Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Országa szuverenitását korlátozó szerződést írhat alá Lukasenka Moszkvában


Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka Szentpétervárott 2021. július 13-án

Aljakszandr Lukasenka csütörtökön Moszkvában tárgyal Vlagyimir Putyinnal. Egyesek szerint olyan megállapodás aláírására készül, amely radikálisan aláássa országa szuverenitását.

Belarusz és Oroszország több mint húsz éve célul tűzte ki egy szoros politikai, gazdasági és biztonsági unió megteremtését, de a részletekről eddig nem állapodtak meg. Belarusz moszkvai nagykövete nemrég arról számolt be, hogy immár majdnem lezárták az erről szóló tárgyalási fejezetek mindegyikét, és még a mostani csúcstalálkozó előtt véglegesíthetik a szerződést.

A megegyezés jelentős lépés lenne a két ország egyesítése felé, és jelentősen korlátozná Belarusz szuverenitását. Lukasenka hosszú időn keresztül olyan képet kívánt magáról festeni Nyugaton, mintha ő lenne az egyedüli gátja annak, hogy Oroszország bekebelezze Belaruszt. A tavalyi, sokak szerint elcsalt elnökválasztást követő példa nélküli tömegdemonstrációk azonban defenzívára kényszerítették és még nagyobb nemzetközi elszigeteltségbe taszították Lukasenkát, aki így egyre inkább függ Putyintól.

A moszkvai vizit előtti napon a belarusz védelmi minisztérium bejelentette, hogy Szuhoj típusú orosz katonai repülőgépek érkeztek az országba a határvédelem támogatása céljából. További részleteket nem közöltek.

Feltámad a Szovjetunió?

A két ország hadserege pénteken megkezdi a Zapad-2021 (Nyugat-2021) elnevezésű, nagyszabású közös hadgyakorlatot.

Lukasenka előző heti tájékoztatása szerint Oroszország hamarosan katonai eszközök tömegével fogja megsegíteni országát. Mint mondta, a szállítmányban repülőgépek és helikopterek tucatjai, illetve rég várt légvédelmi fegyverek, „talán” SZ–400-as ütegek lesznek.

A nyugati világ nagy része nem hajlandó legitim elnökként elismerni a 66 éves Lukasenkát, és számos szankciót is elrendeltek Belarusz ellen.

Az Európai Unió nemrég tovább szigorította büntetőintézkedéseit a rezsim gyengítése céljából, miután a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó május 23-i járatát földre kényszerítették Minszkben, és őrizetbe vették a gépen utazó Raman Prataszevics belarusz ellenzéki újságíró-aktivistát és orosz barátnőjét.

XS
SM
MD
LG