Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy év alatt 10 százalékkal lett drágább a jogosítvány megszerzése


Vasárnap kora délutáni forgalom az M1-es és az M7-es autópályák közös fővárosi bevezető szakaszán 2021. szeptember 5-én.
Vasárnap kora délutáni forgalom az M1-es és az M7-es autópályák közös fővárosi bevezető szakaszán 2021. szeptember 5-én.

Továbbra is jelentős mértékben drágul a jogosítvány megszerzése Magyarországon, egy átlagos tanfolyamár már 230 ezer felett jár. Az autósiskolák további áremelésekre számítanak, az inflációt és a bürokratikus terheket hibáztatják.

Idén augusztusra újra több mint tizedével drágult a jogosítvány megszerzésének átlagos tanfolyami ára a KSH szerint, írja a Világgazdaság.

Eszerint jelenleg átlagosan 235.050 forintba kerül egy ilyen tanfolyam, de a tényleges költségek ennél jóval magasabbak is lehetnek a jogosítványra vágyóknak. Egy vezetési óra ára például 5 és 10 ezer forint között mozog jelenleg. Négy éve még csak 166 ezer forint volt egy tanfolyam átlagos ára a KSH szerint.

Több oktató, kevesebb adminisztratív teher kéne az autóisiskoláknak

Az autósiskolák szerint egyébként sokkal több oktatóra lenne szükség, de az állami bürokrácia ezt megnehezíti.

"Jelenleg kicsivel többen mint négyezren oktatják a gépjárművezetést Magyarországon. Bár lenne utánpótlás, de a rendszer olyan bonyolult, a szabályok pedig annyira szigorúak, hogy nehézkes a képzésük"

– mondta a lapnak Böröcz Mátyás, a Magyar Autósiskolák Szövetségének (Maisz) elnöke.

A Váci út 2021. augusztus 6-án.
A Váci út 2021. augusztus 6-án.

"A katás változások nagyon rosszul érintettek bennünket. Emiatt sok iskola feldarabolódott, hogy be tudják tartani a bevételmaximumra vonatkozó szabályozást. Az sem könnyíti meg a helyzetünket, hogy érthetetlen módon kettős büntetés sújtja ma a szakmát: ha a digitalizált folyamatos jelentési kötelezettséget valaki hibásan teljesíti, akkor nemcsak az oktatót, hanem az iskolát is büntetik"

– mondta még el Böröcz Mátyás. Szerinte utóbbi szabály miatt sok idős oktató hagyta abba a tanítást, mert tartottak attól, hogy alacsonyabb digitális felkészültségük miatt óhatatlanul hibázni fognak.

Böröcz szerint a jogosítvány megszerzésének ára tovább fog emelkedni Magyarországon, "hiszen a pénzromlás mindenkit kísért, ráadásul az iskolák az újabb és újabb terheket kénytelenek továbbhárítani".

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG