Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jöhetnek az uniós szankciók Lukasenka ellen is


Lukasenka elleni tüntetés Minszkben, október 11-én.
Lukasenka elleni tüntetés Minszkben, október 11-én.

Várhatóan magát Aljakszandr Lukasenkát is szankcionálni fogja az EU, ahogy Navalnij feltételezett megmérgezőire is hasonló várhat.

Hétfőn Luxemburgban találkoztak az uniós külügyminiszterek, ahol új szankciókat készítettek elő egyes belarusz és orosz szereplők ellen, írja az RFE/RL.

A megbeszélés után kiadott közleményükben újra elismételték, hogy az augusztusi belarusz választásokat nem tartják se szabadnak, se tisztának. Aljakszandr Lukasenkának pedig "nincs semmilyen demokratikus legitimációja".

Az Európai Unió emellett arra kérte a belarusz hatóságokat, hogy kezdjenek párbeszédet. Kiemelték, hogy az unió számos eszközzel kész támogatni a békés demokratikus átmenetet az országban, például átfogó gazdasági támogatást ígértek egy demokratikus Belarusznak.

A külügyminiszterek az EU nevében elítélték a békés tüntetők ellen a belarusz hatóságok által alkalmazott erőszakot, valamint az önkényesen elfogott és a politikai foglyok szabadon bocsátását is kérték.

Az uniós tanácsi dokumentumban részletesebben is leírják, hogy az EU mit vár el az országtól, például a szabadon bocsátott politikai foglyok anyagi kompenzálását vagy a sajtó szabad működését. Emellett azonnali anyagi segítséget jelentettek be az erőszak áldozatainak, a helyi civil szektornak és a független médiának is.

A nagy ember is a célkeresztben

Josep Borell, az EU fő diplomatája szerint ezzel "politikai zöld utat" kapott, hogy magát Lukasenkát is szankcionálja az unió. Nem sokkal korábban már 40 olyan belarusz tisztviselővel szemben korlátozásokat vezetett be az unió, akik az augusztusi elnökválasztás során elkövetett csalásokban és a tüntetők elleni brutális megtorlásban részesek voltak az unió adatai szerint.

Aljakszandr Lukasenka viszont akkor még nem volt a listán. Ezek a szankciók egyébként beutazási tilalmat jelentenek, az érintettek uniós területen lévő forrásait pedig befagyasztják.

Szankciók az Európai Unióban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:05 0:00

A belarusz kormány válaszul saját listát készített, és minden ott dolgozó külföldi újságíró akkreditációját törölték. Ez komoly nehézséget jelenthet a tudósítások során, hiszen akkreditáció nélkül úgy bánhatnak velük a rendőrök, mint egy illegálisnak minősített tüntetés résztvevőjével.

Mi tartott ennyi ideig?
Az EU legtöbb országa már szeptember elején szankcionálta volna főbb belarusz szereplőket, de Ciprus megvétózta ezt, Görögország támogatásával. Ciprus ugyanis össze akarja kapcsolni a belarusz esetet a török-üggyel, és „valamit valamiért” elven csak akkor lett volna hajlandó megszavazni az előbbi szankciókat, ha egyben Törökországra is megszavaznak hasonlót. Törökország ugyanis illegális gáz- és kőolaj kutató fúrásokat folytat ciprusi vizekben. Ciprus végül német közreműködés mellett letett erről a tervéről, amiről itt olvashat bővebben.

Nagy-Britannia és Kanada már korábban szankcionált belarusz tisztviselőket, köztük Aljakszandr Lukasenkát is.

A külügyminiszterek támogatták azt a német és francia előterjesztést is, hogy a Navalnij-mérgezésért feltehetően felelős személyek és a novicsok-méregcsalád gyártásában érintett cég ellen is szankciókat vezessenek be.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG