófelvétel készült, amelynek képei később az egész világot bejárták, és heves, többször erőszakba torkolló tiltakozásokat váltottak ki a rendőri brutalitás ellen.

Az amerikai elnök a férfi halálának évfordulóját tűzte ki a rendőrségi reformról szóló törvény elfogadási határidejének, a jogszabály azonban még a kongresszus előtt van. Egyebek mellett betiltanák a fojtófogás alkalmazását, nemzeti adatbázist hoznának létre a súlyos visszaélések miatt szankcionált rendőrökről és megkönnyítenék a felelősségre vonásukat ilyen esetekben. A képviselőház már megszavazta a csomagot, a szenátus még nem.

Floyd felesége, kislánya, húga, bátyjai, illetve sógornője és unokaöccse vett részt a fehér házi találkozón Joe Bidennel és Kamala Harris alelnökkel. Több törvényhozó is fogadta őket, hogy a rendőrségi reformról beszélgessenek, például Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke.

Megemlékezések és megmozdulások országszerte

„Együtt kell dolgoznunk annak a biztosítása érdekében, hogy az embereknek ne kelljen többé félelemben élniük Amerikában” – mondta Philonise Floyd, a meggyilkolt férfi bátyja.

„Reméljük, hogy valamiféle vigaszt nyújthatunk a családnak azzal, hogy mielőbb elfogadjuk a törvényt” – jelentette ki Pelosi.

Az Egyesült Államok számos városában megemlékezéseket, felvonulásokat rendeztek George Floyd meggyilkolásának évfordulója alkalmából, valamint tiltakozásképp az aktivisták szerint az országban széles körben jelen lévő rasszizmus és diszkrimináció ellen.

Minneapolisban gyertyafényes virrasztást tartottak a rendőri intézkedés helyszínén, a Floyd emlékére létrehozott alapítvány pedig egy parkban szervezett rendezvényt a tárgyalóterem közelében, ahol áprilisban bűnösnek találták Derek Chauvint gyilkosság vádjában.

A 45 éves férfira akár 40 év börtönt is kiszabhat a bíróság a június 25-i ítélethirdetésen.

Készült az AP, az AFP, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG