Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Az egészségügy mindenhol haldoklik” – írta kórházi kezelése után Karsai Dániel


Oxigénpalackok a fehérgyarmati kórházban 2021. április 2-án (képünk illusztráció)
Oxigénpalackok a fehérgyarmati kórházban 2021. április 2-án (képünk illusztráció)

„Az Alaptörvény értelmében az emberi méltóság sérthetetlen. Aki ma bekerül a magyar egészségügybe, a súlyos betegségen messzemenően túllépő méltatlan helyzetbe kerül” – írja Facebook-oldalán a gyógyíthatatlan beteg alkotmányjogász. Mint fogalmaz, a magyar egészségügyben eltöltött tizenkét nap személyes tapasztalatok útján is rávilágított arra, milyen nagy a gond.

Az ALS betegségben szenvedő Karsai Dániel nem az alapbetegsége miatt került kórházba, egy fertőzés legyengítette a szervezetét, emiatt kezelték, és egy, az étkezést hosszú távon elősegítő műtéti beavatkozást is sikeresen elvégeztek rajta.

Arról ír, hogy miközben nincsenek szavai az orvosok, ápolók, egészségügyi dolgozók áldozatos munkájára, méltatlan helyzetek tömkelegét élte át, pedig a kezelés során magánintézményben is volt. Kóros ápolóhiányról ír, amelynek következtében órákra magára hagyták, ami az ő esetében különösen megalázó és kiszolgáltatott helyzetbe hozta.

„Ahogyan az egyik nővér találóan megfogalmazta, mindegy, hogy köz- vagy magánellátás, az egészségügy mindenhol haldoklik. Még a magánkórházban is hiánycikk volt a pelenka.”

Mint arról korábban a Szabad Európa beszámolt, az alkotmányjogász a Momentummal közösen népszavazást kezdeményezett az aktív eutanáziáról, ám a Nemzeti Választási Bizottság elutasította.

Ezt megelőzően, még tavaly Karsai Dániel a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult, mert azt szeretné elérni, hogy gyógyíthatatlan betegsége miatt méltósággal tudja befejezni az életét Magyarországon, valamint hogy itt is lehetővé váljon az ALS és az ehhez hasonló betegségekben szenvedők számára az eutanázia. Noha több közvélemény-kutatás szerint a magyar lakosság eutanáziapárti, a kormány továbbra is ellenzi. Az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése az ügyben ebben az évben várható. A strasbourgi meghallgatásról itt írtunk részletesen.

Ehhez kapcsolódóan: Evangélikus lelkész: Isten nevében további szenvedést okozni vállalhatatlan

Karsai Dániel betegsége, az ALS (amiotrófiás laterálszklerózis) a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható. Az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával jár. A beteg elveszíti mozgásképességét, majd a légzőizmai sem működnek, végül megfullad. Eközben végig a tudatánál lesz, de szenvedéseiről tájékoztatást adni, kommunikálni már nem lesz képes.

A 46 éves alkotmányjogász közösségi oldalán most arról írt: bizonyos abban, hogy ő az átlagosnál nagyobb figyelmet kapott a kórházban az általa nyilvánosság előtt képviselt ügy miatt, amelyet szerinte az egészségügyben dolgozók túlnyomó többsége támogat. Mint fogalmaz, egy átlagbeteg nála sokkal rosszabb helyzetben van.

Bejegyzésében az alkotmányjogász emlékeztet arra, hogy miközben az Alaptörvény II. cikkelye értelmében az emberi méltóság sérthetetlen, az, aki ma bekerül a magyar egészségügybe, a súlyos betegségen messzemenően túllépő méltatlan helyzetbe kerül.

„A magyar egészségügy minden, vele kapcsolatba kerülő ember méltóságát alkotmányellenesen sérti.”

Ez a helyzet azonnali társadalmi párbeszéd megindítását és a megoldását követeli – írja Karsai Dániel, hozzátéve, hogy az egészségügyi reform rendkívül komplex téma, a megfelelő mennyiségű és képzettségű személyzet biztosítása viszont szerinte csak akarat kérdése.

Kvíz: Mennyit tud az eutanáziáról?

Kvíz: Mennyit tud az eutanáziáról?

Indítsa el a kvízt, ha többet akar megtudni

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG