Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna, Navalnij és az atomfegyverek volt az első Biden-Putyin megbeszélés témája


Joe Biden amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök.
Joe Biden amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Első alkalommal beszélt elnöki minőségében Joe Biden Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A két vezető megállapodott az atomfegyvereket korlátozó egyezmény meghosszabbításában, de kényes témák is előkerültek.

Joe Biden az Egyesült Államok elnöke a beiktatása óta első alkalommal egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, az elnök aggodalmának adott hangot Oroszország egyes cselekedetei miatt, mint például Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista őrizetbe vétele, vagy a Krím-félsziget annektálása.

"Puccskísérletnek akarják beállítani az eseményeket" - orosz tüntetések
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:43 0:00

A két vezető azonban egyetértett a fegyverkezési korlátozások kérdésében, és a január 26-ai telefonos megbeszélésen megállapodtak, hogy még a jövő havi lejárta előtt meghosszabbítják az atomfegyverekről szóló Új START egyezményt.

Megmenekül az Új START

Joe Biden és Vlagyimir Putyin megbeszélték, hogy mindkét ország kész öt évvel meghosszabbítani a Új START-ot, derül ki a Fehér Ház a telefonbeszélgetésről kiadott közleményéből. „A két elnök abban is megállapodott, hogy a fegyverkezés korlátozásában és más felmerülő biztonsági kérdésekben is stratégiai egyeztetéseket folytatnak” – derül ki a közleményből.

Annak ellenére, hogy a fegyverkezési korlátozások kérdésében sikerült haladást elérni, Joe Biden „felvetett olyan aggodalomra okot adó kérdéseket”, amelyek valószínűleg meghatározzák majd az amerikai–orosz kapcsolatokat a következő hónapokra, évekre.

Kényes témák is elő kerületek

A Fehér Ház közleménye szerint Biden elnök megerősítette, hogy az Egyesült Államok töretlenül támogatja az ukrán szuverenitást a Moszkva által támogatott szeparatistákkal szemben, és ellene vannak a Krím orosz megszállásának.

Az új elnök felhozta azt is, hogy a gyanú szerint Oroszországnak is köze volt a Solar Winds vállalat elleni kibertámadáshoz, a támadásban amerikai kormányzati szervek és más létfontosságú vállalatok is érintettek voltak.

Biden megemlítette azokat a meg nem erősített értesüléseket is, miszerint az orosz hírszerzés vérdíjat fizetett Afganisztánban azoknak, akik amerikai katonákra támadnak, valamint szóba hozta a 2020-as választásokba történő beavatkozás kérdését is.

Navalnij is téma volt

A beszélgetésen szóba került a Kreml-kritikus ellenzéki aktivista, Alekszej Navalnij megmérgezése is. A nemzetközi közösségben egyre többen fejezik ki aggodalmukat Navalnij letartóztatása miatt, és azért, amiért január 23-án az orosz hatóságok brutálisan léptek fel a Navalnij szabadon engedését követelő tüntetőkkel szemben.

„Biden elnök világossá tette, hogy az Egyesült Államok szigorúan fel fog lépni a nemzeti érdekeinek védelme érdekében az olyan orosz akciókkal szemben, amik kárt okoznak nekünk vagy a szövetségeseinknek” – olvasható a Fehér Ház közleményében. „A két elnök megállapodott, hogy a jövőben fenntartják a konzisztens és transzparens kommunikációt” – teszi hozzá a közlemény.

Moszkva is pozitívan értékeli az Új START-tárgyalásokat

Az Új START-nak nevezett, a két ország között még érvényben lévő utolsó, 2010-ben aláírt fegyverkorlátozási megállapodás a nukleáris robbanófejek számát 1 550-ben, az azokat hordozó eszközök számát pedig 700-ban maximalizálja.

A telefonbeszélgetésről a Kreml is kiadott egy sajtóközleményt, amelyben azt írták, hogy a két fél kölcsönös diplomáciai lépéseket tett az Új START február 5-ei lejárta előtt.

A következő napokban a felek végig járják a szükséges lépéseket, amik ahhoz kellenek, hogy továbbra is működhessen ez a fontos nemzetközi jogi mechanizmus, aminek a célja az atomarzenálok kölcsönös limitálása” – olvasható a Kreml közleményében.

Marad az eddigi egyezmény

Donald Trump előző amerikai elnök kormánya megpróbálkozott azzal, hogy más kategóriába tartozó atomfegyverekre is kiterjessze a szerződést, illetve bevonja abba Kínát is, ami miatt holtpontra jutottak a tárgyalások. Még egy rövidebb távú hosszabbítás elfogadása is problémákba ütközött, az egyezmény jövője így most Biden-kormánytól függ. Biden régóta amellett érvel, hogy akkor is meg kell hosszabbítani az egyezményt, ha egyelőre nem lehet kiterjeszteni azt.

Oroszország a héten megerősítette, hogy támogatná a szerződés hatályának ötéves, minden további feltétel nélküli kiterjesztését. Az egyezményt Barack Obama amerikai elnök és Dmitrij Medvegyev orosz elnök írta alá 2010-ben, amikor Biden alelnök volt.

A hosszabbítást, amely időt adna arra, hogy Moszkva és Washington egy új, ellenőrizhető fegyverkorlátozási megállapodásról tárgyaljon, üdvözölnék az Egyesült Államok európai szövetségesei is, amelyeket aggodalommal töltött el, hogy Trump felmondott két másik hasonló egyezményt.

A Kreml közleményéből kiderül, hogy a már említettek mellett szóba került az Iránnal kötött atomalku, a koronavírus-járvány és gazdasági kérdések is. „Összességében az Oroszország és az Egyesült Államok vezetői közötti beszélgetés egyenes volt és üzleti jellegű” – olvasható a Kreml közleményében.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG