Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy újabb választás, amivel történelmet ír Joe Biden


Deb Haaland az Egyesült Államok képviselőházának 116. kongresszusán és eskütételi ünnepségén, 2019. január 3-án, Washington DC-ben
Deb Haaland az Egyesült Államok képviselőházának 116. kongresszusán és eskütételi ünnepségén, 2019. január 3-án, Washington DC-ben

Ezúttal személyi választásról van szó, Deb Haaland lehet Joe Biden kormányának tagjaként az Egyesült Államok első indián származású belügyminisztere. Haaland jelenleg kongresszusi képviselőként a természeti erőforrások bizottságának alelnöke, miniszterként a megújuló energiára való átállás lesz az egyik fő feladata.

Joe Biden megválasztott amerikai elnök átmeneti stábja közölte, hogy Deb Haaland kongresszusi képviselőt jelöli leendő kormánya belügyminiszterének. Haaland az új-mexikói Laguna Pueblo amerikai indián törzs tagja, egyike a kongresszus két őslakos származású képviselőjének. A Biden-kabinet januári beiktatása után ő lehet az Egyesült Államok történetének első indián származású belügyminisztere.

Haaland, akinek anyja amerikai őslakos, apja norvég-amerikai, 2012 óta dolgozik a Demokrata Pártban, először Barack Obama új-mexikói csapatának tagjaként kampányolt az indián közösségekben. 2019 óta az állam egyik kongresszusi képviselője, a képviselőház természeti erőforrások bizottságának alelnöke.

Az amerikai kormányban a belügyminisztérium felelős a szövetségi tulajdonban lévő területek kezeléséért, például a természetvédelmi területek kijelöléséért, vagy az energiahordozók kitermelési engedélyének kiadásáért is.

Szintén a belügyminisztérium alá tartoznak a hivatalosan elismert, összesen mintegy 1,9 millió embert számláló indián törzsekkel kapcsolatos ügyek.

Virtuális elnöki eskü: Biden rendhagyó beiktatása
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:00 0:00

A demokraták zöld szárnyához áll közel

Biden stábja szerint Haaland kinevezése fontos lépést jelenthet az őslakosokért, a vidéki közösségekért és az etnikai kisebbségek egyenjogúságáért vívott küzdelemben.

„A jelenleg a képviselőház természeti erőforrások bizottságának alelnöki tisztét betöltő Haaland készen áll arra, hogy az első naptól védelmezze környezetünket, és harcoljon egy tiszta energiákat használó jövőért”

– áll a Biden-stáb nyilatkozatában.

Haaland kinevezésének különösen a Demokrata Párt zöld szárnya örül, tagjai szerint a leendő belügyminiszter közel áll az Alexandria Ocasio-Cortez nevével fémjelzett Green New Deal mozgalomhoz.

A Green New Deal célja a gazdaság átalakítása, egyrészt a klímaváltozás elleni küzdelem, másrészt a vagyoni egyenlőtlenségek csökkentése érdekében.

Haaland a Reutersnek azt mondta, fontos feladatának tartja a megújuló energia elterjesztését és a klímaváltozás elleni fellépést, ami fordulatot jelent majd a Trump-adminisztráció fosszilis tüzelőket támogató politikája után.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG