Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Karácsony Gergely is benyújtotta ötkérdéses népszavazási kérelmét


A közös ellenzéki miniszterelnök-jelölti posztra pályázó Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere
A közös ellenzéki miniszterelnök-jelölti posztra pályázó Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere

Karácsony Gergely azt mondta, azt szeretné, ha az ország szempontjából szerinte valóban fontos öt kérdése ott lenne Orbán Viktor népszavazásának szavazólapján. Mint fogalmazott, „ötigenes és ötnemes népszavazásra készülnek".

A közös ellenzéki miniszterelnök-jelölti posztra pályázó főpolgármester már korábban, például a Fudan egyetem budapesti beruházása elleni tüntetésen jelezte, hogy népszavazásra készül. Nem sokkal a szerdai sajtótájékoztatója előtt az ellenzéki politikus azt írta a Facebook-oldalára:

„Reggel 8 órás hatálybalépéssel kijött egy rendelet, amely szerint végre országos népszavazás kezdeményezhető. Ennek alapján országos népszavazást kezdeményezek arról, hogy a kínai egyetem helyett a Diákváros épüljön meg Budapesten, hogy a kormány ne adhassa el az autópályákat és hogy legyen általános, ingyenes antitestszűrés minden 60 év feletti honfitársunknak."

A Párbeszéd mellett az MSZP és az LMP is támogatja a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölti posztra pályázó főpolgármester népszavazási kezdeményezését, amely végül a három fenti téma mellett két másikat is érint.

Karácsony Gergely az alábbi kérdéseket nyújtotta be a Nemzeti Választási Irodának:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év fölötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

A politikus úgy fogalmazott, az Orbán-kormány elkezdett csomagolni, és olyan döntéseket akar hozni, amelyek korlátozzák a következő kormány mozgásterét, és felélik Magyarország jövőjét. Szerinte ez az öt kérdés itt és most Magyarország legfontosabb öt kérdése, amivel nem lehet várni a jövő évi választásokig.

Öt igen és öt nem?

Karácsony Gergely azt szeretné, ha kérdései ott lennének Orbán Viktor népszavazásának szavazólapján. Mint fogalmazott, „ötigenes és ötnemes népszavazásra készülnek", mert szerinte a kormány népszavazási kérdéseire a józan ész alapján mindenkinek nemmel kell felelnie.

Ahogy azt a Szabad Európa is megírta, Orbán Viktor szerda délelőtt a közösségi oldalára feltöltött videóban jelentette be, hogy ötkérdéses „gyermekvédelmi népszavazást" rendez a kormány, mert Brüsszel az elmúlt hetekben megtámadta Magyarországot a kormány narratívája szerint gyermekvédelmi törvény, sok bíráló, így az Európai Unió, hazai és külföldi jogvédő és civil szervezetek szerint azonban homofób pedofiltörvény miatt.

A kormány népszavazási kezdeményezésében szereplő kérdések Karácsony Gergely szerint szánalmasak, és semmi közük nincs a parlament által elfogadott törvényhez, amely miatt az Európai Unió vizsgálatot indított Magyarország ellen.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG