Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Karácsony: „2018-ban a kistelepüléseken szerintem ipari mennyiségű választási csalás volt”


Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere
Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere

Ha van elég aktivistája az ellenzéknek, azzal ellensúlyozni tudja a Fidesz erőforrásbeli fölényét, de a választási győzelemért még sokat kell dolgozni – mondta a Szabad Európának adott interjúban Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd, az MSZP és az LMP miniszterelnök-jelöltje.

Egy nap elteltével hogy értékeli az első miniszterelnök-jelölti vitát? (Az interjú szeptember 13-án, hétfőn készült.)

Érdekes és tanulságos volt. Lehet, hogy többen unalmasnak találták, de ez jó jel is lehet: az öt jelölt között nincsenek áthidalhatatlan politikai nézeteltérések. Vannak árnyalatnyi különbségek, de igazából közös a jövőkép, hiszen a vita lényege mégiscsak arról szólt, hogy kormányon mit csinálnánk.

Ahol különbségek vannak a jelöltek között, az a vitán nem annyira jött elő, az a győzelmi stratégia, erről kevesebbet beszéltünk. Nem vesszük elég komolyan azt, hogy ennek a választásnak a megnyeréséhez még rengeteg dolgunk van. Ahhoz, hogy eredményesek legyünk, ennek a hat pártnak a szavazóit egyben kell tudni tartani, de ez még kevés. Meg kell tudni szólítani azokat a pártnélkülieket is, akik el fogják dönteni a következő választást. Ennek a közös nevezőnek a megtalálása az egyik legfontosabb feladat.

Ugyanilyen fontos, hogy a győzelem után egyben is kell tudni tartani ezt az ellenzéki egységet. A vita végén ezekre próbáltam reflektálni, hogy ezt én tudom garantálni, ez szól mellettem, ezért tudom én legyőzni Orbánt.

A 2022-es választás főleg a ma még bizonytalanokon fog múlni az elemzők szerint. Az előválasztáson viszont az elkötelezett szavazók vesznek részt, tehát könnyen lehet, hogy olyan ember nyer, aki nem az optimális jelölt.

Ez igaz, de az előválasztás összes előnye felülírja ezt a kockázatot. Főleg azért, mert bízom abban, hogy az ellenzéki szavazók, akik elmennek szavazni, első sorban azt nézik, ki tudja Orbán Viktort leváltani.

Éppen ezért fontos, hogy ők is lássák, hogy nem feltétlenül a pártszimpátia vagy a személyes szimpátia alapján kell szavazni. Az alapján érdemes szavazni, hogy ki az, aki képes integrálni a sokszínű szavazótábort. Aki az előválasztáson részt vesz, azzal a tudattal menjen el szavazni, hogy ő fogja meghatározni, milyen ajánlatot teszünk le az asztalra azoknak a szavazóknak, akik nem vesznek részt az előválasztáson.

Ennek az ajánlatnak nem szabad arról szólnia, hogy mi csak afféle visszavágóra készülünk, a mi ajánlatunknak nemcsak az Orbán-kormány leváltását kell céloznia, hanem az elmúlt évtizedek polgárháborús, rossz politikájának a leváltását is.

Az ön kampánya egyrészt három párt kampánya, másrészt benne van a 99 Mozgalom is. Hogy viszonyul egymáshoz ez a négy szervezet?

Jól működik. Kétségtelen, hogy így a kampány több szervezést és egyeztetést igényel, hisz ez egy hárompárti jelöltség, és a 99 Mozgalom támogatása is nagyon fontos. Arra kértem az engem jelölő pártokat, hogy ne egypártos kampányt csináljak, hiszen épp az a cél, hogy ne csak a pártok meglévő szavazóit szólítsuk meg, miközben az, hogy három párt van mögöttem, szervezeti, politikai szempontból komoly előny.

Mennyi beleszólása van abba, hogy az MSZP vagy az LMP mit csinál a kampányában?

A kampányt erősíti, ha minden szereplő végigviszi a saját szerepvállalását a kampányban. De tudunk egymásról, nincsenek olyan megszólalások, amiket ne egyeztettünk volna. Ezzel együtt azt kérem a pártoktól, hogy közös kampányolásunk érdekében mindenki csinálja azt, amit a kampányba illeszkedőnek gondolunk. Egy zöld és szociáldemokrata programot képviselek, nem véletlenül vagyok ezeknek a pártoknak a jelöltje. Minden különösebb erőfeszítés nélkül jól működik a közös kampány.

Karácsony Gergely főpolgármester a Párbeszéd, az MSZP és az LMP miniszterelnök-jelöltje
Karácsony Gergely főpolgármester a Párbeszéd, az MSZP és az LMP miniszterelnök-jelöltje

Egy másik ellenzéki induló, Márki-Zay Péter a Szabad Európának adott interjúban azt mondta a 99 Mozgalomról, hogy az egy „kommunikációs fogás”, és nincs mögötte semmi. Olyan vélemények is vannak, hogy csupán a kampány- és pártfinanszírozási szabályok megkerülésére jött létre. Mi ez a 99 Mozgalom?

Ezeket a minősítéseket nagy tisztelettel visszautasítom. A magyar szellemi élet számos kiválósága van benne ebben a mozgalomban. Olyanok is, akiket Márki-Zay Péter is nagyon sokra tart, Bod Péter Ákostól Pogátsa Zoltánig, Kis Jánostól Alföldi Róbertig. Bojár Gáborra pedig még hivatkozott is a vitán.

Itt nem arról van szó, hogy csak felsorakoztattuk ezeket az embereket. A mozgalom alapító szövegét sok egyeztetéssel, közösen írtuk, és ezzel egy új politikai narratívát hoztunk létre, amivel konzervatívok, liberálisok, zöld és baloldali emberek között tudunk felépíteni egy egységes politikai keretet. Ezt nagyon fontosnak érzem.

Sok erőfeszítést tettem abba, hogy a mozgalom alapítóival külön-külön is rengeteget beszélgessek. Sokat gondolkodnak a világról, ez kiderül a podcastsorozatunkból is. Tudom, hogy ez nem az a felület, ahol a legtöbb embert elérjük, de fontos, hogy átbeszéljük a közös ügyeinket.

Ezekből a beszélgetésekből egy nagyon világos politikai program rajzolódik ki. Ne gondolja senki, hogy ezeket az embereket kommunikációs blöffként be lehet húzni egy mozgalomba. Ők komoly intellektuális tudást adnak hozzá ahhoz, hogy világos jövőképünk legyen. Ez a mozgalom az én politikám alakításában érdemben szerepet vállal.

Nem beszélve arról, hogy ennek a mozgalomnak jelenleg nagyjából hatvanezer tagja van. Olyan emberek, akik nem a „Karácsony Gergelyt miniszterelnöknek”, hanem a mozgalomhoz való csatlakozás petícióját írták alá. Velük folyamatosan kommunikálunk, és az előválasztás után közösségépítésbe kezdünk velük.

Azt ugyanakkor nem látom a többi miniszterelnök-jelöltnél, hogy a választási győzelemhez vezető politikai stratégiájuk kellően átgondolt politikai narratívába illeszkedne és egy későbbi sikeres kormányzáshoz vezetne.

Az alapító tagokon kívül lehet tudni, hogy ezt a munkát kik segítik a háttérben? Horn Gábor, Magyar Bálint?

A felsorolt két név nem. Szoktunk beszélgetni, ismerjük egymás gondolatait. Magyar Bálint könyvét olvastam, a Republikon elemzéseit követem. A kampánycsapatomat a pártokban, illetve a fővárosban korábban is velem dolgozó kollégákra építem. Nyilván beszélgetek emberekkel, akikkel együtt dolgozunk. Azok, akik a városházáról aktív szerepet vállalnak a kampányban, jelenleg fizetés nélküli szabadságon vannak, vagy átkerültek hivatalosan is a kampánycsapatba.

Ha jól értem, akkor az előbb említett hatvanezer ember nem aktivista, hanem csak rákattintottak egy petícióra?

Igen, de folyamatosan kommunikálunk velük. De az igazi, valódi változáshoz már az ő aktivitásuk is elengedhetetlen. Amint vége az előválasztásnak, elkezdünk helyi csapatokat létrehozni, személyes találkozókkal. Nem azért csináljuk, hogy új pártot készítsünk elő, de ennek a polarizált és sokszínű ellenzéki tábornak kell valamilyen kohéziót adni. Ráadásul sok ember van, aki nem csatlakozik pártokhoz, mozgalmakhoz viszont szívesen. Ezért hoztuk létre.

Mi a különbség egy miniszterelnök-jelölt mozgalma és egy párt között?

Akik pártként támogatják a miniszterelnök-jelölteket, azok a hatalmi tér részesei. Akik mozgalomként, azok egy közösség részei. Ők is el akarják mondani a véleményüket, részt akarnak venni a közéletben, de nincs hatalmi céljuk ezzel.

A pénzügyi támogatókról lehet tudni valamit?

Elsősorban sok kis összegű adomány van. Meg néhányan olyanok, akiknek fontos a változás, és ehhez adtak nagyobb támogatásokat. Azért ez egy nagyon erőforrásszegény kampány ezzel együtt is.

Egymilliárd forintra becsülik az előválasztás költségeit.

Ennek a töredéke sem lesz, az előválasztási bizottság 160 millióra becsülte a lebonyolítás költségeit. Ez egy nagyon puritán és a pártok erőforrásait nagyon nagymértékben használó kampány lesz. Tehát szó nincs ennyi pénzről, sokkal kevesebből kell megoldanunk. Kétségtelen, hogy sokan azt gondolják, hogy azt a pénzt, amit az előválasztásra elköltünk, a kampányra kellene elköltenünk. De az előválasztás a legjobb kampány.

Nem azzal fogunk választást nyerni, hogy sok szórólapunk lesz, vagy óriásplakátunk. Hanem azzal, hogy a változás ügyét széles társadalmi mozgalommá alakítjuk. Az előválasztás lehetőség arra, hogy sok ember csatlakozzon az ellenzéki pártok által is vitt politikához.

Az előválasztáson részt vevő emberek lesznek majd a legfontosabb szövetségeseink a kampányban. Arra számítok, hogy eljön öt-hatszázezer ember az előválasztásra, és velük el tudjuk érni azt a 2,5-3 millió szavazót, akit el kell majd vinnünk az urnákhoz 2022-ben.

Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd, az MSZP és az LMP miniszterelnök-jelöltje
Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd, az MSZP és az LMP miniszterelnök-jelöltje

Az utóbbi hetekben a 99 Mozgalom nagyjából heti tízmillió forintot költött az ön Facebook-oldalára. Azért ez elég sok pénz ahhoz képest, hogy az egész előválasztás 160 millió forintba kerül.

A 160 millió forint csak az előválasztás logisztikai lebonyolításának becsült költsége. Ezen kívül a jelöltek kampányolnak. Az én kampányom a személyes találkozókon túl szinte teljes mértékben online, néhány óriásplakáttal kiegészítve. Valóban, ezeket a plakátokat pártként nem tudtuk volna kifizetni, mert a pártoknak a listaárat kell kifizetniük, ami a piaci ár sokszorosa.

Az előbb említett nagyobb támogatókról lehet tudni valamit? Bige László vagy Soros György jelen van a kampányban?

Egyikük sincs.

A ​kampány során sokat beszél arról, hogy össze kell fogni a Fidesszel szemben. Ehhez képest a DK nagyon erősen támadja. Korábbi megállapodásuk ellenére elindították Kálmán Olgát az előválasztáson, van egy Facebook-oldal is, amely nemcsak Dobrev Klárát népszerűsíti, de önt is támadja. Hogy tudnak így együtt dolgozni?

Ilyen a kampány. A DK az ellenzéki pártok közül a legszabadabban értelmezi azokat a határokat, amiket be kell tartani a kampányolás során. Lehet, hogy nekik van igazuk, én a magam részéről igyekszem kerülni a kritikát, bár néha válaszolnom kell.

Amikor Czeglédy Csaba DK-s jelölt konkrétan hazudik egy vitában, és azt állítja, hogy Budapesten nem indult el az elszámoltatás, és egyetlenegy feljelentést sem tettem főpolgármesterként, akkor el kell mondani, hogy ez nem igaz. Szívesen várnám a bocsánatkérését, mert az nagyon súlyos állítás volt.

Éppen ma (szeptember 13-án - a szerk.) indítunk el egy sokmilliárdos pert a BKK elektronikus jegyrendszerének ügyében, ezen kívül is számos per van folyamatban. Szemben a szokásos ellenzéki kamufeljelentetésekkel, ezeknek egy részében valóban van nyomozás. Ezek nem lájkvadász feljelentések voltak. Azt meg kifejezetten nem értem, hogy amikor egy nyilvánvalóan DK-s blog terjeszt hazugságot rólam, miért nem törlik a tartalmat, és miért mondják azt, hogy nem az ő oldaluk.

De legalább annak, aki nem foglya a Fidesz-propagandának, világosan látszik, hogy nem vagyok Gyurcsány Ferenc embere. Nyilván a Fidesz mindent megtesz azért, hogy „összegyurcsányozza” a teljes ellenzéki összefogást. Persze Gyurcsány Ferenc és pártja az ellenzéki összefogás része, de ez egy sokszínű tábor. És igen, úgy tűnik, nekem a Fidesz lejárató hadjárata mellett valóban meg kell küzdenem a DK kampányával is. De ha valaki megnézi, hogy Amerikában milyen az előválasztási kampány, akkor itt béke van, és szeretet.

Akkor ​ez nem fogja befolyásolni a későbbi esetleges közös munkát.

Nem, mert itt, a városházán sem befolyásolta. Sőt hálás vagyok, hogy a DK a korábbi megállapodásunk ellenében jelöltet indított velem szemben az előválasztáson, mert így még inkább tudom érvényesíteni főpolgármesterként az akaratomat. Hiszen megküzdöttem azért, hogy jelölt lehessek, aztán azért is, hogy főpolgármester.

Lassan két éve vagyunk a város élén, jól tudtuk kezelni a felmerülő véleménykülönbségeket. Hatékonyan irányítjuk a várost a Fidesz elképesztő ellenszele ellenére. Kifejezetten jó emberi és munkakapcsolatom van DK-s helyettesemmel, Gy. Németh Erzsébettel. Amikor vége van a kampánynak, és dolgozni kell, kisimulnak ezek az ellentétek.

Országszerte sok olyan önkormányzat van, ahol problémába ütközik a közös munka. A parlamentben, koalíciós kormányzás esetén sokkal inkább előjöhetnek az ellentétek.

Ezért nekem kell lennem a miniszterelnöknek, és akkor megoldom, hogy jól menjen a munka.

Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd, az MSZP és az LMP miniszterelnök-jelöltje
Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd, az MSZP és az LMP miniszterelnök-jelöltje

Említette ​Czeglédy Csaba nevét, ő is indul az előválasztáson. Ezt nem tartja kockázatnak? (A DK politikusát a rendőrség azzal gyanúsította meg, hogy ő áll a Borkai-botrányt kirobbantó Ördög Ügyvédje blog mögött - a szerk.) Ez pedig komolyan árthat az összellenzéki kampánynak.

Van ilyen kockázat, de nyilván ezt a DK is mérlegelte, amikor indította, és a szombathelyi polgárok is mérlegelik az előválasztáson, amikor közte és Ungár Péter között lehet választani.

Mondta, hogy nem tervez negatív kampányt. Jakab Péterről, a Jobbik elnökéről rengeteg cigányozós, zsidózós videót találni az interneten. Nem tervez semmit a kampányban, nem fogja elővenni ezeket?

Mindenkinek van múltja, ezzel mindenkinek el kell számolnia. Örülök annak, hogy a Jobbik elkötelezte magát, hogy szakít ezekkel a gyökerekkel. Biztosan nem én leszek az, aki emlékezteti a Jobbik múltjára a jelenlegi ellenzéki szavazókat.

Az más kérdés, hogy ha Jakab Péter lenne az ellenzék közös jelöltje, ezek a videók elárasztanák az internetet. Most azért nem jönnek elő, és Dobrev Klára is azért kerülheti el a golyózáport a Fidesz részéről, mert a Fidesz engem lő. Mert a Fideszben nem szeretnék, hogy én legyek a jelölt.

De bárki lesz is az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, szitává fogják lőni, kérdés, lesz-e erre reális alapjuk a múltja vagy korábbi politikája miatt. Erre is azt tudom mondani, hogy legyek én a jelölt, és akkor nem kell ezekkel a videókkal borzolni az ellenzéki szavazók kedélyét.

A napokban derült ki, hogy az Oktatási Hivatal azt találta, a nyelvvizsga hiánya miatt jogtalanul alkalmazta önt a Budapesti Corvinus Egyetem. Ez igaz?

Örülök, hogy Orbán Viktor lányát és Gyurcsány Ferenc fiát is tanítottam.

Mit tudom én? Nem engem vizsgáltak, hanem a Corvinus egyetemet. Ezt tőlük kell megkérdezni. Nem én neveztem ki magam, hanem engem neveztek ki oktatónak. Én ebben biztosan semmilyen módon nem vagyok sáros. Megtaláltam a régi papírokat, amiket alá kellett írnom. Sehol nem írtam alá, hogy rendelkezem nyelvvizsgával. Ez a kérdés fel sem merült. Aláírtam egy munkaszerződést, és elvégeztem a feladatomat.

Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy a Corvinus akkor lett az ország legszínvonalasabb politikatudományi képzőhelye, amikor ott dolgoztam. Az Országos Tudományos Diákköri Konferenciákon mindig az én hallgatóim tarolták le a mezőnyt, ez erős visszajelzés. Örülök, hogy Orbán Viktor lányát és Gyurcsány Ferenc fiát is tanítottam.

A ​Momentum egyik fő üzenete, hogy meg kell szabadulni azoktól a politikusoktól, akiknek a neve összefűződik a 2010 előtti Gyurcsány-korszakkal. Ezzel mit tud kezdeni? Sokan közülük abban az MSZP-ben vannak, amelynek ön is jelöltje.

Az Orbán-rendszer nem a Holdról esett ide. A 2010 előtti harmadik köztársaság összeomlott, mire Orbán Viktor 2010-ben megnyerte a választást. Az, hogy milyen messzire el tudott menni a demokrácia felszámolásával a Fidesz anélkül, hogy ezért súlyos politikai árat kellett volna fizetnie, azért van, mert valamit ott már nagyon elrontottunk.

A 2010 előtti harmadik köztársaság összeomlott, mire Orbán Viktor 2010-ben megnyerte a választást.

Nemcsak az Orbán-kormányt kell leépítenünk, hanem az Orbán-kormányig vezető úttal is szembesülnünk kell. Nem 2010-re akarjuk visszapörgetni az idő kerekét, hanem fel kell építenünk egy új politikai közösséget, amelyet úgy hívunk, hogy Magyar Köztársaság.

Le kell zárnunk a múlt toxikus vitáit, de utálom azt a stigmatizálást is, hogy aki 2010 előtt már volt politikus, az csak gazember lehet, meg bűnöző meg alkalmatlan. Én nem így gondolom. Szívesen dolgozom olyan emberekkel akár itt a városházán is, akiket a sajtó kipécézett azért, mert korábban is vállaltak már politikai szerepet. Akkor lehet választást nyerni, és akkor is érdemes egyébként, ha tudunk együtt dolgozni. A múltat le kell zárni. Nem csak Orbán Viktor a közelmúltunk, az azt megelőző politikai időszak is a múlt része kell hogy legyen.

Nem arról van szó, hogy mindenki, aki 2010-ben az Országgyűlésben ült, az többé ne menjen be oda. Szerintem a Momentum sem erre gondol, hanem van néhány emblematikus figura – Tóth Csaba, Molnár Zsolt, Mesterházy Attila például –, akiknek a neve rendre felmerül. Próbál a háttérben tenni azért, hogy ők és más, korábban meghatározó emberek háttrébb kerüljenek?

Tóth Csabával kapcsolatban sok minden elhangzott, és most megkapott egy olyan ellenfelet, aki Magyarország legtöbb korrupciógyanús ügyét leleplezte. Ehhez képest a zuglói előválasztási kampányban egyetlenegy bizonyított korrupciós vádról nem hallottam. Végül persze majd a zuglói polgárok döntenek erről.

Soha nem tapasztaltam semmi olyat Molnár Zsolttal kapcsolatban, amióta vele dolgozom, ami alapján minimálisan is bizalmatlannak kéne lennem vele. Kulcsszerepe volt a fővárosi önkormányzati győzelemben. Mesterházy Attila pedig az MSZP volt elnöke, indul a veszprémi előválasztáson. Vele ebben a minőségben van kapcsolatom, és drukkolok neki, hogy megszerezze a jelöltséget.

És Gyurcsány Ferenc? Hogy kell elképzelni a múlt lezárását?

Más politikát kell csinálnunk. A politikában fontosak a személyek, de a személyeskedés semmire nem vezet. Az emberek változnak. Ha nem hinnénk abban, hogy az emberek változnak, nem lenne ellenzéki egység, mert a Jobbikról most is azt gondolnánk, hogy egy szélsőjobboldali párt. Ha az emberek nem változnak, akkor nem hinném azt, hogy a baloldali pártok megértették, hogy Trianon után száz évvel a Kárpát-medencében nem lehet úgy beszélni nemzeti kérdésről, ahogy 2010 előtt beszéltek a kormányok.

A Gyurcsány-kormány működésével kapcsolatban és a DK politikájával kapcsolatban is vannak kritikáim. A vasárnapi vitán kimondtam például, hogy fenn kell tartani az egészségbiztosításban a nemzeti kockázati közösséget, ami amúgy a közös ellenzéki program része.

A Gyurcsány-kormány a több biztosítós rendszer valamilyen formájával próbálkozott. Azt is kimondtam, hogy nem lehet fizetős az egészségügy. Ezek szerintem fontos tanulságok. Az, hogy Magyarország eljutott oda, hogy 2010-ben Orbán Viktor ölébe hullott a kétharmados többség, az ilyen rossz döntésekkel is magyarázható. Ebben az értelemben levontuk a tanulságot. Új alapokra helyeztük a politikánkat. Rég túl vagyunk azokon az irányokon, amelyek a 2010 előtti kormányzásban felmerültek.

A magyar baloldal például mindig nagyon félt a minimálbér-emeléstől. Most kimondtam, hogy a nettó kétszázezer forintos minimálbér a cél, és senki nem mondta, hogy megőrültem. Ez tíz évvel ezelőtt nem így lett volna.

Ha jól vettem észre, pár hete keményebbé vált a kommunikációja. Ennek mi az oka?

Az öncélú keménykedés nem kenyerem, de a kampány fokozódik. Minden kampányban egyre keményebbé válnak a jelöltek. Részben én vagyok az a jelölt, akit a Fidesz a legtöbb erőforrással támad. Az ellenzéket gyalázó fizetett hirdetésekben kétszer annyit költöttek rám, mint az összes többi jelöltre együttvéve. Ez keményebbé teszi az embert. Meg az is, hogy kapom az ívet a mi oldalunkról is, amivel semmi bajom nincs, de a hamis állításokra – mint például hogy Budapesten ne lett volna elszámoltatás – válaszolok.

Akkor ennek a váltásnak nincs köze ahhoz, hogy élesebbé vált a miniszterelnök-jelölti verseny? Korábban volt egy olyan erős feltételezés, hogy tulajdonképpen érdemi verseny nélkül Karácsony Gergely lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

Biztosan voltak, akik így gondolták, én nem gondoltam így soha. Tudtam, hogy ez egy kemény kampány lesz érdemi versennyel. Már csak azért is, mert vannak pártok, amelyeknek az a céljuk, hogy felhúzzák magukat, nem pedig az, hogy miniszterelnök-jelöltet adjanak. Erre az előválasztás és a miniszterelnök-jelölti kampány jó lehetőség. A Jobbik, a Momentum és a DK is összekapta magát, én örülök ennek, mert ez hosszabb távon segíti az együttműködő ellenzék sikerét.

Az ellenzéki szavazók többsége úgy van vele, hogy lehet valamelyik párt egy fokkal szimpatikusabb neki, mint a többi, de alapvetően ellenzéki identitású emberek vannak. Akik azt keresik, hogy ki az, aki legyőzi Orbánt. 2022-ben vagy Orbán Viktor lesz a miniszterelnök, vagy én.

Ugyanennyire elszántak a pártok is? Márki-Zay Péter szintén a Szabad Európának mondta, hogy „az ellenzéki pártok a Fidesz által komolyan fogva vannak”. Ő lát arra utaló jeleket, hogy a pártok nem kampányolnak teljes erőbedobással.

Minden tiszteletem Péteré, de neki nyilván az az érdeke, hogy úgy mutassa be az ellenzéki pártokat, mint akik nem állnak a helyzet magaslatán, hiszen mögötte egy párt sincs. Ami egyébként azt is mutatja, hogy neki nem sikerült megszereznie a pártok támogatását. Az már hosszabb történet, hogy a pártok miért döntöttek így. Veszélyes ezeknek a városi legendáknak a terjesztése.

Az előválasztáson részt vevő pártok pontosan tudják, hogy az életükért küzdenek. Ha 2022-ben nincs győzelem, akkor az ellenzéket is le akarják majd váltani a szavazók, nem csak a Fideszt.

Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd, az MSZP és az LMP miniszterelnök-jelöltje
Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd, az MSZP és az LMP miniszterelnök-jelöltje

​Rendre felmerülő kritika, hogy az ellenzék képtelen felépíteni egy ügyet, amit aztán végigvisz. Amiben a Fidesz annyira jó, hogy feldobnak egy témát, azt egy egyszerű üzenetbe csomagolva akár hónapokig ismételgetik, és az üzenet előbb-utóbb átmegy. Ehhez képest ellenzéki politikusok kiposztolnak valamit a Facebookra, aztán mennek tovább, másnap másról posztolnak. A koronavírussal kapcsolatos lakosságarányos halálozásban Magyarország a világ élvonalában van. Ebből nemcsak botrány nem lett, de az emberek nem is tudnak róla. Miért képtelen az ellenzék jobban kommunikálni, és átvinni egy-egy szimbolikus ügyet?

Ha valakinek a zsebében van legalább a fél média, úgy könnyű jól kommunikálni. A Fidesz felépített egy olyan hatalmi rendszert, amiben a magyar sajtó jelentős részét a pártközpontból irányítják. Ilyen eszközei nincsenek az ellenzéknek.

A kérdésben megfogalmazott kritikának azt a részét elismerem, hogy az ellenzék elmulasztott néhány lehetőséget. A Coviddal kapcsolatban például sokkal keményebb kritikát kellett volna megfogalmazni. Nem biztos, hogy sikerült elmondani, hogy Magyarországon látványosan megbukott a járványkezelés, hogy ami történt, az nemzeti tragédia. Ebben az Orbán-kormány korábbi egészségügyi vakrepülése és érzéketlen, elhibázott járványkezelése vastagon benne van.

Tettem próbálkozásokat arra, hogy az előválasztás elindítása előtt a pártok közös kommunikációt csináljanak. Kezdeményeztem árnyék-vizsgálóbizottság felállítását, szerettünk volna ezt az ügyet továbbvinni. De nyilvánvalóvá vált, hogy amíg nincs az ellenzéknek vezetője, addig nincs egységes ellenzéki kommunikáció sem. El kellett fogadnom, hogy ez így van. De az előválasztás most az ellenzéki politikára helyezi a fókuszt. A vasárnapi vita sokakat meggyőzhetett arról, hogy képesek vagyunk együttműködni, október 23-ra pedig összeáll az egységes ellenzék 106 közös egyéni és egy miniszterelnök-jelölttel. Ez merőben új helyzet lesz.

Ha én fogom vezetni az ellenzéket, nem fogok ügyről ügyre ugrálni. Elsősorban a ma még bizonytalan szavazóknak fogok javaslatot tenni arra, milyen Magyarországot építsünk. Ha miniszterelnök-jelölt leszek, ki se fogom mondani Orbán Viktor nevét, mert ő már a múlt. A jövőről akarok beszélni.

A Facebookon fogja elérni a bizonytalan szavazókat is?

Ne becsüljük le a Facebookot abban az országban, ahol a média nagy részét kisajátította a hatalom. A magyar társadalom – talán részben a sajtó borzasztó állapota miatt – nagyon aktív Facebook-felhasználó, és a politikai üzenetek átvitele szempontjából ez nagyon fontos. De önmagában nem elég. Ami fontos és amiben a Fidesz erőforrástöbbletét kompenzálni lehet, az a személyes, door to door kampány. Az előválasztással be tudjuk indítani azt a népmozgalmat, amivel eljutunk személyesen az emberekig. Világos üzenet és sok terepmunka, ez kell a sikeres kampányhoz

Lesz annyi ​aktivistája az ellenzéki oldalnak, ami a Kubatov-listákat, az előbb említett médiagépezetet kompenzálni fogja?

Igen. Kell hogy legyen, mert ezzel fogunk nyerni, márpedig nyernünk kell. Nagyjából félmillió önkéntesre van szükségünk a választás hetében, akik nekünk kampányolnak. Ezt a rendszert fel kell építenünk választókerületenként, különösen fókuszálva a billegő körzetekre, ahol eldől a kormányváltás. Nagyon fontos garantálnunk, hogy minden szavazókörben legyen két jól képzett szavazatszámláló. Fel kell építeni egy alternatív szavazószámláló rendszert is, de ez még nem elég, ez a kötelező minimum.

Félmillió önkéntesre van szükségünk a választás hetében, akik nekünk kampányolnak.

Akik eljönnek az előválasztásra, elkötelezett emberek. Politikai szövetséget kötünk velük arról, hogy mondják meg, ki legyen a jelölt, mi pedig azt kérjük, hogy ennek a jelöltnek kampányoljanak. Az ellenzék szervezeti, társadalmi beállítottságának radikális növekedését fogja hozni, hogy több száz településen lehet majd szavazni. Ez az, ahol a mi erőnk sokkal erősebb lehet, mint a Fideszé.

Azzal a fajta propagandával, amit a Fidesz csinál, szkeptikusak az emberek. Egyre kevésbé működik. Ami tud működni, az a személyes meggyőzés. Ha sok embert tudunk mozgatni és meggyőzni a saját ügyünk mellett, Dávid legyőzheti Góliátot.

A választásokhoz közeledve jutnak el információk a Fidesz irányából önök felé például arról, mire számítanak a választásokkal kapcsolatban? Esetleg fel kell-e készülni arra, hogy az utolsó pillanatban még módosítanak valamit a választási törvényen, körzethatárokon, ami felboríthatja az ellenzéki számításokat?

Főpolgármesterként egy időben aktív munkakapcsolatban voltam néhány vezető kormányzati politikussal. Amikor miniszterelnök-jelölt lettem, ezek a találkozások abbamaradtak, már senkivel nem beszélek. Lehúzták a redőnyöket, de én sem tartok már igényt rá. Az emlékirataimban azért hosszú fejezetek lesznek arról, hogyan szidják egymást a hátuk mögött a különböző fideszes miniszterek.

Abból kell kiindulni, hogy a Fidesz mindent megtesz, ami a hatalmát bebetonozza. De például a választási rendszerhez való hozzányúlás nem biztos, hogy ilyen. A Fidesz egy nagy, lomha és egyébként elég egyszerűen működő rendszer. Van egy világos stratégiájuk, „összegyurcsányozni” az ellenzéket, beletolni az ellenzéket a régi vitákba. Mindezt azért, hogy a bizonytalan szavazók kedvét elvegyék a választástól. A választókerületek manipulálásakor kiszámíthatatlan, hogy kinek kedvez és kinek árt. Pest megyében korrigálni akarták a már törvénysértő aránytalanságokat, de inkább elengedték.

Akkor nem számít meglepetésre?

Ilyen jellegű meglepetésre nem. Mindenféle galádságra és aljasságra, politikai ellenfelek kriminalizálására számítok. Elképesztő mennyiségű hazugságra és manipulációra számítok.

Választási ​csalásra utalt az előbb azzal, hogy mindenhova kell két, az ellenzék által delegált szavazatszámláló?

2018-ban a kistelepüléseken szerintem ipari mennyiségű választási csalás volt. Ahol nincs szavazatszámláló, ott nagyon sok érvénytelen szavazat van. Nem ez döntötte el 2018-at, de 2022-t eldöntheti. Ezt ki kell venni a rendszerből. Fontos, hogy az ellenzék nem egy, hanem két szavazatszámlálóval képviseltesse magát minden szavazókörben. Méghozzá jól képzett, felkészült szavazatszámlálókkal, akik ismerik a jogszabályokat és akiket nem lehet félrevezetni.

Az isztambuli főpolgármester-választás fontos tapasztalat arról, hogyan lehet hatékonyan küzdeni autoriter rezsimek ellen. Ott a szavazatszámlálók lefotózták a választási jegyzőkönyvet, és elküldték a központba, ahol egy alternatív szavazatszámláló rendszer működött. A magyar ellenzéknek is kell egy ilyen rendszer.

Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd, az MSZP és az LMP miniszterelnök-jelöltje
Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd, az MSZP és az LMP miniszterelnök-jelöltje

Rendre felmerül, hogy a választások után egyesíteni kellene az MSZP-t, a Párbeszédet és az LMP-t. Ezt jó ötletnek tartja?

Várjuk meg 2022-t, és utána nézzük meg, hogyan kell együtt dolgoznunk. Az biztos, hogy az engem támogató három pártnak a kormányzás centrumában kell lennie. Nem hatalmi szempontból, hanem ahhoz a politikához, amit az én kormányom fog megvalósítani, ahhoz ezek a pártok állnak a legközelebb. Azt a kérdést mindenképpen érdemes felvetni, hogy kell-e Magyarországon két zöld párt. Lehet, hogy egy hatékonyabb és erősebb szervezetet kellene kialakítani. De ezek a pártos ügyek most kevésbé foglalkoztatnak.

Lát esélyt arra, hogy a választások után valamilyen szinten ki lehet egyezni a most hatalmon lévőkkel?

Semmiféle alku nem lehet, és kiegyezni is csak olyanokkal, akik elfogadják azt az állítást, hogy az egymással versenyző politikai szereplők legitim részesei a nemzetnek. A Fidesz régóta nem ezen az állásponton van. Okos lépésekkel kell lebontani a NER-t, és ennek fontos eleme, hogy különbséget tegyünk a Fideszhez közeli oligarchák és a tisztességes Fidesz-szavazók között.

Nem szabad indokot adni arra, hogy a Fidesz szavazói érzelmi közösséget vállaljanak a Fidesz-közeli oligarchákkal, ennek a rendszernek a korruptságával és züllöttségével. Hagynunk kell, hogy legyen egy eszmélés azon az oldalon. Akkor lesz Magyarországon stabil alkotmányos rend. Nekünk a Fidesz-szavazókkal kell kiegyeznünk.

Viszont ahhoz, hogy a mostani, elszámoltatással kapcsolatos ellenzéki ígéretek teljesülni tudjanak, szükség lehet alkukra, hogy valaki kiadjon információt, cserébe valami másból nem lesz ügy.

Az igazságszolgáltatás mindig élt a vádalku intézményével, ha az közelebb visz a valódi bűnösökhöz és az elrabolt közvagyon visszavételéhez. De erről nem a politikusoknak, hanem a nyomozó hatóságoknak kell dönteniük.

Ebben benne van az a tapasztalat is, hogy az atlétikai vb kapcsán kötött egy megállapodást, amit aztán a kormány nem tartott be?

Ezzel a kormánnyal megállapodni, úgy tűnik, nem túl életszerű. Ezzel együtt nem bánom, hogy 2019 őszén megpróbáltam valamilyen partneri viszonyt kialakítani a kormánnyal. Számítottam arra, hogy nem fog működni, de ez nem politikai mérlegelés kérdése, hiszen megszereztük a budapesti egészségügy fejlesztéséhez szükséges forrásokat, vagyis életeket mentettünk, és ennél nem lehet fontosabb semmiféle politikai kérdés. Főpolgármesterként minden budapestit képviselnem kell, a fideszeseket is. Mindenkiben partnert kell találnom, nem is miattam alakult máshogy.

Ha nem lesz miniszterelnök, de nyer az ellenzék, akkor kormánypárti parlamenti képviselő lesz?

Nem gondolkodom B-terven. Azért vállaltam a miniszterelnök-jelöltséget, mert azt gondolom, hogy nekem van a legtöbb esélyem Orbán Viktort leváltani. Tisztelve, becsülve az ellenfeleimet az előválasztáson, nem látom, hogy lenne tervük és képességük arra, hogy megtegyék ezt. Ha valaki elkezd B- meg C-terveken gondolkodni, akkor nem tud eléggé figyelni az A-tervre. Úgyhogy maradjunk az A-tervnél, hogy miniszterelnök leszek.

Akkor ellenzéki parlamenti képviselő se lenne, ha elmarad a kormányváltás? Maradna főpolgármester?

Fókuszáljunk az A-tervre, hogy valaki más lesz a főpolgármester, mert én miniszterelnök leszek. Nagyon fogom irigyelni az utódomat, hogy nem egy kormánnyal szemben, hanem egy normális partnerségben kell irányítania Budapestet. Minden önkormányzat normális partnerségben tudja majd fejleszteni a települését.

Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd, az MSZP és az LMP miniszterelnök-jelöltje
Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd, az MSZP és az LMP miniszterelnök-jelöltje
Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG