Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Brüsszel előtt Varsóba ment Orbán Viktor, szerinte jó esélyük van a győzelemre


Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki Budapesten, 2020. november 26-án
Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki Budapesten, 2020. november 26-án

A magyar kormányfő szerint jelenleg közelebb van egymáshoz Magyarország és Lengyelország valamit az Európai Unió német soros elnökségének és több más tagállam kormányának az álláspontja, mint néhány héttel vagy nappal ezelőtt.

Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli EU-csúcs előtt Varsóba repült, hogy találkozzon Jarosław Kaczyńskivel, a PiS elnökével és Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel.

A tárgyalások után, a Polsat News lengyel kereskedelmi televíziónak adott interjúban az MTI beszámolója alapján megerősítette korábbi álláspontját, hogy szerinte azokat a jogállamisági kérdéseket, amelyeknek nincsen semmi közük a pénzügyiekhez, külön kell választani a költségvetéstől.

Nem lenne ugyanis kívánatos, hogy ha pénzügyi szankciókat lehetne kiszabni például azért, mert valamelyik tagállam nem követi az európai irányvonalat gender- vagy migrációs ügyekben - fogalmazott az angolul készült interjúban a magyar kormányfő.

Szerinte "a vita nem a pénzügyi forrásokról szól, ez csak másodlagos kérdés, amiért harcolunk, az a nemzeti szuverenitás védelme (...) a V4-ek, Magyarország, Lengyelország az Európai Unió jövője". Orbán Viktor azt mondta, Lengyelország és Magyarország között egyetértés van a főbb kérdésekben.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG