Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb keleti vakcinát venne a magyar kormány, harmadik oltásnak szánja


Szputnyik Light-vakcinák Jerevánban 2021. december 6-án
Szputnyik Light-vakcinák Jerevánban 2021. december 6-án

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közleménye az orosz Szputnyik Lightról egy nappal azután jelent meg, hogy Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő bejelentette, feljelentést tett a keleti vakcinák engedélyezése miatt.

Szijjártó Péter azt mondta, hogy nyolcvan adag Szputnyik Light orosz koronavírus-vakcina érkezett Magyarországra, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei megkezdhessék a szükséges vizsgálatokat, amelyek függvényében megindulhatnak majd a kereskedelmi tárgyalások is.

Szijjártó szerint a tavalyi rendkívül nehéz év egyik legnagyobb sikere a magyar–orosz vakcinaegyüttműködés volt, amelynek köszönhetően csaknem egymillió embert immunizáltak, így Magyarország elsőként érte el a hatvanszázalékos oltottsági arányt Európában. Ez az együttműködés folytatódik most az újabb vakcinatípus bevizsgálásának megkezdésével.

„Amennyiben a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei úgy ítélik meg, hogy a készítmény biztonságos, hatékony és jól alkalmazható harmadik oltásként, akkor megindulnak majd a kereskedelmi tárgyalások is a gyártóval.”

Hozzátette, az egykomponensű oltóanyagot a világ több országában már alkalmazzák, például az Egyesült Arab Emírségekben, Bahreinben, Argentínában és Indiában, illetve San Marinóban is használati engedélyt kapott, Szerbiában pedig zajlik a vonatkozó hatósági eljárás.

Arról azonban nem beszélt a magyar diplomácia vezetője, hogy ahogy a Szputnyik-vakcinát, úgy a Szputnyik Lightot sem engedélyezték még a világ legtöbb országában, így az uniós tagállamokban sem.

Magyarországon több tízezer embert oltottak be koronavírus ellen orosz vakcinával, ők hónapok óta hiába várják, hogy a Szputnyik megkapja a jóváhagyást az Európai Gyógyszerügynökségtől, és ezzel könnyebb legyen az utazásuk.

Hadházy Ákos feljelentést tett

Hivatali visszaélés, valamint foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt tett feljelentést a független országgyűlési képviselő. Szerinte „az oltóanyagok magyarországi engedélyezéséről szóló döntés nem szakszerűségi szempontok és szakmai előírások alapján született meg, hanem meglehetősen hiányos tények, körülmények és dokumentációk alapján”.

Mint a feljelentésben olvasható, a Transparency International Magyarország 2021. december 21-én közzétette a honlapján a peres eljárásban közérdekű adatként kiadni kért Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézet (OGYÉI) Sinopharm- és Sputnyik V-oltóanyagok hazai engedélyezésével kapcsolatos iratokat. Az iratok egy részét a bírósági tiltás ellenére kitakarták, Hadházy Ákosnak viszont sikerült láthatóvá tennie a kisatírozott részeket, ezek alapján tette meg feljelentését.

Ebben azt írja, hogy az OGYÉI a két oltóanyaggal kapcsolatban olyan tényeket és körülményeket kívánt eltitkolni a nyilvánosság elől a vakcinák engedélyeztetési eljárásának körülményeiről, mint hogy

  • a teljes körű helyes laboratóriumi gyakorlat megállapítására és ellenőrzésére nem volt lehetőség;
  • több lényeges, a hatékonyságot és biztonságot érintő vizsgálat hiányzik;
  • a készítmény hatóértéke nem állapítható meg pontosan;
  • a hatóanyag-tartalom vizsgálati módszere elavult és pontatlan;
  • az orosz határérték ezerszerese az európainak, vagyis ezerszer több, génmódosított, szaporodóképes vírus maradhat a vakcinában.

Korábban Falus András immunológus beszélt arról, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) egyértelműen „egy felülről jött hatás miatt döntött úgy, hogy a Szputnyikot átengedik” és már az érdemi vizsgálat előtt, a hiányos dokumentáció ellenére engedélyezik az uniós tagállamok közül elsőként az orosz oltóanyag használatát Magyarországon.

XS
SM
MD
LG