Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jóváhagyta a jogállamisági rendeletet az Európai Parlament


Az Európai Parlament brüsszeli ülésterme
Az Európai Parlament brüsszeli ülésterme

Az uniós források védelmét szolgáló rendelet értelmében az uniós kifizetések visszatarthatók azoktól az országoktól, ahol az uniós források kezelése kapcsán bebizonyosodik a jogállamiság megsértése.

A jogerőre emelkedett új rendelet 2021. január elsejétől érvényes az unió és a tagállamok közös kezelésében álló forrásokra.

Mint arról beszámoltunk, a tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács a múlt héten erősítette meg a júliusi EU-csúcstalálkozón elfogadott megállapodást az Európai Unió következő hétéves költségvetéséről és a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alapról.

Az alku értelmében egy kiegészítő értelmezést fűznek a mechanizmushoz, amely garantálja, hogy a kritériumok csak az uniós pénzek elköltésére vonatkoznak, és nem válnak zsarolóeszközzé olyan kérdésekben, mint a bevándorlás.

A mechanizmus alkalmazása esetén első lépésként, amennyiben megállapítja, hogy egy tagállam jogsértést követ el, az Európai Bizottság javasolhatja a feltételrendszerhez kapcsolódó eljárás megindítását. Ezt követően a tagállamokat tömörítő Tanácsnak egy hónap, kivételes esetben három hónap áll rendelkezésére, hogy minősített többséggel szavazzon a javasolt intézkedésekről. A teljes döntési mechanizmus időtartama 7-9 hónap.

Az új jogszabály nem csak egyedi esetekben, hanem - a szöveg szerint - akkor is alkalmazható lesz, ha az alapvető jogok rendszerszintűen sérülnek, és ennek hatása van az uniós források kezelésére - tudósít az MTI.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!
XS
SM
MD
LG