Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mindenki megszavazta, Karácsony Gergely most kivizsgáltatja a pedofil igazgató kitüntetését


Karácsony Gergely főpolgármester felszólal a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén a városházán 2022. április 13-án
Karácsony Gergely főpolgármester felszólal a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén a városházán 2022. április 13-án

2015-ben, fideszes városvezetés idején kapott a fővárostól Bárczy István-díjat a bicskei gyermekotthon igazgatója, akit később pedofília miatt ítéltek el, de már 2011-ben is súlyos vádakról tettek bejelentést az önkormányzatnál V. Jánosról. Karácsony Gergely főpolgármester szerint ha mulasztás történt, számon kell kérni a felelősöket.

„Hogy kaphatott egy pedofil bűnöző kitüntetést a fideszes városvezetéstől?” – tette fel a kérdést Karácsony Gergely Facebook-posztjában, majd bejelentette, hogy azonnali belső vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy a fideszes városvezetés idején ki, miért és milyen információk birtokában döntött a 2013-ig fővárosi fenntartásban működtetett bicskei gyermekotthon pedofil bűncselekményekért később elítélt vezetőjének fővárosi kitüntetéséről.

V. János 2015-ben kapott Bárczy István-díjat a fővárostól, amelyet 2019-ben már az új Fővárosi Közgyűlés a főpolgármester javaslatára visszavont – emlékeztet Karácsony Gergely.

Az elmúlt napok sajtóhírei alapján megerősödött a gyanú, hogy a fideszes fővárosi vezetés annak ismeretében terjesztette fel kitüntetésre a 2018-ban elítélt pedofil bűnözőt, hogy már évekkel korábban információik lehettek a gyermekotthonban történt molesztálásokról és bántalmazásokról – írta a főpolgármester.

„Ki kell derülnie, megtettek-e mindent az előző városvezetés idején a gyermekek védelmében. Ha mulasztás történt, ha emiatt a gyermekotthon lakóinak további abúzusokat kellett elszenvedniük, akkor a felelősök megnevezése és számonkérése nem maradhat el” – fogalmazott Karácsony Gergely.

A Telexhez eljutott jegyzőkönyv szerint 2011. szeptember 16-án a bicskei gyermekotthon két dolgozója személyesen tett bejelentést a főváros által üzemeltetett intézmény igazgatójával szemben, akiről több gyermek is azt állította, hogy szexuális zaklatást követ el.

Pár nappal később Csomós Miklós főpolgármester-helyettes bejelentést tett a rendőrségen, de az igazgatót nem függesztették fel, csak szabadságra ment, ugyanakkor továbbra is az intézményben lakhatott, befolyásolhatta áldozatai vallomását – ahogy erről korábbi cikkünkben írtunk.

A rendőrség 2012. június 18-án megszüntette a nyomozást, miután a gyerekek visszavonták a vallomásaikat. Ebben az intézmény igazgatóhelyettesének, a mostani kegyelmi ügy főszereplőjének, K. Endrének is lehetett szerepe, miután őt jelölték ki – szabálytalanul – az árva állami gondozott gyerekek eseti gyámjának, ő kísérte el a gyerekeket a kihallgatásokra, amelyeken végig jelen volt. Erről az egy évvel későbbi ombudsmani vizsgálat is megállapította, hogy sérthette a gyermekek jogait – írja a lap.

Ehhez kapcsolódóan: Pedofilügy: K. Endre gőzerővel akadályozta a büntetőeljárást az áldozatok szerint

Mindezek ellenére 2015-ben Bagdy Gábor volt KDNP-s főpolgármester-helyettes felterjesztette V. János igazgatót a Bárczy-díjra, azzal az indoklással, hogy „úttörő szerepet vállalt az állami gondoskodásban élők egyéni, személyre szabott megsegítésében” – derül ki a cikkből.

Karácsony Gergely szerint megtévesztették a képviselőket

Az Index információi szerint annak idején a vizsgálni kívánt kitüntetésről zárt ülésen döntött a Fővárosi Közgyűlés, amelynek zuglói polgármesterként Karácsony Gergely is a tagja volt. A hírportál úgy tudja, a kitüntetést ő is megszavazta.

A Főpolgármesteri Hivatal erre a Szabad Európának úgy reagált, hogy az előző fideszes városvezetés elhallgatta a Fővárosi Közgyűlés elől, hogy már 2011-ben érkezett bejelentés a gyermekotthonban tapasztaltakról. A közgyűlés tagjai a kitüntetési javaslatról szóló döntéshozatal előtt semmilyen információt nem kaptak a fideszes városvezetéstől. Így a Bárczy-díjjal összefüggő döntés során a fideszes városvezetés megtéveszthette a fővárosi képviselőket.

A Fővárosi Közgyűlés elé 2015-ben egy, mindössze a 25 nevet felsoroló kitüntetési javaslat került, ennek alapján zárt ülésen egyhangú határozattal fogadta el a javaslatot a közgyűlés - írták a közleményben.

A Karácsony Gergely főpolgármester által elrendelt vizsgálat arra is választ keres, hogy az akkori KDNP-s főpolgármester-helyettes által tett kitüntetési javaslat hátterét kellőképpen vizsgálta-e az előterjesztésre jogosult Emberi Erőforrások és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottsága. Amennyiben tudomásuk volt a bicskei gyermekotthon igazgatója ellen a Főpolgármesteri Hivatalban már 2011-ben tett bejelentésről, azokat miért hallgatták el a Fővárosi Közgyűlés tagjai elől - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

Mint írták, az elindult belső vizsgálat hivatott feltárni annak hátterét, hogy amennyiben az akkor fideszes többségű városvezetés komolyan veszi a hozzá érkező jelzéseket és kivizsgálja a helyzetet, az otthonban lakó gyermekek zaklatása évekkel korábban véget érhetett volna.

V. János 2016. augusztus 20. alkalmából az állami Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést is megkapta a kormánytól „a hátrányos helyzetű gyermekek nevelése és önálló életre való felkészítése iránti példaadó elhivatottsággal végzett munkája elismeréseként”. Ekkor Balog Zoltán volt az emberi erőforrások minisztere.

Novák Katalin és Varga Judit február 10-én, egy héttel azután jelentette be lemondását, hogy kiderült és hatalmas közfelháborodást váltott ki, hogy az államfő kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének, aki a bíróság szerint kényszerítéssel vette rá a pedofil igazgató áldozatait vallomásaik visszavonására. A kegyelmi döntést Varga Judit akkori igazságügyi miniszter ellenjegyezte, aki Novák Katalin lemondása után bejelentette, hogy visszavonul a közélettől, lemond országgyűlési képviselői mandátumáról és a fideszes EP-lista vezetéséről is.

XS
SM
MD
LG