Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem tettek eleget a kiskorú labdarúgók szexuális zaklatása ellen Angliában


A Liverpool csapata ünnepli a Premier League bajnoki cím megszerzését, 2020. július 22-én.
A Liverpool csapata ünnepli a Premier League bajnoki cím megszerzését, 2020. július 22-én.

Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) nem tett eleget annak érdekében, hogy megelőzze a kiskorúak szexuális zaklatását – állapították meg egy friss jelentésben, amelyben az 1970 és 2005 közötti eseteket vizsgálták.

Az FA megbízásából készített független értékelés szerint ebben az időszakban legkevesebb 692 áldozatról és 240 gyanúsítottról tudni a vizsgált klubok esetében.

A Clive Sheldon ügyvéd vezette vizsgálat annak nyomán indult, hogy 2016-ban több sértett beszámolt a velük történtekről, nyilvánosság elé álltak például Barry Bennellnek, a Manchester City egykori edzőjének egyes áldozatai is.

A jelentés készítői arra jutottak, hogy a labdarúgóklub vezetése nem vizsgálta ki az 1980-as években a gyermekmolesztáló hírében álló Bennel visszaéléseivel kapcsolatos állításokat. Hasonlóképp, a jelenleg az angol harmadosztályban szereplő Crewe Alexandra FC sem tett semmit a rendőrségi figyelmeztetések ellenére.

Bennelt, akinél több esetben is ott töltötték az éjszakát fiatalkorú játékosai, először 1994-ben vették őrizetbe Floridában, amiért megerőszakolt egy brit gyerekfocistát az Egyesült Államokban.

Késedelmes fellépés

A dokumentumban beszámoltak egy levélről, amelyet akkor Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) volt elnöke küldött az FA-nak az üggyel kapcsolatban, utóbbi azonban azt válaszolta, hogy nincs információja a történtekről.

Sheldon szerint az Angol Labdarúgó Szövetség nem lépett időben, még azt követően sem, hogy Bennell bebörtönzése és más hasonló panaszok is nagy nyilvánosságot kaptak 1997-ben egy televíziós dokumentumfilmnek köszönhetően.

„Az FA túl lassan lépett a gyerekek védelmét szolgáló, megfelelő és elégséges intézkedések bevezetése terén, illetve annak érdekében, hogy az érintettek komolyan vegyék ezeket a biztosítékokat” – írták a jelentésben.

„Ezek jelentős intézményi mulasztások, amelyekre nincs mentség. Ebben az időszakban nem tett eleget az FA a gyerekek biztonságának szavatolása érdekében” – szögezték le, kiemelve, hogy a szervezet „más ügyeket fontosabb prioritásként” kezelt.

Javuló szabályozás

A szövetség végül 2004-ben – mintegy tíz évvel Bennell első letartóztatása után – fogadott el szabályokat az aggályok orvoslása céljából.

Bennell jelenleg is börtönben van. Nagy-Britanniában először 1998-ban ítélték el, kilenc év szabadságvesztésre hat 9-15 év közötti fiú szexuális zaklatása miatt. Szabadulása után, 2015-ben ismét börtönbüntetéssel sújtották, majd újabb vádpontokban indult ellene eljárás 2018-ban és 2020-ban.

Clive Sheldon tucatnyi javaslatot tett az FA-nak a további intézkedésekkel kapcsolatban, bár elismerte, hogy 2005 óta javult a helyzet a gyermekvédelmi előírások terén.

A zaklatások ügyében a Manchester City szerdán hozta nyilvánosságra saját jelentését. A klub több millió fontot fizetett az áldozatok családjának, de nyolcan így is perre vitték az ügyet.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG