Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vajon élesedik a B terv? - közeledik a magyar válaszra adott uniós határidő


Uniós zászlók lobognak az Európai Bizottság épülete előtt Brüsszelben, 2020. december 7-én
Uniós zászlók lobognak az Európai Bizottság épülete előtt Brüsszelben, 2020. december 7-én

Legkésőbb ma választ vár az Európai Unió a magyar és a lengyel kormánytól arra, továbbra is fenntartja-e az uniós költségvetés és a helyreállítási alap elleni vétót. Amennyiben igen - és az elmúlt napok kormányzati kommunikációja ezt erősíti - Brüsszel élesítheti a "B tervet", új körben folytathatja az egyeztetést, immár Budapest és Varsó nélkül.

Legutóbb Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nevezte képmutató vitának a jogállamisági mechanizmusról folyó eszmecserét, és megerősítette, hogy Magyarország és Lengyelország kitart egymás mellett a vétó ügyében, de erre utalt Orbán Viktor is legutóbb a közmédiában.

Budapest és Varsó főpolgármestere nem akar lemondani az uniós forrásokról

Karácsony Gergely és Rafał Trzaskowski 249 település nevében, több millió ember képviseletében levelet küldött az uniós vezetőknek. Ebben arra kérik őket, hogy az önkormányzatok kaphassanak forrást a mentőalapból akkor is, ha a csomagról a magyar és a lengyel kormány vétója miatt a két ország nélkül születik döntés.

A Bruxinfo magas rangú uniós diplomatákra hivatkozva több forgatókönyvről ír. Noha szerintük majdnem mindenki arra számít, hogy a csütörtökön Brüsszelben kezdődő, kétnapos EU-csúcson jön el az igazság pillanata, amikor a 27 uniós tagállam vezetői közösen és személyesen próbálnak megoldást találni a vétóválságra, egy uniós diplomata azt mondta, hétfőn vagy kedden világos jelzést várnak a magyar és a lengyel kormánytól, hogy tudják, el kell-e indulni egy alternatív forgatókönyv felé.

Egy másik diplomatát is idéz szintén név nélkül a portál, ő azt mondja, inkább arról lehet szó, hogy a magyar és a lengyel vétó miatt a német uniós elnökségnek csütörtökön valamilyen forgatókönyvet kell a másik 25 tagállam vezetői elé erjeszteni, és a német soros elnökség ezt szeretné mielőbb beazonosítani.

Miközben neves magyar közgazdászok és értelmiségiek petícióban kérték a magyar kormányt, hogy ne vétózzon, Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke a mai Magyar Nemzetben megjelent írásában azt bizonygatja, hogy minden uniós tagállam hangja egyformán fontos, és a vétó az Európai Unió javára válhat, mert ez egyfajta "biztonsági szelep, amely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az unió egyáltalán létezzék. A kompromisszum védelmének módszere, és gátja annak, hogy az aktuá­lisan erősebbek ránk erőszakolják akaratukat".

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG