Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Julija Navalnaja tiltakozásra szólítja fel az oroszokat a választás napján


Julija Navalnaja az Európai Parlament strasbourgi székházában 2024. február 28-án
Julija Navalnaja az Európai Parlament strasbourgi székházában 2024. február 28-án

Alekszej Navalnijnak, az orosz ellenzék sokak szerint meggyilkolt vezetőjének felesége arra szólította fel honfitársait, hogy pont délben jelenjenek meg március 17-én a szavazóhelyiségekben, és voksoljanak Vlagyimir Putyin elnök ellen, vagy tegyék érvénytelenné a szavazólapjukat.

Julija Navalnaja friss videóüzenetében hangsúlyozta: reménnyel töltötte el, hogy mekkora tömeg vett részt múlt héten férje, a szibériai börtönében rendkívül gyanús körülmények között február 16-án meghalt aktivista temetésén, és azóta is rengetegen helyeznek el koszorút a síron.

Arra kérte az embereket, hogy csatlakozzanak az életében még Alekszej Navalnij által népszerűsített tiltakozó akcióhoz, amelynek keretében a résztvevők március 17-én pontosan délben jelennének meg a szavazóhelyiségekben, így hosszú sorok alakulnának ki, ami az ellenszegülés kockázatmentes formája a kezdeményezők szerint.

Ehhez kapcsolódóan: Navalnij arra buzdítja az oroszokat, hogy a szavazóhelyiségek elözönlésével tiltakozzanak

„Fel kell használnunk a választás napját, hogy demonstráljuk, hogy létezünk és sokan vagyunk, valódi, élő emberek, és Putyin ellen vagyunk. Ugyanazon a napon és ugyanabban az időpontban kell megjelenni a szavazóhelyiségben: március 17-én délben” – mondta.

„És hogy mit tegyünk ezután? A választás az önöké. Bármelyik jelöltre voksolhatnak Putyint kivéve. A szavazólapot tönkre is tehetik, vagy azt is ráírhatják nagybetűkkel, hogy Navalnij. Még ha nem is látják egyáltalán az értelmét a szavazásnak, akkor is eljöhetnek, és megállhatnak a szavazóhelyiség előtt, majd megfordulhatnak és hazamehetnek” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Mitévő lesz most a legfényesebb csillagát elveszítő orosz ellenzék?

Julija Navalnaja ígéretet tett férje munkájának folytatására, és több magas szintű rendezvényen is részt vett azóta Nyugaton, többek között találkozott Joe Biden amerikai elnökkel, és felszólalt az Európai Parlament ülésén.

A Kreml szigorú ellenőrzés alatt tartja az oroszországi választásokat, amelyek sem nem szabadok, sem nem tisztességesek, viszont a kormánynak legitimációs célból mégis szüksége van a megrendezésükre.

A politika, a média és a hatóságok feletti kontroll, továbbá minden egyéb eszköz révén teljesen biztosra vehető az országot elnökként vagy kormányfőként immár 1999 óta vezető Vlagyimir Putyin győzelme.

Ehhez kapcsolódóan: A szörnyeteg visszatér – Sztálin árnya vetül a putyini Oroszországra

Az elnök korábbi legfőbb kihívói mára mind börtönben vannak, halottak vagy külföldre menekültek.

A szibériai börtönében február 16-án felettébb gyanús körülmények között meghalt Alekszej Navalnij ellenzéki vezető 2018-ban indulni próbált ellene, de végül eltiltották egy – sokak szerint politikailag motivált – csalási ügyben hozott elmarasztaló ítélet miatt.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG