Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kampány indult a belarusz jogvédők szabadon bocsátása érdekében


Az Amnesty International szolidaritási tüntetése Párizsban 2021. szeptember 17-én
Az Amnesty International szolidaritási tüntetése Párizsban 2021. szeptember 17-én

Huszonhárom nemzetközi és helyi civil szervezet kampányt indított a Vjaszna belarusz jogvédő szervezet hét bebörtönzött tagjának szabadon bocsátása érdekében.

A #FreeViasna kampányt pénteken hirdették meg, az érintett szervezetek szerint a Vjaszna elleni „szégyenteljes hatósági boszorkányüldözés” kezdetének, Marfa Rabkova koordinátor „önkényes” őrizetbe vételének első évfordulóján.

Az ezt követő hónapokban a civil szervezet hat másik tagja is rács mögé került a volt szovjet tagköztársaságban, sokak szerint megalapozatlan vádakkal, pusztán azért, mert törvényesen a munkájukat végezték.

A kampánnyal szeretnék felhívni a figyelmet azon emberek százainak és ezreinek a sorsára, akiket azért fosztottak meg a szabadságuktól, mert éltek a békés gyülekezéshez, a szólásszabadsághoz való jogukkal a tavalyi elcsalt elnökválasztást követően.

A támogatókat a mozgalom népszerűsítésére kérték, illetve arra, hogy a #FreeViasna hashtaggel töltsenek fel egy fényképet, és írjanak mellé nyílt levelet a bebörtönzött jogvédők valamelyikének.

Erősödő feszültség

Belaruszban a tavaly augusztusi elnökválasztást követően hónapokon át tömegdemonstrációkon követelték az emberek az országot 1994 óta vaskézzel irányító Aljakszandr Lukasenka távozását. A rendőrség keményen fellépett a tüntetők ellen, csaknem harmincezer embert őrizetbe vettek, többen meghaltak, sokan még most is rács mögött vannak.

A nyugati világ nagy része nem hajlandó legitim elnökként elismerni a 66 éves Lukasenkát, és számos szankciót is elrendeltek Belarusz ellen.

„Aljakszandr Lukasenka kormánya háborút folytat a civil társadalom ellen, könyörtelenül elfojtja a kritika minden formáját” – közölte Hugh Williamson, a Human Rights Watch nevű, New York-i székhelyű jogvédő szervezet egyik vezetője.

„A legfontosabb nemzetközi szereplőknek erőiket egyesítve kellene követelniük a Vjaszna-tagok és más aktivisták azonnali, feltétel nélküli szabadon bocsátását, s mindent meg kellene tenniük a belarusz civil társadalom védelméért” – szögezte le.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
XS
SM
MD
LG