Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kényszergyógykezelésre ítélték a Putyint elűzni kívánó sámánt


Alekszandr Gabisev sámán 2019. július 6-án Csita közelében
Alekszandr Gabisev sámán 2019. július 6-án Csita közelében

Pszichiátriai kényszergyógykezelésre ítélte az oroszországi Jakutszk város egyik bírósága Alekszandr Gabisev sámánt, aki már többször útra kelt gyalog Szibériából, hogy Moszkvába érve „kiűzze Vlagyimir Putyin elnököt a Kremlből”.

A férfi ügyvédje, Alekszej Prjanyisnyikov tájékoztatása szerint a törvényszék hétfőn úgy ítélte, hogy Gabisev „rendkívüli veszélyt” jelent a társadalomra, ezért „kényszergyógykezelés alá kell vetni egy szakkórházban, állandó felügyelet alatt”.

Kiemelte, hogy a „gyógykezelés” jellege tisztázatlan, és azokat, akik esetében ezt elrendelik, általában évekre bezárják egy pszichiátriai osztályra.

Prjanyisnyikov arról számolt be, hogy fellebbezni fognak az ítélet ellen.

Alekszandr Gabisev sámán már többször hirdetett nyilvános gyalogmenetet Szibériából a nagyjából hatezer kilométerre lévő Moszkváig. Január 9-én újra bejelentette, hogy megpróbál lóháton eljutni a fővárosba a korábbiakhoz hasonló céllal. A támogatói autóval követték volna.

Márciusban a bíróság kimondta, hogy Gabisev „mentálisan nem beszámítható”, ezért fel kell venni egy pszichiátriára. A sámán jogi képviselője a döntés ellen fellebbezést nyújtott be, szerinte a hatóságok el akarják hallgattatni védencét.

Egy hónappal korábban büntetőeljárás indult a férfi ellen, amiért állítólag erőszakosan lépett fel egy rendőrrel szemben, amikor január közepén otthonából kényszerrel beszállították egy klinikára, nem sokkal azután, hogy bejelentette, újból nekivág az útnak.

Áprilisban Gabisev nővére arról tájékoztatta a Szabad Európát, hogy testvérének drámaian leromlott az állapota, valószínűleg azon injekciók határára, amelyeket a pszichiátrián kapott.

Szovjet megoldás

A sámán először 2019 márciusában került be a hírekbe. Akkor kijelentette, hogy Putyin „gonosz”, és Moszkvába fog gyalogolni, hogy kiűzze az elnököt a hivatalából. Majd több mint kétezer kilométert gyalogolt, útközben pedig sokakkal beszélgetett. Ahogy egyre ismertebbé vált, az emberek elkezdték feltölteni az internetre a beszélgetésekről készített videókat, amelyeket milliók néztek meg.

Amikor 2019 júliusában elérte a Bajkálon túli terület fővárosát, Csitát, „Oroszország Putyin nélkül” jelszóval hétszáz fős gyűlést tartott. „Isten azt mondta nekem, hogy Putyin nem ember, hanem démon, és megparancsolta, hogy űzzem el” – hangoztatta. Az akkori menetelésnek az vetett véget, hogy néhány hónappal később, szeptemberben Burjátföldön őrizetbe vették és kórházba zárták.

A lépésben sokan a szovjet idők megoldását látják, akkoriban ugyanis sokszor ilyen módszerrel hallgattatták el az ellenvéleményeket.

A sámánok évszázadok óta gyógyítóként és jövendőmondóként tevékenykednek Szibériában. A szovjet időben a hasonló misztikusokat keményen elnyomták, de mostanában Szibéria elzártabb részein kezdenek újra népszerűek lenni.

XS
SM
MD
LG