Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Joe Biden visszavonta a zöldkártyás bevándorlók beutazását tiltó rendeletet


Joe Biden az elnöki gép lépcsőjén.
Joe Biden az elnöki gép lépcsőjén.

Joe Biden amerikai elnök visszavonta Donald Trump volt elnök azon rendeletét, ami számos – az Egyesült Államokban való tartózkodásra feljogosító zöldkártyával amúgy rendelkező – személyt meggátolt abban, hogy az ország területére lépjen.

Trump tavaly rendelte el a korlátozást, amit azzal érvelt meg, hogy a koronavírus-járvány alatt megnövekedett munkanélküliség miatt védeni kell a helyi munkavállalókat. A tiltás eredetileg csak 2020 végéig lett volna érvényes, de a volt elnök a hivatali idejének utolsó hetében március végéig meghosszabbította azt.

A rendelet a szakértők szerint a bevándorlói vízumok többségét blokkolta. A bevándorlók nem tudták a hozzátartozóikat az országba vinni, kivéve ha ők maguk már rendelkeztek amerikai állampolgársággal és a házastársukat vagy a 21 év alatti gyereküket akarták az országba vinni.

Biden szerint nem szolgálta a tiltás Amerika érdekeit

A munkavállalói vízumokat is felfüggesztették, kivéve azok esetében, akiknek egészségügyi végzettsége volt, vagy hasonló hiányszakmában dolgoztak. Az úgynevezett vízumlottón véletlenszerűen kiosztott zöldkártyák tulajdonosai sem léphettek az országba a rendelet hatálya alatt. Február 24-én Joe Biden visszavonta a rendeletet, mivel véleménye szerint a legálisan az országba érkező bevándorlók kitiltása „nem szolgálja az Egyesült Államok érdekeit”.

Az elnök visszautasította Trumpnak azt az állítását, hogy a bevándorlók ártanak a munkaerőpiacnak. Biden szerint a rendelet meggátolta az embereket abban, hogy egyesítsék a családjukat, és ártott az amerikai vállalkozásoknak.

Az elnök döntése napokkal azután érkezett, hogy több ezer vízumlottó-nyertes számára adott halasztást egy bíróság, akiknek lejárt volna a belépési engedélye. Az új döntés értelmében ők is fel tudják használni a vízumukat és belépni az országba. Az Egyesült Államok minden évben 55 ezer vízumot oszt ki olyan nemzetiségű bevándorlóknak, akik alulreprezentáltak az Egyesült Államokban. De a nyerteseknek csak hat hónapja van rá, hogy felhasználják a vízumot, és vannak akik lemaradtak erről a Trump-féle tiltás miatt.

Egyes idénymunkásokra érvényes marad a tiltás

Bár Joe Biden arra nem tért ki, hogy kárpótolják-e azokat, akik esetleg a tiltás miatt lemaradtak a vízumról, bejelentette, hogy 80 ezerre növeli az éves keretet a lottón kiosztott vízumokra. A szakértőket viszont meglepte, hogy Biden nem nyúlt ahhoz a tiltáshoz, ami az idénymunkások jelentős részét érinti. Az idénymunkásokra vonatkozó tiltás egy szövetségi bírói döntés már visszavonta tavaly, mivel az amerikai cégek bíróságra vitték az ügyet, de még így is van olyan idénymunkás, akire érvényes a tiltás.

A demokrata Joe Biden azt ígérte, hogy sok olyan keményvonalas bevándorláspolitikai döntést vissza fog csinálni, amelyeket a republikánus elődje hozott meg. Korábban már visszavonta Donald Trumpnak azt sok vitát kiváltott rendeletét is, ami megtiltotta a muszlim többségű országokból a belépést az Egyesült Államokba.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG