Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jól helyben hagyták a minisztert a tádzsik elnök rokonai


Jamoliddin Abdullozoda egészségügyi miniszter (j) újságírói kérdésekre válaszol 2021. február 12-én
Jamoliddin Abdullozoda egészségügyi miniszter (j) újságírói kérdésekre válaszol 2021. február 12-én

Emomali Rahmon tádzsik elnök három unokaöccse súlyosan megverte a közép-ázsiai ország egészségügyi miniszterét és más tisztségviselőit, miután édesanyjuk meghalt koronavírusban – közölték a kormányhoz közeli források a Szabad Európa ottani irodájával.

Név nélkül nyilatkozó belügyi és egészségügyi minisztériumi tisztségviselők július 26-án arról számoltak be, hogy Jamoliddin Abdullozoda egészségügyi minisztert, Kholmuhammad Rahimzodát, az elnök orvosi központjának vezetőjét, valamint számos más egészségügyi tisztviselőt és orvost támadtak meg július 20-án, amikor Rahmon 64 éves nővére, Qurbonbi Rahmonova belehalt a koronavírusba.

A források szerint a miniszter és más egészségügyi tisztségviselők „súlyosan megsérültek” a támadásokban. Azt is elmondták, hogy a tádzsik hatóságok Németországból, Oroszországból és Üzbegisztánból hívtak orvosszakértőket Rahmon nővérének kezelésére.

A Szabad Európa forrásai szerint előzetes vizsgálat indult a támadásokkal kapcsolatban. A kormánytól, az elnöki hivataltól vagy más hatóságok részéről senki nem kommentálhatja nyilvánosan az állításokat.

Abdullozoda július 26-án nem volt ott a dusanbei sajtótájékoztatón, amelyet arról tartottak, hogy Washington ellátja Tádzsikisztánt Covid–19 elleni vakcinákkal.

Nem volt ott a fontos sajtókonferencián

Egy nappal korábban Tádzsikisztán 1,5 millió adag Modernát kapott, amelyet az Egyesült Államok adományozott a Covax nemzetközi vakcinaforgalmazó rendszeren keresztül.

Amikor egy újságíró feltette a kérdést, hogy a miniszter távolléte összekapcsolható-e a verésekről szóló pletykákkal, Sodikhon Dzsamsed egészségügyi miniszterhelyettes visszautasította a kérdést.

Rahmon nővérét július 21-én temették el. Bár a halál hivatalos okát nem hozták nyilvánosságra, a tádzsik főváros egyik kórházának orvosai azt mondták a Szabad Európának, hogy koronavírusban halt meg.

Rahmont évek óta bírálják a nemzetközi emberi jogi csoportok a vallásszabadság, a civil társadalom és a politikai pluralizmus semmibevétele miatt a szigorúan ellenőrzött egykori szovjet köztársaságban.

XS
SM
MD
LG