Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kazahsztánban harmadik napja tüntetnek árrobbanás miatt


Tüntetők a polgármester hivatala előtt Zsanaozenben 2022. január 3-án
Tüntetők a polgármester hivatala előtt Zsanaozenben 2022. január 3-án

A nyugat-kazahsztáni Mangistau régióban már harmadik napja több százan tiltakoznak a járművekben használt cseppfolyósított földgáz (LNG) árának hirtelen és drámai mértékű emelkedése miatt.

Az alacsonyabb gázárat és a kormány lemondását követelő tüntetők a második éjszakájukat töltötték a szabadban Zsanaozen és a regionális közigazgatási központ, Aktau központi terein.

Kisebb tüntetések voltak az északi Aktobe városában, a déli Simkentben, a nyugati Oralban, a délkeleti Almatiban és a fővárosban, Nur-Szultanban is, egyrészt a mangistaui tüntetők támogatására, másrészt az elégedetlenség kifejezésére a korrupció, a munkanélküliség és az alacsony bérek miatt.

A tüntetéseken több mint húsz embert vettek őrizetbe a rendőrök.

Alacsonyabb gázárat követeltek több Kazah városban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:59 0:00

Kompromisszumot kötne a kormány, de a rendfenntartókat is utasította

A demonstrálók megnyugtatására Kaszim-Zsomart Tokajev elnök bejelentette: kormánybizottság kezdte meg a munkát Aktauban, hogy „országunk stabilitása érdekében kölcsönösen elfogadható megoldást találjon a felmerült problémára”, és ebben az ő hivatalának képviselői is ott vannak.

„A rendvédelmi szervek utasítást kaptak arra, hogy elejét vegyék a közrend megsértésének. A tüntetőknek felelősségteljesen kell viselkedniük és készen kell állniuk a párbeszédre” – írta egy külön tweetben.

A kormány bejelentette, hogy „intézkedéscsomagot vezet be az LNG-árak szabályozására”.

A cseppfolyósított gáz literenkénti ára 120 tengére, vagyis nagyjából 89 forintra ugrott év elején a mangistaui benzinkutakon, szemben a 2021-es ötven-hatvan tengével.

Nem csak a gáz árával van bajuk

Zsanaozen volt a helyszíne 2011-ben a fizetésük és a munkakörülményeik miatt tiltakozó olajmunkások elleni rendőri fellépésnek, amely legalább tizenhat tüntető életét követelte.

Az aktaui Eszberdy Aszauov azt mondta a Szabad Európának, hogy január 3-án este mintegy hatezer, főként fiatal tüntető követelte a város Intimak terén a kormány lemondását. Egyben arra szólították fel a hatóságokat, hogy küzdjenek a munkanélküliség és a korrupció ellen.

A téren egy sátrat és egy jurtát állítottak fel. Aszauov szerint a rendőrség nem engedte, hogy a demonstrálók tűzhelyet szereljenek fel és főzzenek, de a helyiek és üzletemberek hoztak nekik meleg ételt.

A hatóságok lezárták a városba vezető utakat.

Alkotmányellenes a gyülekezési törvény?

Emberi jogi csoportok szerint Kazahsztán gyülekezési törvénye ellentmond a nemzetközi normáknak, mivel a hatóságok előzetes engedélyére van szükség a gyűlések megtartásához. A jogszabály azt is kilátásba helyezi, hogy büntetőeljárás indul a nem engedélyezett gyűlések, tüntetések szervezése és az azokon való részvétel miatt, holott az ország alkotmánya biztosítja polgárainak a szabad gyülekezés jogát.

A közép-ázsiai országban számos aktivistát ítéltek hosszú börtönbüntetésre vagy korlátozták a szabadságát a feltételes szabadlábra helyezés feltételeivel az elmúlt években, amiért részt vett a betiltott DVK- (Kazahsztán Demokratikus Választása) mozgalomban, illetve azért, mert nem engedélyezett gyűléseken, tüntetéseken jelentek meg.

XS
SM
MD
LG