Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jóváhagyták a vitatott szovjet emlékmű lebontását Szófiában


A Vörös Hadsereg szófiai emlékműve 1970-ben
A Vörös Hadsereg szófiai emlékműve 1970-ben

A bolgár főváros önkormányzati tanácsa megszavazta a javaslatot, amelynek értelmében áthelyezik a Vörös Hadsereg emlékművét a Szocialista Művészet Múzeumába.

A csütörtöki határozat nyomán Jordanka Fandakova polgármesternek kérvényt kell majd benyújtania a szófiai régió vezetéséhez a vitatott szobor átköltöztetésére vonatkozóan.

Bár a belvárosban található, az emlékmű állami tulajdon, így a szófiai önkormányzatnak nincs joga elmozdítani az illetékes hatóságok hozzájárulása nélkül.

Az átfestett emlékmű Szófiában 2011. június 17-én
Az átfestett emlékmű Szófiában 2011. június 17-én

Az 1954-ben átadott szovjet katonai emlékmű már a rendszerváltás óta heves viták kereszttüzében áll. Egy ismeretlen művész 2011-ben többek között Supermanre, Amerika Kapitányra és Ronald McDonaldra pingálta át a propagandisztikusan ábrázolt kommunista harcosokat. Az alkotásnak hatalmas sikere volt a helyi lakosok egy része és a turisták körében.

Februárban ismét fellángolt a vita, miután több emléktáblát megrongáltak, amelyek a szakértők szerint így már veszélyt jelentenek a járókelőkre. A vandalizmusért egy 61 éves férfi vállalta a felelősséget, aki közölte, hogy tettével az ukrajnai orosz agresszió ellen tiltakozott.

A városi tanács március 9-i ülésén hosszú vita után a többség megszavazta az áthelyezést, míg a Bolgár Szocialista Párt (BSP) ellenezte az indítványt, és fellebbezést helyezett kilátásba.

Galab Donev ügyvivő miniszterelnök kijelentette, hogy szerinte csak az áprilisi előrehozott választások után kellene meghozni a döntést az ügyben. „A politikusoknak ezt a választás utánra kellene hagyniuk, hogy nyugodt környezetben születhessen meg a leghelyesebb döntés” – fogalmazott.

Ehhez kapcsolódóan: Bulgária két éven belül az ötödik választás felé tart a kormányzati tárgyalások kudarca után

A BSP, az Újjászületés és több más oroszbarát párt tiltakozott, egyes híveik tojással dobálták meg az önkormányzat épületét a vita idején.

XS
SM
MD
LG