Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jövő héttől várhatóan sehol nem kell majd maszk, eltörlik a korlátozásokat


Balla Mihály fideszes képviselő és Rétvári Bence, az Emmi államtitkára a Bánki-tó felújított strandjának avatóünnepségén, 2021. június 10-én
Balla Mihály fideszes képviselő és Rétvári Bence, az Emmi államtitkára a Bánki-tó felújított strandjának avatóünnepségén, 2021. június 10-én

Várhatóan hétfőtől nem kell majd maszkot hordani a zárt terekben, és nem kell védettségi igazolás a szállodákban, éttermekben, strandokon. Július elsejéig a magyar kormánynak is muszáj bevezetnie a mindenhol elfogadott európai vakcinaútlevelet.

Ha lesz 5,5 millió, legalább egy oltást kapott ember Magyarországon, akkor

„megszűnik a kötelező maszkhasználat, nem kell védettségi igazolás a strandokra, szállodákba és fürdőkbe, éttermekbe. A belső terekben sem lesz szükséges a maszkhasználat a fő szabály szerint”

– jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfós tájékoztatóján. Hivatalosan ugyanis ezek még jelenleg kötelezők. Ezután is fog kelleni oltási igazolás a szórakozóhelyeken és a tömegrendezvényeken.

Jön a mindenhol elfogadott igazolvány

Legkésőbb júliustól Magyarországnak is ki kell adnia és el kell fogadnia az európai vakcinaútlevelet. Az EU külön egymillió eurót adott arra, hogy Magyarország technológiailag is képes legyen legkésőbb júliusig megoldani a feladatot.

Akinek ilyen vakcinaútlevele, uniós digitális Covid-igazolása van, szabadon mehet mindenhová az EU-n belül, egyetlen ország sem korlátozhatja. Sok helyen már hetek óta működik a rendszer. Az egyes államok ennél enyhébb szabályokat is megszabhatnak, szigorúbbakat viszont nem.

Az igazolványt külön kell majd igényelnie minden állampolgárnak, Gulyás szerint az Ügyfélkapuból letölthető lesz, de a kormányablakoknál is megkaphatják az érdeklődők.

Hétfőről lehet szó, ha addig alapvetően nem változik semmi

Gulyás Gergely azt nem indokolta meg, hogy milyen számítás alapján jött ki az 5,5 milliós határérték, de mindenesetre ez jövő hétfőre várható.

Ugyanis 5 millió 445 ezer ember kapott legalább egy oltást eddig Magyarországon csütörtök reggelig, viszont annyira lelassult az oltási tempó az első nyitások óta, hogy mostanra átlagosan napi tíz-tizenkétezer embernek sikerül beadni az első adagot. Be nem oltott regisztráltból három-négyszázezer magyar lehet még a kormány számai alapján.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG